Kako odabrati prave skije?

Bez obzira na to, na kojem nivou se bavimo skijanjem, uvijek trebamo skije, koje po dužini, geometriji, torzijskoj stabilnosti i savitljivosti odgovaraju našem znanju i tjelesnim sposobnostima.

Skije se dijele na:

  • Svestrane skije– Izrađene su tako, da omogućavaju izvođenje kako dugih tako i kratkih zavoja, i u osnovi su namijenjene skijanju po uređenim stazama.
  • Brdske skije – Njihova šira osnova omogućava veću plovnost u mekšem snijegu i celcu, zbog toga su primjerene i za skijanje izvan uređenih staza.
  • Skije, koje proizlaze iz natjecateljskog razreda – Za dobre rekreativce, koji uživaju u kraćim zavojima,  su primjerne slalomske skije pod oznakom SL. Za one, koji uživaju u duljim zavojima tu su veleslalomske skije pod oznakom  GS.
  • Ženske skije– Skije, koje su izrađene upravo za žene, su prije svega lakše, uz to vezovi su namješteni više prema unaprijed, što im omogućava lakše manevriranje i bolju vodljivost.

Testirajte skije iz naše ponude

Ima li što ljepše nego na jednom mjestu isprobati više modela različitih skija, i tako dobiti priliku za neposredno isprobavanje određenih modela. To je najvjerojatnije najbolji način, kako pronaći odgovarajuće skije.

Datumi i lokacije testiranja:

Subota, 8. 12. 2018, Krvavec (Drižinski ski opening)

Subota, 22. 12. 2018, Krvavec

Nedjelja, 6. 1. 2019, Rogla

Nedjelja, 20. 1. 2019, Krvavec

Subota, 26. 1. 2019, Cerkno

Subota, 2. 2. 2019, Krvavec

Subota, 16. 2. 2019, Rogla

Nedjelja, 24. 2. 2019, Cerkno

Za potvrdu termina i predstavljanje određenih brendova, pratite objave na našoj Facebook stranici.

Na skijanje ne idemo bez  …

Skijanje sa svojom dinamićnošću i energičnošću omogućava neizmjerne užitke, a ujedno donosi brojne opasnosti. Opasnosti možemo izbjeći s uporabom zaštitne opreme kao što je kaciga, skijaške naočale i zaštita za leđa.

Kaciga i naočale ili kaciga s naočalama?

 Ni ne znamo, da kacige s integriranim naočalama, odnosno vizirom, imaju toliko ljubitelja.Ukoliko svaku zimu provedete nekoliko vikenda ili dana na skijalištima, cijenit ćete udobnost, preciznu izradu i spoznaju da nosite jedan dio opreme manje.

U usporedbi s klasičnom kacigom i naočalama, kacige s ugrađenim naočalama nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli za dobar sistem prozračivanja, te visoku kvalitetu stakla, koja se prilagođavaju promjenjivim svjetlosnim uvjetima.

Što moramo znati o pancericama?

Od ključnog značenja su veličina i tvrdoća pancerica

Pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim pancericama noga neće biti dovoljno fiksirana, što baš nije sigurno. U premalenim pancericama riskirate bol u nogama, i neugodne žuljeve.

Koju tvrdoću pancerica ćemo izabrati, je ovisno prije svega od nivoa skijaškog znanja i tjelesne težine.  Tvrde pancerice su namijenjene skijašima s vrlo dobrim skijaškim znanjem, i  većom tjelesnom težinom. Tvrdoća pancerica se označava takozvanim fleksom, kojeg označuju brojevima od 50 do 150. Što je veći fleks, to je pancerica tvrđa.

Ženski skijaški kutak

DJECA NA SNIJEGU

Djeca obožavaju zimu i snijeg. Ima li što ljepše od bezbrižnih zimskih pustolovina s crvenim obrazima i iskricama sreće u očima. Zimska radost mora biti osnovna vodilja djeci, koja počinju upoznavati skijaške tajne.

Prvi korak je svakako izbor odgovarajuće opreme. S primjereno izabranom opremom djeca će već prilikom prvih skijaških koraka dobiti prave skijaške osjećaje, koje će u postupku daljnjeg učenja samo nadograđivati. Oprema mora odgovarati dobi i tjelesnoj visini djece. Zato nema smisla kupovati za sezonu unaprijed. Manjoj djeci, koja tek uče prve zavoje na snijegu, kupite što kraće skije. Kasnije (između 5. i 10. godina) skije ne smiju prelaziti visinu nosa.