Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Planinarenje na otocima ima svoje posebne čari, a često ćete na stazama doživjeti jedne od najljepših pogleda. S jedne strane tu su šuma i krš, s druge očaravajuće plavetnilo mora i plaže koje su izvan sezone oaze mira i tišine. Naši otoci isprepleteni su brojnim planinarskim stazama koje su stvorene za obiteljski izlet. Ali isto tako ćete se na pojedinim dionicama dobro oznojiti i testirati svoju kondiciju. Najbolje vrijeme za istraživanje otočkih planinarskih staza je proljeće i jesen. Kvarnerski otoci već godinama veliku pažnju pridaju outdoor sadržaju, stoga nećete pogriješiti ako za svoj idući (produženi) aktivni vikend odaberete Krk, Cres, Lošinj ili Rab. No, ovi otoci imaju toliko markiranih kilometara s predivnim pogledima da ćete im se uvijek rado vraćati – govorimo iz iskustva!

Sezona planinarenja na otocima odvija se pretežito tijekom proljeća i jeseni. No sve češće nam zima podari predivne dane s temperaturom oko 15 stupnjeva i bez bure, što su idealni uvjeti za outdoor aktivnosti. Možda čak na stazama budete i u kratkim rukavima! Naš vodič donosi pregled najljepših staza najpoznatijih kvarnerskih otoka. Možete posjetiti jedan otok ili kombinirati više njih. Odličnu bazu ili početnu točku predstavlja otok Krk, s kojeg se trajektom iz Valbiske možete prevesti na Cres i Lošinj i Rab.

Otok Krk: ove tri staze obavezno trebate proći

Otok Krk zadnjih godina radi sve više i više na promociji svojih planinarskih staza. Stoga ćete upravo na ovom otoku izvan sezone susresti najviše planinara. Također je do Krka najjednostavnije doći jer je povezan s mostom. Otok Krk ima toliko kilometara pješačkih staza, da je potrebno punih 12 dana kako bi se sve prošle. Mi donosimo one najpoznatije, ali i najljepše čije ćete prizore dugo pamtiti.

Popnite se na najviši vrh otoka Krka

.

Pravi klasik među krčkim planinarskim stazama je uspon na Obvozu, najviši vrh otoka koji se nalazi na 569 metara nadmorske visine. S njega se pruža pogled na okolne otoke, kao što su Cres, Plavnik, Prvić i Rab. Ali i na obalu gdje tijekom bistrog dana možete vidjeti i obrise Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Najpopularniji uspon je onaj preko Treskavca, gdje ujedno možete ostaviti svoj automobil. Na ovoj stazi ćete vidjeti lokve koje služe za napajanje stoke, te brojne suhozide. Savjetujemo da nakon Obzove nastavite svoj put do vrhova Brestovica i Veli vrh s kojeg se pruža divan pogled na mjesto Krk i Kornić.

Preko kanjona Vrženica do jedne od najljepših uvala otoka Krka

Jedna od najpoznatijih i ujedno najljepših planinarskih staza, je ona iz Baške koja vodi preko kanjona Vrženica do uvale Vela luka. Ovo je zahtjevnija i kilometarski duža staza, no svaki grašak znoja se isplati. U početku staza iz kampa Bunculuka prolazi pored lijepih malih uvala i plaža, da bi se kod Vrženica počela uspinjati. Prolazak kroz kanjon doživljaj je za sebe! Ispred vas je carstvo krša s pokojim zelenim grmom i žutim cvijećem, a iza more koje djeluje kao da propada u kanjon. Pogled na uvalu Vela i Mala luka ubraja se definitivno među najljepše otočke poglede, ne samo u Kvarneru nego i šire. I dok su ljeti plaže pune turista, izvan sezone su prazne stoga predstavljaju izvrsno mjesto za morski piknik. Staza kroz kanjon Vrženica do uvale Vela luka se zbog terena ubraja među teže planinarske staze na otoku Krku.

Po kršu do uvale Bracol

Još jedna nezaboravna staza koja vodi kroz krš otoka Krka je staza koja počinje kod pješčare Zarok (Baška) i vodi do predivne uvale Bracol koja je ljeti omiljeno odredište jahtaša. Ova staza skoro cijelim putem nudi predivne poglede, a za potpuni doživljaj savjetujemo spuštanje do rt Škuljica gdje se nalazi osamljeni svjetionik s jednim od najljepših pogleda na otok Prvić i Velebit. Pauzu možete napraviti u uvali Vela draga ili u samoj uvali Bracol. Ova staza je duga 12,5 kilometara i cijelim putem prolazi kroz krš bez imalo hlada. Računajte da vam je za prelazak potrebno oko četiri i pol sata aktivnog hodanja.

Otoci Lošinj i Cres: 4 staze kao stvorene za savršen vikend

Svakako možete posjetiti Cres i Lošinj zasebno, no ako po prvi put istražujete outdoor aktivnosti ovih otoka, najbolje je izdvojiti jedan produženi vikend te proći najpoznatije staze za potpuni doživljaj.

Lošinj: popnite se na vrh sv. Mikula i prošetajte se “Šetnicom vitalnosti”

.

Definitivno u jedne od najljepših otočkih pogleda ubraja se onaj s vrha sv. Mikula s Osorščice. Osorščica se smatra jednom od najatraktivnijih otočnih planina, a pogled sa spomenutog vrha mnogi smatraju najljepšim u cijelom Hrvatskoj. Na ovaj izlet uputite se iz Nerezina (možete ih samog mjesta ili do samog početka planinarske staze, skretanje Pešćine).

