Kako odabrati prave skije?

Bez obzira na to, na kojem nivou se bavimo skijanjem, uvijek trebamo skije, koje po dužini, geometriji, torzijskoj stabilnosti i savitljivosti odgovaraju našem znanju i tjelesnim sposobnostima.

Skije se dijele na:

  • Svestrane skije– Izrađene su tako, da omogućavaju izvođenje kako dugih tako i kratkih zavoja, i u osnovi su namijenjene skijanju po uređenim stazama.
  • Brdske skije – Njihova šira osnova omogućava veću plovnost u mekšem snijegu i celcu, zbog toga su primjerene i za skijanje izvan uređenih staza.
  • Skije, koje proizlaze iz natjecateljskog razreda – Za dobre rekreativce, koji uživaju u kraćim zavojima,  su primjerne slalomske skije pod oznakom SL. Za one, koji uživaju u duljim zavojima tu su veleslalomske skije pod oznakom  GS.
  • Ženske skije– Skije, koje su izrađene upravo za žene, su prije svega lakše, uz to vezovi su namješteni više prema unaprijed, što im omogućava lakše manevriranje i bolju vodljivost.

Najnovije skije

Na skijanje ne idemo bez  …

Skijanje sa svojom dinamićnošću i energičnošću omogućava neizmjerne užitke, a ujedno donosi brojne opasnosti. Opasnosti možemo izbjeći s uporabom zaštitne opreme kao što je kaciga, skijaške naočale i zaštita za leđa.

Kaciga i naočale ili kaciga s naočalama?

 Ni ne znamo, da kacige s integriranim naočalama, odnosno vizirom, imaju toliko ljubitelja.Ukoliko svaku zimu provedete nekoliko vikenda ili dana na skijalištima, cijenit ćete udobnost, preciznu izradu i spoznaju da nosite jedan dio opreme manje.

U usporedbi s klasičnom kacigom i naočalama, kacige s ugrađenim naočalama nude veće vidno polje, a proizvođači su se pobrinuli za dobar sistem prozračivanja, te visoku kvalitetu stakla, koja se prilagođavaju promjenjivim svjetlosnim uvjetima.

Što moramo znati o pancericama?

Od ključnog značenja su veličina i tvrdoća pancerica

Pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. U prevelikim pancericama noga neće biti dovoljno fiksirana, što baš nije sigurno. U premalenim pancericama riskirate bol u nogama, i neugodne žuljeve.

Koju tvrdoću pancerica ćemo izabrati, je ovisno prije svega od nivoa skijaškog znanja i tjelesne težine.  Tvrde pancerice su namijenjene skijašima s vrlo dobrim skijaškim znanjem, i  većom tjelesnom težinom. Tvrdoća pancerica se označava takozvanim fleksom, kojeg označuju brojevima od 50 do 150. Što je veći fleks, to je pancerica tvrđa.

Ženski skijaški kutak

1
2
3
1
2
3

DJECA NA SNIJEGU

Djeca obožavaju zimu i snijeg. Ima li što ljepše od bezbrižnih zimskih pustolovina s crvenim obrazima i iskricama sreće u očima. Zimska radost mora biti osnovna vodilja djeci, koja počinju upoznavati skijaške tajne.

Prvi korak je svakako izbor odgovarajuće opreme. S primjereno izabranom opremom djeca će već prilikom prvih skijaških koraka dobiti prave skijaške osjećaje, koje će u postupku daljnjeg učenja samo nadograđivati. Oprema mora odgovarati dobi i tjelesnoj visini djece. Zato nema smisla kupovati za sezonu unaprijed. Manjoj djeci, koja tek uče prve zavoje na snijegu, kupite što kraće skije. Kasnije (između 5. i 10. godina) skije ne smiju prelaziti visinu nosa.

Još više skijaških savjeta

Zašto ove zime trebate isprobati skijaško trčanje

Zima, bez obzira na niske temperature i lošije vremenske uvjete, nudi na raspolaganju brojne aktivnosti na otvorenom uz pomoć kojih ćete steći ili održati postojeću formu i kondiciju te boraviti na svježem zraku. Uz one već poznate, kao što su skijanje, snowboardanje ili zimsko planinarenje, zadnjih sezona sve popularnije u Hrvatskoj postaje i skijaško trčanje.

