Sadržaj

Skijanje

Skijaške pancerice osiguravaju da noga tijekom skijanja ostane na mjestu, i da se osjećaji sa skija što lakše prenesu na skijaša.

Opće je mišljenje da su skije daleko najvažniji dio skijaške opreme. Ova izjava je samo djelomično točna, jer skijaške pancerice predstavljaju važnu drugu polovicu cjeline. Pogotovo ako uzmemo u obzir da ih nosimo cijeli dan, i po dosta nepovoljnim vremenskim uvjetima. Čak i dobre i učinkovite skije, potpuno gube svoje dobre karakteristike ako nemaju potporu kompatibilnih pancerica.

Vjerojatno bi u idealnom svijetu pancerice i skije bile potpuno integrirane. Budući da to iz raznih razloga nije moguće, proizvođači se trude približiti tome što je više moguće. Pancerice su dio opreme uz pomoć koje se sile tijela prenose na skije. Skijaške pancerice moraju što čvršće prianjati uz nogu, ali istovremeno moraju nuditi najveću razinu udobnosti. Kombinacija to dvoje prilično je složen zadatak. Osim toga, pancerice moraju odgovarati fizičkoj snazi, konstituciji i težini te, naravno, razini skijaškog znanja.

Kako odabrati pravu veličinu pancerica

Prvo pravilo pri odabiru je da pancerice moraju biti odgovarajuće veličine. Odaberemo li preveliku, noga neće biti čvrsto na mjestu pri skijanju. Svaki pokret zamagljuje sliku pravih osjećaja, a osim toga, cijela stvar nije najsigurnija. Odaberemo li one premale, nećemo dugo izdržati u njima, stopala će nas boljeti i pojavit će se gadni žuljevi.

Istina je, da u slučaju skijaških pancerica pronaći odgovarajuću veličinu nije tako lako, kao što se na prvi pogled čini. Stoga pri odabiru pancerica treba pristupiti s velikom dozom preciznosti i sustavnosti, a prije svega treba se pridržavati nekoliko osnovnih načela:

  • za početak točno izmjerite svoja stopala. Većina proizvođača označava svoje proizvode tzv. mondo klasifikacijom, koja omogućuje relativno pouzdanu usporedivost između pojedinih proizvođača
  • većina proizvođača pokriva dva broja stopala s jednim brojem vanjske školjke
  • obujte obje pancerice, dobro ih zakopčajte i držite ih na nogama najmanje deset minuta
  • prilikom mjerenja stojimo u pancerici, gurnemo koljena malo prema naprijed i provjerimo je li noga dobro obgrljena sa svih strana,
    peta mora biti čvrsto na mjestu
  • preporuča se usporediti nekoliko modela različitih proizvođača. Tako ćemo saznati što najbolje pristaje obliku stopala.

Čvrstoća ili fleksibilnost pancerica

Tvrdoća skijaških pancerica jednako je važna kao i veličina. Koliko ćemo tvrde pancerice odabrati ovisi uglavnom o razini skijaškog znanja i tjelesnoj težini. Tvrđe pancerice namijenjene su skijašima s vrlo dobrim skijaškim vještinama, ili s većom tjelesnom težinom. Tvrdoću pancerica označava tzv. flex, koji je označen brojevima od 50 do 150. Natjecatelji skijaju u pancericama s oznakom od 130 do 150. Izvrstan rekreativac, koji nema više od osamdesetak kilograma, obično bira flex s oznakom između 90 i 110. Tvrdoća oko 70 dovoljna je za prosječnog rekreativca, dok su mekši modeli namijenjeni ženama. Prosječni rekreativci ne bi trebali posezati za pretvrdim modelima skijaških pancerica. S ovakvom nepravilno odabranom pancericom, uvelike će umanjiti užitak na snijegu, a osim toga gotovo je nemoguće izdržati cijeli dan u neprikladnoj pancerici.

Koje skijaške pancerice odabrati

Skijaške pancerice dijele se u najmanje četiri osnovne skupine. Ovdje u obzir uzimamo razinu skijaškog znanja, broj skijaških dana i spol:

  • najbolji skijaši spremni su malo trpjeti u potrazi za maksimalnim skijaškim užitkom, i najboljim mogućim osjećajima. Njima su namijenjene pancerice koje su u biti izvedenice natjecateljskih modela. Pancerice su dosta tvrde, savijanje im varira između 100 i 130, odlično prianjaju uz nogu, ali su zbog toga nešto manje udobne
  • dobri rekreativci će se zadovoljiti nešto mekšim modelima, čiji flex varira između 90 i 110. No, ovi modeli su puno udobniji i omogućuju cjelodnevni užitak skijanja
  • prosječnim rekreativcima udobnost je na prvom mjestu. Za njih su namijenjeni mekši modeli skijaških cipela (fleks između 70 i 90) koji su savršeno toplinski izolirani (neki modeli nude i mogućnost korištenja posebnih grijača). Ove pancerice možete lako nositi cijeli dan
  • većina proizvođača misli i na žene, kojima je često zima. Za njih su dizajnirani posebni modeli koje karakterizira kombinacija udobnosti i izvrsne toplinske zaštite. Nemali broj modela nudi i mogućnost grijanja posebnim grijačima.

Udobnost skijaških pancerica također uvelike ovisi o sustavu pričvršćivanja. Za napredne skijaše izvrstan izbor su pancerice s BOA sistemom vezanja, koji omogućuje mnogo precizniju prilagodbu sile prianjanja pancerice uz nogu, a pridonosi i bržem i lakšem vezivanju pancerica.

Ako vam je važno da je pancerica prilagođena i za hodanje, onda obratite pozornost na to da je opremljena korisnom i već dobro poznatom tehnologijom GripWalk, koja hodanje u pancericama čini lakšim i sigurnijim te pruža više prianjanja za tlo.

Kako održavati pancerice?

Pancerice imaju relativno dug vijek trajanja. Ako skijamo petnaest do dvadeset dana u sezoni, one traju oko pet godina. Za to vrijeme memorijska pjena od koje je napravljena unutarnja školjka gubi većinu svojih karakteristika, a umara se i plastika od koje je izrađena vanjska školjka. Ali ova izjava je istinita, samo ako ih ispravno održavamo:

  • nakon skijanja pancerice se moraju obrisati i osušiti
  • također se preporuča izvaditi unutarnju cipelui osušiti je odvojeno od školjke
  • suhe pancerice moraju se čuvati zatvorene, jer plastika od koje je izrađena vanjska školjka samo na taj način zadržava svoj oblik
  • obuću ne smijete ostaviti na hladnom prije nošenja, jer je posebno tvrđe modele gotovo nemoguće obuti ako su hladne.

Što je sa skijaškim čarapama?

Moderne skijaške pancerice dizajnirane su za dobru toplinsku izolaciju. To ujedno znači i da nam za skijaške užitke više nisu potrebne debele vunene čarape. Puno bolji izbor su moderne skijaške čarape, koje imaju posebna ojačanja i podstavu na najosjetljivijim mjestima gdje stopalo pritišće skijašku pancu.

Sve za skijanje čeka vas u našim trgovinama, gdje su vam naši prodajni savjetnici uvijek na raspolaganju za savjete pri odabiru.
Prilikom online kupovine u potrazi za skijaškim pancericama, možete si pomoći filterima koji prilagođavaju pretragu cipela za početnike, rekreativce i napredne skijaše.