Lijepo uređena staza u početku vodi uz suhozide, prolazi kroz šumu da bi na koncu izbila do vrha Sveti Mikul od kuda se, blago rečeno, pruža spektakularan pogled preko cijelog lošinjskog arhipelaga, ali i na istarsku stranu, Velebit, pa čak i na Gorski kotar, Triglav, Rab, Pag i Silbu.

Svoj izlet zaokružite s vrhom Televrina. Ova staza je duga oko osam kilometara i za nju je potrebno oko tri pol sata aktivnog hodanja. Šetnica vitalnosti predstavlja uređenu šetnicu uz more koja povezuje Veli i Mali Lošinj te je duga sedam kilometara u jednom smjeru. S razlogom se naziva Šetnicom vitalnosti. Na njoj ćete uživati u mirisu mora, borova i raznog cvijeća, a kako je cijelo vrijeme u hladu, prikladna je i za toplije dane.

Cres: istražite Tramuntanu i popnite se na Sis

Često se dogodi da upravo zbog Osorščice Cres i njegove planinarske staze padne u drugi plan. No, nemojte propustiti priliku da istražite i Cres. Tramuntana se ubraja u slabije poznato područje sjevernog Cresa, no ono nudi splet brojnih pješačkih staza koje povezuju malo, ali zanimljivo mjesto Beli. Ove staze tehnički i kondicijski nisu zahtjevne, stoga su odlična opcija nakon težeg planinarskog izleta ili za dan kada se zaželite laganijeg tempa.
Urešeni putevi nisu označeni klasičnim markacijama nego svaka staza ima svoju boju. Možete pratiti samo jednu ili kombinirati više staza. Prije ili nakon Tramuntane ostvarite brzi i strmi uspon na Sis, koji nije službeno najviši vrh Cresa, no pruža predivan pogled duž grebena otoka prema juju i prema Riječkom zaljevu s Gorskim kotarom u pozadini. Uspon počinje kod prijevoja Križić i traje 40 minuta u jednom smjeru.

Otok Rab: krš, pješčane plaže i Premužićeva staza

Otok Rab je omiljena ljetna destinacija, a njegove pješčane plaže privlače veliki broj gostiju. Hodati uz najljepše uvale izvan sezone i uživati u miru i tišini, poseban je doživljaj. A jeste li znali da se na Rabu nalaze i dvije Premužićeve staze?

Popnite se na najviši vrh otoka Raba

Kamenjak, najviši vrh otoka Raba, naziva se i Straža. Nalazi se na 408 metara nadmorske visine i s njega se pruža veličanstven pogled na Velebit i Velebitski kanal. Do vrha vodi kratka, ali zanimljiva staza iz Mundanija na kojoj se nalazi i vidikovac dr. Marijana Tomašića s kojeg se pruža najljepši pogled na samo mjesto Rab, ali i na najzeleniji dio otoka – poluotok Kalifront. Staza je duga oko pet kilometara, a za nju je potrebno oko dva sata aktivnog hodanja.

Uputite se na preko Premužićeve staze do Lopara

.

Kada se spomene ime dr. Ante Premužića, svi se planinari sjete Premužićeve staze na Velebitu. Naime, na Rabu se nalaze čak dvije Premužićeve staze. Ante Premužić je na otoku Rabu bio aktivan nakon 1936. godine, u prvom redu zbog planiranja i izgradnje kamenih i betonskih kanala i brana na otočnim bujičnim vodotocima.

Jedan takav bujični vodotok reguliran je na području Vele drage povrh Supetarske Drage. Kao strastveni planinar i ljubitelj prirode, detaljno je upoznao krajobraze osobitosti i ljepote širom otoka. Započeo je s radovima iskopa i trasiranja dviju staza koje su ishodište trebale imati u središtu otoka, ali one u punom opsegu nikada nisu realizirane.

Izgrađene su dvije dionice – jedna sjeverna koja spaja Supetarsku Dragu s Loparom te južna, koja kružno obilazi iz Kampora čitav šumski pojas zapadnog dijela otoka. Upravo Premužićeva staza od Supetarske drage, točnije naselja Matkići, koja preko Fruge vodi do Lopara, ubraja se među najljepše staze otoka Raba. Duga je u jednom smjeru osam kilometara. Kod završetka se možete vratiti istim putem, organizirati si prijevoz do auta ili nastaviti izlet preko Gromačice, Stanišća i Donje Supetarske Drage vratiti se do auta. Dotična dionica je duga 13.3 kilometra i za nju je potrebno oko četiri sata uz uračunate pauze.

Doživite pješčane uvale Lopara izvan sezone

Poluotok Lopar nalazi se na krajnjem sjeveru otoka Raba i svojim izgledom i prirodom posve se razlikuje od ostatka otoka. Upravo je Lopar ljeti vodeća destinacija otoka jer je njegovim dugim pješčanim plažama teško odoljeti. Reljef poluotoka Lopar je razmjerno nizak jer vrhovi brežuljaka ne prelaze visinu od 87 metara. Uz obalu i u unutrašnjosti ponegdje su djelovanjem erozijskih procesa stvorene “pješčane piramide”, a na mnogim mjestima prava su “groblja” ostataka ljuštura pradavnih organizama.

Lopar je isprepleten brojnim makadamskim i asfaltiranim cesticama, stazama i puteljcima stoga možete bez problema složiti izlet koji vam najviše odgovara. Predlažemo da se s Rajske plaže uputite na stazu koja vodi uz uvale i plaže te tako napravite krug oko cijelog poluotoka. Kvarnerski otoci su pravi outdoor raj. Imaju toliki broj uređenih staza da im se svake godine iznova možete vraćati. Na njima izvan sezone nećete samo uživati u predivnoj prirodi i svježem morskom zraku, nego ćete imati i taj luksuz da ćete najčešće na stazama biti posve sami. To mi zovemo pravim odmorom!