Sadržaj

Skijanje

Više je razloga zbog čega se bosanskohercegovačko skijalište Jahorina, u svega par godina nametnulo kao hit ski destinacije naše regije. I dok su nekoć skijaši cjenovno jeftinije aranžmane isticali kao vodeći razlog odabira ovog najpoznatijeg skijališta u Bosni i Hercegovini. Unazad svega par godina to definitivno više nije vodeći razlog zbog čega je Jahorina tako omiljena i tražena destinacija. Jahorina ima dugu planinarsku i skijašku povijest. Prvi objekt većeg kapaciteta bila je lovačka kuća izgrađena davne 1878. godine. Izgrađena od strane austrougarske buržoazije, koja ju je koristila za vrijeme lova. Početkom 20. stoljeća na poticaj “Prijatelja priroda”, odjela Radničkog turističkog društva, rade se prvi koraci zimskog planinarenja uz upotrebu skija.

1923. godine na Jahorinu stižu prvi zaljubljenici u skijanje. Dok novi Ski-klub Sarajevo sve do Drugog svjetskog rata promiče skijanje i natjecanja u svim kategorijama. Upravo nakon Drugog svjetskog rata dolazi do većeg ulaganja, grade se prvi hoteli, uvodi se struja, a prva žičara na Jahorinu stiže 1952. godine, a druga biva otvorena 1965. godine. Godinu za godinu, Jahorina se sve više nameće kao skijaška destinacije regije. A svjetsku potvrdu dobiva 1984. godine kada su održane Zimske olimpijske igre, a famozna maskota Vučko se “spuštao” snježnim padinama na svojim crvenim skijama.

Jahorina – omiljena ski destinacija naše regije

.

Jahorina je zadnjih godina doživjela brojna ulaganja uz pomoć kojih je ova ski destinacija doživjela transformaciju u moderno europsko skijalište s pregršt ski, ali i gastro i wellness sadržaja. Olimpijski centar Jahorina smješten je na moćnoj planini dinarskog planinskog masiva, a najviši vrh je Ogorjelica nalazi se na 1.916 metara nadmorske visine.

Samo skijalište se proteže na 1.300 do 1.916 metara nadmorske visine. Sarajevo je udaljeno svega 30-ak kilometara od ski centra, što je svakako velika prednost i pruža dodatni sadržaj za vrijeme skijanja.

U sezoni 2023./2024. Jahorina dočekuje skijaše s ukupno 52 kilometara alpskih staza za skijanje, s čak 17 instalacija vertikalnog transporta. U samo sat vremena na vrh planine preveze se čak 32.000 skijaša. Skijaše dočekuju i dvije nove staze, a proširena je i rasvjeta, što znači da vas ove zime čeka skoro 12 kilometara za uživanje u noćnom skijanju. Na Jahorini ne guštaju samo skijaši nego i ljubitelji snowboarda. Čeka vas čak 3.000 kvadratnih metara u Snowboard parku na stazi Trnovo. Klinci će se pak nauživati na stazi za sanjkanje koja je duga 600 metara, a široka čak pet metara. Naravno, za male početnike tu su ski vrtići koje mogu pohađati i oni odrasli bez ski iskustva.

Jahorina nije zaboravila ni na profesionalne skijaše i one koji traže dodatni izazov. Na raspolaganju stoji 11 homologiranih ski staza i ukupno 8,5 kilometara uređenih po FIS standardima. Cijena dnevne karte za odrasle u jeku ski sezone iznosi 44 eura, a uz uključeno noćno skijanje 66 eura. Karta za punih sedam dana za odrasle iznosi 301 euro. Osim kilometara i kilometara uređenih staza, modernih žičara i gondola, nikako ne smijemo zaboraviti na srdačno gostoprimstvo po kojem je Bosna i Hercegovina poznata. Ali i na bogatu gastro ponudu autohtone bosanske hrane. Kada se uz to nadodaju cjenovno jeftiniji aranžmani i ponude! Posve je jasno zbog čega se Jahorina smatra novom hit ski destinacijom u našoj regiji.