Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Donosimo 3 zanimljiva prijedloga za planinarski izlet u blizini Zagreba. S prvim toplijim danima ne budi se samo priroda oko nas nego i naša želja da u njoj boravimo što više. Najbolji način da uživate u prirodi, a pri tome budete i aktivni jest planinarenje. Dobra vijest je što se planinarskim aktivnostima možete baviti u društvu cijele obitelji. No isto tako se možete otisnuti i na teže staze te tako vježbati izdržljivost i kondiciju. Ako ne znate kamo za vikend, donosimo tri prijedloga jednodnevnih planinarskih izleta u samoj blizini Zagreba.

Naša lista donosi pregršt zanimljivog sadržaja, a staze su prilagođene različitim stupnjevima kondicije. Ona ne pokazuje samo kako u okolici Zagreba postoje prirodne oaze daleko od vreve grada, nego nas upoznaje i s bogatom povijesću. Ako ste spremni da se upustite u novu avanturu?! Sve što trebate je spakirati svoj planinarski ruksak i uskočiti u gojzerice.

Kalnik skriva legendu o zakopanom blagu Crne kraljice

.

Kalnik je uzdignut na granici između Zagorja, Prigorja i Podravine, dugačak je 16 kilometara, a visok prosječno 400-500 metara. Kalnik je omiljeno izletište, a ono što ga čini tako privlačnim i posebnim je činjenica da se na tako malom području nudi pregršt sadržaja. Sadržaj koji je stvoren za ugodan obiteljski izlet, ali i za izazovan planinarski pothvat.

Oko Kalnika kruže i brojne legende, a putevima mističnih priča možete zakoračiti i dan danas. Najpoznatija legenda je ona o Crnoj kraljici i Pustom gradu. Barbara Celjska je bila žena kralja Sigismunda, no svima je bila poznata pod nadimkom Crna kraljica. Bila je to zlobna i okrutna vladarica.

Kalničke staze

Legenda govori kako je bila u odnosu s kaštelanom Velikog Kalnika s kojim je često jahala do Malog Kalnika. Kaštelanin se uskoro umislio da posjeduje veliku moć. Počeo se iživljavati nad lokalnim plemstvom koje ga je na koncu tužilo samom kralju. On dobiva otkaz, a Crna kraljica biva zatočena u Češkoj. Tako Mali Kalnik dobiva naziva Pusta Barbara, a stari grad Pusti grad. Legende idu i dalje te pričaju kako je njezinom krvlju dobiveno zlato zakopano u okolici starog grada. A čuvaju ga ni manje ni više nego zmije. Kada zimi puše jaki vjetar te kada se pojavljuju riđovke i poskoci, mnogi smatraju da je za to zaslužan duh Crne kraljice. Vjerovali ili ne u legende, zmija na ovom području ima, no za zlato i nismo baš sigurni.

Djeca, ali i svi ljubitelji povijesti i starih utvrda, uživat će u ugodnoj šetnji od planinarskog doma Kalnik do gradine Veliki Kalnik. Uspon počinje kod livade Podgrađe, a za obilazak je potrebno oko 45 minuta. Koliko je pak potrebno za pronalazak blaga Crne kraljice, nismo točno sigurni. Kalnik je poznat po svojoj stazi Sedam zuba. A taj naziv je dobila zbog stjenovitog grebena koji se proteže između gradine i vrha Vranilac. Koji se nalazi na 643 metra nadmorske visine.

Ova staza je rezervirana za one iskusne planinare, jer je na pojedinim dijelovima zahtjevna. Na dijelovima staze postavljeni su klinovi i sajle. No, do vrha Vranilac možete doći i drugim stazama. Najbrži uspon je onaj lijevo od planinarskog doma, što ujedno znači da je najstrmiji. Međutim, vrhu možete pristupiti i preko kružne kalničke staze. A najbolja opcija je krenuti sa sjeverne i vratiti se onom južnom stranom.

Oštrc i bogata povijest rudarstva

.

Oštrc zauzima središnji položaj u Samoborskom gorju i jako je dobro vidljiv izdaleka. Njegove staze su iznimno popularne među planinarima, a do njega vodi desetak prilaza.

Upravo podno Samoborskog gorja se nalazi rudnik Svete Barbare koji se ubraja među najstarije europske rudnike bakra i željeza. Nalazi se u mjestu Rude koje je ujedno popularna polazišna točka za planinarski izlet.

Danas je poznato čak 16 ulaza u rudarske rovove. Za posjetitelje je obnovljeno 350 metara rovova umjetnim spajanjem rovova Sveto Trojstvo i Kokel. Ako se odlučite za uspon na Oštrc preko Šoićeve kuće. Proći ćete pored starog grada Lipovec čija povijest se veže uz Okić. Vrh Oštrc nalazi se na 752 metra nadmorske visine. Podno samog vrha nalazi se više izlomljenih monolitnih blokova, a neki od njih su oblikovani poput divovskih gljiva.

Ravna gora i Trakošćan

.

Ravna gora se uz Kalnik ubraja među najatraktivnije planine Hrvatskog zagorja. Ova planina je poznata po svojim brojnim špiljama, polušpiljama, jamama i slikovitim skupinama stijena. Među najljepše uspone na Ravnu goru ubraja se onaj s Trakošćana. Što ujedno predstavlja atraktivnu nadopunu za ovaj jednodnostavan izlet.

Izlet na Ravnu goru ujedno pruža predivne poglede, a Filićev dom poslužuje ukusnu hranu koja je prava okrepa nakon uspona. Postoje brojne staze na ovom području, no svakako predlažemo da prođete onu od Trakošćana do Filićevog doma.

Piramida na vrhu Ravne gore

Ovom stazom ćete proći i kroz sela, ali i pored starih napuštenih kuća koje su dan danas svjedoci kako se nekoć živjelo u ovom kraju. Kod doma, oko 50-ak metara nalazi se Balkon, vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na dolinu Bednje. A posebno će vam se urezati u pamćenje onaj na sami dvorac. Za još jedan nezaboravan izlet, potrebno je popeti se na piramidu na vrhu Ravne gore.

Piramida je visoka 11 metara (stoga nije za one klecavih koljena), a na njenom vrhu mogu stati svega dva čovjeka. Ovo je zapravo najviši vrh Ravne gore, a nalazi se na 694 metara nadmorske visine. Možda je za uspon potrebno malo hrabrosti (uvijek pomaže pogled usmjeriti prema gore). No zato ćete biti sretni kada ugledate prizor na samom vrhu. Pogled se prostire na cijelu Ravnu goru, Zagorje, Donačku goru i Boč u Sloveniji, pa sve do Kamniških Alpa.

Sva tri predložena izleta lako se modificiraju. Stoga se na njih možete otisnuti u društvu obitelji ili prijatelja koji žele proći koji kilometar više ili se okušati na nešto zahtjevnijem terenu. Ne samo da ćete provesti vrijeme u prirodi nego ćete posjetiti i brojne znamenitosti te otkriti bogatu povijest ovog kraja. I, za kraj, sve lokacije nude i izvrsne ugostiteljske objekte. A to svakako nije na odmet – svatko se voli nagraditi nakon planinarenja.

Prije nego li krenete na izlet posjetite naše prodavaonice i nagradite se novim komadima odjeće, opreme i obuće za planinarenje!