Kako odabrati prave skije?

Bez obzira na to, na kojem nivou se bavimo skijanjem, uvijek trebamo skije, koje po dužini, geometriji, torzijskoj stabilnosti i savitljivosti odgovaraju našem znanju i tjelesnim sposobnostima.

Skije se dijele na:

  • Svestrane skije– Izrađene su tako, da omogućavaju izvođenje kako dugih tako i kratkih zavoja, i u osnovi su namijenjene skijanju po uređenim stazama.
  • Brdske skije – Njihova šira osnova omogućava veću plovnost u mekšem snijegu i celcu, zbog toga su primjerene i za skijanje izvan uređenih staza.
  • Skije, koje proizlaze iz natjecateljskog razreda – Za dobre rekreativce, koji uživaju u kraćim zavojima,  su primjerne slalomske skije pod oznakom SL. Za one, koji uživaju u duljim zavojima tu su veleslalomske skije pod oznakom  GS.
  • Ženske skije– Skije, koje su izrađene upravo za žene, su prije svega lakše, uz to vezovi su namješteni više prema unaprijed, što im omogućava lakše manevriranje i bolju vodljivost.

Na skijanje ne idemo bez  …

Skijanje sa svojom dinamićnošću i energičnošću omogućava neizmjerne užitke, a ujedno donosi brojne opasnosti. Opasnosti možemo izbjeći s uporabom zaštitne opreme kao što je kaciga, skijaške naočale i zaštita za leđa.

Kaciga i naočale ili kaciga s naočalama?

 Ni ne znamo, da kacige s integriranim naočalama, odnosno vizirom, imaju toliko ljubitelja.Ukoliko svaku zimu provedete nekoliko vikenda ili dana na skijalištima, cijenit ćete udobnost, preciznu izradu i spoznaju da nosite jedan dio opreme manje.

U usporedbi s klasičnom kacigom i naočalama, kacige s ugrađenim naočalama nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli za dobar sistem prozračivanja, te visoku kvalitetu stakla, koja se prilagođavaju promjenjivim svjetlosnim uvjetima.

Što moramo znati o pancericama?

Od ključnog značenja su veličina i tvrdoća pancerica

Pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim pancericama noga neće biti dovoljno fiksirana, što baš nije sigurno. U premalenim pancericama riskirate bol u nogama, i neugodne žuljeve.

Koju tvrdoću pancerica ćemo izabrati, je ovisno prije svega od nivoa skijaškog znanja i tjelesne težine.  Tvrde pancerice su namijenjene skijašima s vrlo dobrim skijaškim znanjem, i  većom tjelesnom težinom. Tvrdoća pancerica se označava takozvanim fleksom, kojeg označuju brojevima od 50 do 150. Što je veći fleks, to je pancerica tvrđa.

Ženski skijaški kutak

1
2
3
1
2
3

DJECA NA SNIJEGU

Djeca obožavaju zimu i snijeg. Ima li što ljepše od bezbrižnih zimskih pustolovina s crvenim obrazima i iskricama sreće u očima. Zimska radost mora biti osnovna vodilja djeci, koja počinju upoznavati skijaške tajne.

Prvi korak je svakako izbor odgovarajuće opreme. S primjereno izabranom opremom djeca će već prilikom prvih skijaških koraka dobiti prave skijaške osjećaje, koje će u postupku daljnjeg učenja samo nadograđivati. Oprema mora odgovarati dobi i tjelesnoj visini djece. Zato nema smisla kupovati za sezonu unaprijed. Manjoj djeci, koja tek uče prve zavoje na snijegu, kupite što kraće skije. Kasnije (između 5. i 10. godina) skije ne smiju prelaziti visinu nosa.