Sadržaj

Skijanje

Savjeti za najbolja skijaška odredišta

Kad jesen prijeđe u zimu, a temperature padnu ispod nule, najzagriženiji skijaši već nestrpljivo čekaju prvi put stati na snijeg. No, kako vremenski uvjeti u našoj zemlji ne dopuštaju nužno rano skijanje, mnogi ljubitelji skijanja kreću preko granice. Među skijašima koji vole prvi otvoriti sezonu, najpopularnije skijaške destinacije svakako su Austrija ili Italija.

Austrija i Italija tradicionalno su odličan izbor za otvaranje skijaške sezone. Vrijeme i uvjeti na skijaškim stazama obično su idealni za skijaški užitak već u prosincu. A gdje bi u Italiji i Austriji uvjeti na skijaškim stazama već u prosincu mogli biti toliko dobri, da u potpunosti zadovolje potrebe i želje najzagriženijih skijaša?

Ski opening 2023 – Austrija

Katschberg je vrlo popularna destinacija za Hrvate, jer je od Zagreba udaljen samo 2 sata vožnje. Skijaške su staze obično već u prosincu tako dobro pripremljene da jamče vrhunsko skijanje na stazama različitih težina. Skijalište je pogodno i za obitelji i za iskusne skijaše, au predbožićno vrijeme održavaju se razna svečana događanja. Predviđeno otvaranje sezone: 2. prosinca 2023.

Bad Kleinkircheim jedno je od najpoznatijih skijaških središta u austrijskoj Koruškoj, gdje se skijaška ponuda savršeno nadopunjuje s tradicijom termalnih kupališta. Predstavljaju izvrsnu priliku za opuštanje u slučaju da vrijeme ne dopušta optimalne uvjete za skijanje. Najveća prednost skijališta je što je čak 97% staza prekriveno snijegom, pa je strah od nedostatka snijega nepotreban. Zbog svoje blizine izuzetno je popularno odredište među Hrvatima.
Predviđeno otvaranje sezone: 7. prosinca 2023.

Kitzbühel je legendarno mjesto održavanja Svjetskog kupa, poznato ne samo po skijaškoj stazi Streif, već i po izvrsnom skijanju na prostranim terenima i odličnoj infrastrukturi. Još veći glas ima po svom živahnom noćnom životu, zbog čega je posebno zanimljiv za otvaranje skijaške sezone. Predviđeno otvaranje sezone: 25. studenog 2023.

Saalbach se smatra jednom od najboljih destinacija za Ski opening, posebno za one skijaše koji su zahtjevniji kada je u pitanju odabir staza. S jednom skijaškom kartom možete skijati na više od 408 km skijaških staza, a ako tome pridodamo i garanciju debelog snježnog pokrivača, to je najbolji recept za kvalitetno skijanje. Predviđeno otvaranje sezone: 1. prosinca 2023.

Ski opening 2023 – Italija

Alta Badia se nalazi u srcu Dolomita, pa je nema sumnje da je pravi izbor za otvaranje sezone. Vrhunski pripremljene skijaške staze protežu se na čak 130 kilometara, što je garancija za nezaboravno skijanje. Ako ste osim skijanja i gurmanski entuzijast, onda je Alta Badia najbolja destinacija za vas jer se tamo nižu mnoga kulinarska događanja. Predviđeno otvaranje sezone: 5. prosinca 2023.

Arabba se nalazi u srcu Dolomita i dio je Dolomiti Superski sustava. To je tradicionalno planinsko selo koje nudi sve što vam treba na otvaranju skijaške sezone. Upravo zbog raznolikog izbora snježnih staza i odličnih uvjeta na skijaškim stazama, već je niz godina jedno od najpopularnijih odredišta za Ski opening. Predviđeno otvaranje sezone: 5. prosinca 2023.

Kronplatz je sa svojim širokim stazama pravi raj za ljubitelje karvinga, a ima i odličan raspored staza jer sve glavne žičare vode na vrh jednog brda. Svi ljubitelji noćnog života ovdje će pronaći najveći izbor apres-ski zabava u Južnom Tirolu, što ga čini savršenim izborom za Ski opening. Osim skijaških staza, tu je i veliki broj staza za skijaško trčanje i klizališta, tako da je zabava na snijegu zagarantirana. Predviđeno otvaranje sezone: 25. studenog 2023.

Civetta je dobro poznato skijalište. Zbog laganih i širokih staza, posebno je pogodna za obitelji s malom djecom i skijaše početnike. Skijaška oprema je moderna, a staze su dobro uređene, tako da ćete zaista uživati ​​u najboljim skijaškim užicima. Predviđeno otvaranje sezone: 15. prosinca 2023.

Jeste li se dobro pripremili za otvaranje skijaške sezone?

Ako razmišljate o tome da snijeg isprobate već na otvaranju skijaške sezone, sada je pravo vrijeme da provjerite svoju skijašku opremu. Ako ustanovite da je istrošena, trebali biste razmisliti o kupnji nove. Prije početka sezone u našim trgovinama možete pronaći i snižene skije, pancerice i skijašku odjeću iz prethodne sezone, pa se kupnja u tom periodu svakako isplati. No ako za sebe želite samo novitete iz skijaške riznice, tu su najpoznatijih svjetski skijaški brendovi Elan, Atomic, Salomon, Head, Mckinley, Fischer, Alpina i drugi.

Vrijeme i uvjeti na skijaškim stazama nisu jedini faktori, koje trebamo provjeriti prije odlaska. Pandemija koronavirusa utjecala je na naše svakodnevne aktivnosti, stoga vrijedi imati na umu da bi Ski opening 2023. mogao biti i nešto drugačiji, ali ništa manje zabavan. Već prije polaska potrebno je provjeriti sve uvjete potrebne za prelazak granice i korištenje žičara u Italiji i Austriji. Ovo je najbolji način da ovogodišnje otvaranje skijaške sezone učinite bezbrižnim i nezaboravnim!