Sadržaj

Skijanje

Odabrati prave skije nije najlakši zadatak. Ali kada nađemo skije koje odgovaraju našem skijaškom znanju i fizičkim sposobnostima, počinjemo stvarno uživati ​​u snijegu. Skije s naglašenim bočnim lukom postale su skijaški standard i konstanta. Stoga usporedbe s nekadašnjim “kopljima” više nisu potrebne. Također se podrazumijeva da se skije više ne biraju prema tjelesnoj visini, već prema mnogim drugim parametrima.

Ali proizvođači skija i skijaške opreme su neumorni. Kao da nisu zadovoljni dosadašnjim uspjesima i postignućima, uvijek smišljaju nova rješenja i izume. Posljednjih godina uglavnom su se bavili svojim vizijama skijaške svestranosti. Različitim rješenjima, temeljenim na najnovijim tehnologijama, novim pogledima i znanjima. Nastoje proizvesti skije uz pomoć kojih skijaši mogu napraviti zavoje različitih radijusa. Kao i naći se na različitim snježnim podlogama, i u različitim snježnim uvjetima.

Na ovaj način žele i korisnicima malo olakšati izbor skija. Od izuma skija s naglašenim bočnim lukom, skijanje je podijeljeno na različite podžanrove, što je izbor činilo prilično složenim zadatkom koji je zahtijevao puno promišljanja, ali i tehničkog i skijaškog znanja.

Prije odabira morate odgovoriti na neka osnovna pitanja

Odabir pravih skija još uvijek je relativno zahtjevan zadatak. Većina proizvođača nudi iznimno raznoliku ponudu proizvoda, koja se sastoji od mnogo modela koji se međusobno prilično razlikuju. Upravo iz tog razloga svaki skijaš mora što iskrenije i realno odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Koje je moje skijaško znanje?
  • Na kakvom terenu radije skijam?
  • Kojom brzinom skijam?
  • Koja je prosječna duljina zavoja u kojima najviše uživam?
  • Koliko skijaških dana odradim u jednoj sezoni?

Uz pomoć dobivenih odgovora izbor će se znatno suziti.

Koje skije odabrati s obzirom na skijaške vještine?

Bez obzira na razinu, na kojoj se bavimo skijanjem, uvijek su nam potrebne skije koje odgovaraju našem znanju i fizičkim sposobnostima, u pogledu duljine, geometrije, torzijske stabilnosti i krutosti na savijanje. To je posebno važno za početnike, koji bi svoje prve skijaške korake trebali napraviti na mekšim skijama, koje omogućuju lakše stjecanje pravih skijaških osjećaja i brži napredak.

Osim toga, početnici bi trebali početi učiti na relativno kratkim skijama, a kasnije kako napreduju, birati duže skije:

  • odrasli početnici trebali bi startati na skijama duljine između 100 i 140 centimetara i radijusa između 7 i 9 metara;
  • skijaši koji već nešto znaju, biraju one duge između 120 i 160 centimetara i radijusa između 9 i 13 metara;
  • skijaši koji su savladali većinu elemenata skijanja i mogu samostalno skijati i na zahtjevnijim stazama, mogu koristiti skije dužine od 150 do 190 centimetara, a mogu odabrati i radijus koji najbolje odgovara njihovom stilu skijanja.

Skije za razne namjene

Moderne skije omogućuju različite načine skijanja. Za svaki od njih, naravno, potrebno je odabrati odgovarajuće:

  • svestrane skije hit su posljednjih sezona. Njih odabire sve više rekreativnih skijaša. Dizajnirane su tako da je s njima moguće izvoditi duge i kratke zavoje. Namijenjene su uglavnom za skijanje na uređenim stazama. Možete ih prepoznati po oznaci AR, duljine im variraju između 160 i 185 centimetara, a radijusi između 15 i 17,5 metara
  • tzv. all-mountain skije, posebna su izvedenica višenamjenskih skija. Njihov nešto širi dizajn omogućuje im bolju plovnost u mekšem snijegu, zbog čega su pogodne i za skijanje izvan staza. Prepoznti ćete ih po oznaci AM, duljine im variraju između 160 i 185 centimetara, a radijusi između 15 i 17,5 metara
  • mnogi dobri rekreativci još uvijek se odlučuju za skije koje potječu iz natjecateljskog svijeta. Ljubitelji kraćih zavoja posežu za slalom skijama poznatim pod oznakom SL. Njihove duljine variraju između 150 i 175 centimetara, a radijusi između 11 i 14 metara. Oni koji voze duže zavoje i vole nešto veću brzinu, odabiru veleslalomske skije. Označene su kraticom GS, duge su između 165 i 190 centimetara, a radijusi im variraju između 15 i 19 metara.

Ženske skije

Unatoč činjenici da je većina skija u osnovi namijenjena za oba spola, proizvođači su prije nekoliko godina shvatili da ženama više odgovaraju skije koje su jednostavnije konstrukcije i čija je geometrija donekle prilagođena anatomiji ženskog tijela. Ženske skije prvenstveno su znatno lakše, a uz to su vezovi postavljeni malo naprijed, što im omogućuje lakše manevriranje i bolju upravljivost.

Naravno, pripadnicama ljepšeg spola prilagodili su i dizajn i grafiku, koja je uglavnom dizajnirana u skladu s najnovijim modnim smjernicama.

Po nove skije u Intersport

INTERSPORT je već afirmirana destinacija za kupnju kvalitetnih skija. Uvjerite se u našu raznoliku i pristupačnu ponudu! Posjetite naš ski kutak i odaberite svoje skije.