Sadržaj

Skijanje

Ove ski sezone posjetite Kopaonik u Srbiji. Slovenija, Austrija, Francuska i Italija omiljene su ski destinacije brojnih Hrvata. No, ako ste se zaželjeli malo skijaškog osvježenja, vrijeme je da istražite nova skijališta. Za to ne trebate ići na drugi kraj Europe, u našem susjedstvu nalaze se atraktivna skijališta koja samo čekaju da se spustite niz njihove staze. Jedna od novijih hit destinacija u regiji je Kopaonik, najveće, a mnogi smatraju i najbolje skijalište u Srbiji.

Kopaonik nije samo najveće skijalište nego je i najveći planinski masiv smješten u središnjoj Srbiji. Ima razgranat greben dužine 82 kilometra, a najviši vrh, Pančićev vrh, nalazi se na 2.017 metara nadmorske visine. Zbog svojih specifičnih obilježja ima brojna imena, a Kopaonik nazivaju i planinom sunca. Naime, zbog svog položaja ova planina ima čak 200 sunčanih dana godišnje. No, to ne znači da nema snijega, dapače – Kopaonik ima prosječno 160 snježnih dana. Snijeg ovdje pada od kraja studenog pa sve do svibnja. Može li bolje – skijanje i upijanje sunca u jednom! Mnogi Kopaonik nazivaju i krovom Srbije.

Što vas sve čeka na Kopaoniku?

Skijalište nudi za svakoga po nešto. Na raspolaganju je 55 kilometara alpskih i 18 kilometara nordijskih staza, noćno skijanje, snowboarding i paraglajding, ski vrtić i škola za početnike. Staze su pogodne za početnike, ali i za iskusne skijaše. Uz alpsko i nordijsko skijanje, posjetiteljima je na raspolaganju i uređeni snow park.

Sve su staze povezane razgranatim sustavom žičara i skijaških liftova, kapaciteta od preko 34.000 skijaša na sat. Gondola dužine 3,7 kilometra povezuje Brzeće s centrom Kopaonika. Noćno skijanje je doživljaj za sebe. Žičara vodi sve do najvišeg vrha s kojeg imate osjećaš da cijelu planinu držite na svom dlanu, iliti bolje rečeno na skijaškoj rukavici. Uz stazu Pančić 4b, za noćno su skijanje osvijetljene i staze Malo jezero i Karaman greben.

Cijena ski passa u vrhuncu sezone za jedan dan iznosi 3.900 dinara, odnosno 34,09 eura, dok s uključenim noćnim skijanjem cijena iznosi 4.400 dinara, odnosno 37,51 euro. Sedmodnevni pass za dnevno skijanje košta 19.300 dinara, odnosno 164,54 eura, a s uključenim noćnim skijanjem, cijena iznosi 22.700 dinara, odnosno 193,52 eura.

Ni ponuda smještajnog kapaciteta vas neće razočarati. Na raspolaganju su luksuzni hoteli, ali i brojni apartmani, vile, odmarališta i planinarski domovi. Naravno, pričati o Srbiji, a ne spomenuti gastronomsku ponudu i zabavu nije moguće. Upravo se Kopaonik zimi ubraja u hit destinaciju za sve gastroljupce i one željne dobre zabave. Ne kaže se bez razloga “Svi na Kop!”.

Prije polaska potrebno je proveriti sve uvjete potrebne za boravak i korištenje žičara. Ovo je najbolji način da ovogodišnje otvaranje skijaške sezone učinite bezbrižnim i nezaboravnim! Ako se uzme u obzir i povoljna cjena smeštaja i ski pasa, ovo je definitivno najbolji izbor za otvaranje skijaške sezone.