Pročitaj više
Skijaške pancerice i sve što trebate znati prije kupnje

Opće je mišljenje da su skije daleko najvažniji dio skijaške opreme. Ova izjava je samo djelomično točna, jer skijaške pancerice predstavljaju važnu drugu polovicu cjeline.

Pročitaj više
Kako izabrati skije?

Odabrati prave skije nije najlakši zadatak. Ali kada nađemo skije koje odgovaraju našem skijaškom znanju i fizičkim sposobnostima, počinjemo stvarno uživati ​​u snijegu. Skije s naglašenim bočnim lukom postale su skijaški standard i konstanta. Stoga usporedbe s nekadašnjim "kopljima" više nisu potrebne...

Pročitaj više
Ove ski sezone posjetite Kopaonik u Srbiji

Slovenija, Austrija, Francuska i Italija omiljene su ski destinacije brojnih Hrvata. No, ako ste se zaželjeli malo skijaškog osvježenja, vrijeme je da istražite nova skijališta. Jedna od novijih hit destinacija u regiji je Kopaonik, najveće, a mnogi smatraju i najbolje skijalište u Srbiji...

Pročitaj više
Što je BOA kod skijaških pancerica?

BOA sustav vrlo je popularan način vezanja tenisica za trčanje i tenisica za biciklizam. Pokazalo se iznimno praktičnim i jednostavnim, pa su proizvođači skijaške opreme odlučili koristiti ovaj sustav kako bi kopčanje pancerica učinili lakšim i bržim...

Pročitaj više
Jahorina – nova ski hit destinacija

Više je razloga zbog čega se bosanskohercegovačko skijalište Jahorina, u svega par godina nametnulo kao hit ski destinacije naše regije. I dok su nekoć skijaši cjenovno jeftinije aranžmane isticali kao vodeći razlog odabira ovog najpoznatijeg skijališta u Bosni i Hercegovini, unazad svega par godina to definitivno više nije vodeći razlog zbog čega je Jahorina tako omiljena i tražena destinacija...

Pročitaj više
Skijaška abeceda za početnike

Skijaška abeceda za početnike. Bez obzira idete li na jednodnevno skijanje ili na tjedni odmor, popis sve opreme može biti zastrašujući. Ako ste novi u tome, morate razmisliti o hrpi drugih stvari. Sigurni smo da će vam naši savjeti dobro doći...

Pročitaj više
Skijaška odjeća adidas Terrex

Adidas, koji je inače poznat po urbanom stilu i sportskoj odjeći, proslavio se i u kategoriji trail trčanja, planinarenja i zimskih sportova s kolekcijom adidas Terrex. To dokazuje i nova kolekcija skijaške odjeće Adidas Terrex.

Pročitaj više
Skijaška sezona – donosimo 10 vježbi za pripremu

Skijaška sezona je pred vratima, a ljubitelji skijanja već nestrpljivo čekaju otvaranje skijaških staza. Dok čekate uzbudljivu zimu punu skijaških iskustava, važno je pripremiti svoje tijelo za nove skijaške izazove.

Pročitaj više
Donosimo deset omiljenih skijaških destinacija Hrvata

Donosimo deset omiljenih skijaških destinacija Hrvata! Svake zime, ljubitelji skijanja iz Hrvatske traže savršene destinacije, kako bi iskusili radost snježnih padina i uživali u spektakularnim stazama. Dakako, najpopularnije su destinacije u neposrednom susjedstvu i one nešto malo udaljenije, a opet lako dostupne automobilom....

Pročitaj više
Otvaranje skijaške sezone

Kad jesen prijeđe u zimu, a temperature padnu ispod nule, najzagriženiji skijaši već nestrpljivo čekaju prvi put stati na snijeg. No, kako vremenski uvjeti u našoj zemlji ne dopuštaju nužno rano skijanje, mnogi ljubitelji skijanja kreću preko granice.

Pročitaj više