Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Evo zbog čega biste ove zime trebali isprobati krpljanje! Znate li hodati po snijegu? Iako je ova zimska aktivnost možda manje poznata, izvrstan je način da otkrijete najskrivenije i najsnježnije kutke naše prirode. S krpljama možete doživjeti zimu na sasvim poseban način, a pritom ćete i aktivirati svoje tijelo te odraditi odličan zimski trening. S prikladnom zimskom obućom i krpljama u bilo kojem trenutku možete krenuti na zimski izlet u prirodi. Poseban doživljaj je svakako kada padne velika količina snijega – tada priroda postaje posebno čarobna. Pitate se zašto?

Doživite svu ljepotu zimske prirode s krpljama

Svi koji su se ikada okušali u krpljanju znaju da je to nezaboravna zabava i odličan trening. Sve što vam treba je snijeg, štapovi i par krplji – nemojte zaboraviti i puno dobre volje i pozitivne energije. Ako ste novi u krpljanju, vrijeme je da se upoznate ovom odličnom zimskom aktivnosti – sigurni smo da će vam uskoro postati omiljena.

Što je krpljanje?

Krpljanje je u osnovi hodanje po snijegu u posebno prilagođenoj obući ili krpljama. Krplje imaju veću površinu od, primjerice, vaših planinarskih cipela, tako da vaša noga prilikom hodanja ne tone duboko u snijeg. S krpljama možete bez većih poteškoća hodati po dubokom i mekom snijegu.

Koliko je lako hodati s krpljama govori podatak da je u snježnim dijelovima svijeta to glavni način hodanja s jednog mjesta na drugo. Kod nas je hodanje na krpljama u posljednje vrijeme postalo jedan od najpopularnijih oblika zimske rekreacije.

Pozitivni učinci hodanja na krpljama

Slično kao i kod drugih oblika rekreacije, krpljanje ima brojne pozitivne učinke na naš organizam. Ova aktivnost bi se mogla usporediti s planinarenjem, samo što vam je u ovom slučaju, pogađate, potreban snijeg. Kako tijekom hodanja koristite i štapove, rade gotovi svi mišići tijela te ujedno jačate srce i pluća.

Činjenica je da krpljanje pozitivno utječemo na zdravlje i opće stanje organizma. Najbolje od svega je što na krpljama otkrivate najskrivenije kutke prirode i uživate u jedinstvenim pogledima na snježnu prirodu.

Koja vam je oprema potrebna za hodanje po snijegu?

Za sigurno i bezbrižno hodanje po snijegu najvažnija je prava oprema. O tome ovisi i naša sigurnost, stoga svakako vodite računa o sljedećim dijelovima opreme:

  • Birajte snježne krplje koje su izrađene od aluminija, gume ili drugih visokotehnoloških materijala. One su lakše, izdržljivije i zahtijevaju manje održavanja. Ako ih ne planirate kupovati, svakako ih možete iznajmiti u svim zimskim centrima.
  • Obradite pozornost na cipele za planinarenje koje će osigurati najbolji kontakt s krpljama. S obzirom na to da ćete s njima hodati po snijegu, svakako preporučujemo vodonepropusnu obuću koja će vaša stopala održavati toplim i suhim unatoč dodiru sa snijegom.
  • Obavezni su štapovi za hodanje koji će vam pružiti oslonac te ujedno i olakšati penjanje uz brdo. Važno je da štapovi na kraju imaju široke krplje koje sprječavaju pretjerano uranjanje/propadanje u snijeg.
  • Neophodna je prikladna odjeća koja će vas zaštititi od hladnoće i vjetra. Nemojte pretjerivati ​​s debljinom odjeće, više pripazite da ona bude vodootporna i topla. Odaberite nekoliko tankih slojeva odjeće koje možete skinuti ako vam postane vruće. Za hodanje po snijegu preporučljivo je koristiti gamaše koje sprječavaju ulazak snijega u obuću.

Kada idete na dugo planinarenje s krpljama, ne zaboravite rezervnu odjeću. Uz sebe uvijek imajte dovoljno tekućine, a termosica s toplim čajem je obavezan dodatak u ruksaku. Kada idete na krpljanje po mraku, ne zaboravite na čeonu lampu koja će aktivnost učiniti sigurnijom.

Otkrijte zimu u Sloveniji – s krpljama je sve moguće!

S pravom opremom možete s krpljama ići praktički kamo god želite. Slovenija, poznata po svojoj netaknutoj prirodi, savršena je za ovu zimsku aktivnost. Odlazak u Sloveniju sada je organizacijski još jednostavniji – možete otići na brzi jednodnevni izlet bez gužvi na granici, a za potpuni doživljaj zimske idile odvojite ipak više dana.

Slovenija obiluje brojnim prirodnim ljepotama, a mi savjetujemo da svakako posjetite sljedeće lokacije:

.

Julijske Alpe, gdje ćete udahnuti planinski zrak i prošetati u zagrljaju visokih snježnih vrhova Nacionalnog parka Triglav. U ovom dijelu Slovenije posjetite Pokljuku, Kranjsku Goru, Bohinj i dolinu Soče. Sigurni smo da će istraživanje alpskih dolina biti izvrstan izbor za sve romantične duše među vama.

Kamniško-Savinjske Alpe, gdje ćete doživjeti jedinstveno lutanje među planinskim kolibama i prekrasnom ljepotom jedne od najljepših alpskih dolina u Europi. Posjetite Veliku planinu koja će vas nadahnuti bajkovitom slikom zimskog sela i zimskim prizorom kakav nećete vidjeti nigdje drugdje. Ne zaboravite ni na Logarsku dolinu koja je u ovo doba godine posebno zanimljiva zbog svojih moćnih vrhova.

t.

Pohorje, gdje ćete svjedočiti pravoj zimskoj bajci. Jedno od najljepših iskustava doživjet ćete ako posjetite Roglu i Mariborsko Pohorje, jer ćete s krpljama moći hodati po utabanim i netaknutim stazama prekrivenim snijegom. Snježne padine pozivaju na aktivno provođenje slobodnog vremena. Ako ste i vi romantičar u duši, sigurni smo da će krpljanje uskoro postati vaša zimska ovisnost.