Sadržaj

Skijanje

Skijaška abeceda za početnike. Bez obzira idete li na jednodnevno skijanje ili na tjedni odmor, popis sve opreme može biti zastrašujući. Ako ste novi u tome, morate razmisliti o hrpi drugih stvari. Sigurni smo da će vam naši savjeti dobro doći.

Prvo što morate ponijeti sa sobom na skijalište svakako je puno dobre volje. Imajte na umu da se ponekad možete osjećati umorno i hladno, stoga je u takvim situacijama ključno zadržati pozitivan stav. Pritom nemojte zanemariti naše savjete koji će vaš skijaški dan učiniti još bezbrižnijim.

Njega & skije

Za svoje skije učinit ćete mnogo ako ih budete pravilno njegovali. Pobrinite se da pravilno nosite svoje skije koristeći posebne čičak trake za prianjanje skija. Oni sprječavaju trljanje kliznih površina jedna o drugu i istovremeno olakšavaju nošenje skija.

Savjetujemo da nakon svakog skijanja skije temeljito obrišete ručnikom, čime ćete spriječiti hrđanje rubova, te ih pospremite u torbu za skije.

Za najbolje skijanje skije moraju biti pravilno servisirane. Preporučamo da svoje skije servisirate prije prvog izlaska na bijele staze, a potom po potrebi – ovisno o broju skijaških dana. Ukoliko primijetite veća oštećenja na kliznoj površini, svakako je preporučljivo popraviti ih što prije.

Hodanje u pancericama

Uz skije, nezaobilazan dio skijaške opreme su i pancerice. S obzirom na to, da same po sebi nisu baš udobne, ključno je da kao početnik odaberete prave skijaške pancerice, koje će značajno pomoći da vaša stopala budu manje bolna.

Posebno nepovoljno može biti hodanje u pancericama. Ovdje budite posebno oprezni, jer ćete često morati savladavati stepenice, kamena parkirališta, zaleđene ceste i druge prepreke. Kada imate dug put do skijališta, bolje je pancerice nositi u torbi i preobuti tek na skijalištu.

Sve navedene probleme možete izbjeći odabirom pancerica s GripWalk tehnologijom, koje uvelike olakšavaju hodanje po svim vrstama terena. Riječ je o posebno dizajniranom donjem dijelu skijaške pancerice koji je izrađen od mekane i profilirane gume. To omogućuje znatno bolje prianjanje od klasičnog plastičnog potplata. Međutim, ove vrste pancerica su kompatibilne samo s odgovarajućim vezovima, opremljenim posebnim dodacima. Vezovi s GripWalk tehnologijom imaju poseban konkavni dizajn koji pristaje čeljusti na cipeli. A ako vezanje nije dobro, ne može dovoljno dobro uhvatiti cipelu. Dobra vijest je da radi obrnuto. Dakle – skijaške cipele bez GripWalk tehnologije mogu se koristiti s vezovima koji su njome već opremljeni. Postoji i treće rješenje. Pojedine modele skijaških pancerica iz prošlih sezona moguće je opremiti GripWalk dodacima i na taj način omogućiti sigurno hodanje i kretanje.

Kako se obući za skijanje?

Najčešći problem početnika na skijanju, je odabir odjeće – kada se skijaši previše ili premalo obuku. Preporučamo da slijedite princip slojevitog oblačenja, osiguravajući kvalitetan gornji sloj s izolacijskim punilom i temeljni sloj koji dobro odvodi vlagu. Koliko ćete međuslojeva nositi, osim baznog i gornjeg, ovisi o temperaturi i intenzitetu skijanja.

Prilikom odabira prikladne skijaške odjeće ne zaboravite na svoje udove. Odaberite kvalitetne skijaške rukavice za ruke, a glavu i lice zaštitite potkapom, kapom ili maramom (buff).

Vrste skijaških staza

Kad god idete na skijalište, dobro je znati gdje se nalazite. Sva skijališta imaju tematske karte staza, koje pokazuju njihovu težinu, njihove veze i žičare. Karte se nalaze na raznim točkama skijaške staze, a dostupne su i u džepnom obliku, pa preporučamo da je uvijek imate sa sobom.

Primijetit ćete da su skijaške staze na karti označene različitim bojama, ovisno o njihovoj težini:

Plavom bojom označene su lagane skijaške staze, čiji nagib ne smije biti veći od 25%, osim za kraće dionice na otvorenom terenu; prikladne su za početnike koji su već počeli stjecati samopouzdanje.

Crvenom bojom označene su staze srednje težine, čiji poprečni i uzdužni nagib ne smije biti veći od 40%, osim za kraće dionice na otvorenom terenu; to su strme, uske i tehnički zahtjevnije staze od plavih, koje nikako nisu za početnike.

Crna boja označava teške skijaške staze čiji nagib prelazi 40%; to su strme i tehnički zahtjevne staze namijenjene najiskusnijim skijašima.

Ne zaboravite na sigurnost na skijaškim stazama

Skijanje se smatra sportom punim užitka i veselja, ali je istovremeno i brzinski sport s puno nepredvidivih situacija. Stoga je uvijek potrebno pridržavati se pravila skijaškog ponašanja na skijaškim stazama, čime značajno povećavate svoju i sigurnost drugih. Na skijalište uvijek idite sa skijaškom kacigom na glavi, a još prije toga provjerite 10 FIS pravila ponašanja na skijalištu.

Dakle, sada ste spremni za savršen skijaški dan. Samo pričekajte pravo vrijeme i vaše skijaške avanture mogu započeti!