Trendovi

Jesen-gdje krenuti na jednodnevni izlet?

Jesen-gdje krenuti na jednodnevni izlet? Svako je godišnje doba posebno, no planinarenje u jesen ima neku posebnu čar. Jesu li to čudesne boje lišća ili šuškanje pod nogama, nije uopće bitno. Bitno je da smo u prirodi i da se krećemo. Ipak, izleti u jesen traže nešto ozbiljniju pripremu. Ponajviše zbog temperatura koje ujutro više vuku na zimu, dok vas podnevno sunce može zavarati na ljeto. Stoga prije polaska na željenu destinaciju nije na odmet provjeriti vremensku prognozu i očekivane temperature. Možda nam prognoza na kraju promijeni i krajnje odredište.

Što se obavezne opreme tiče, poželjan je kvalitetan ruksak veličine cca 15-30l. Računajte da u njega mora nešto za popiti, rezervna majica, šuškavac ili kakva tanka jakna, sendvič i čokoladica, prva pomoć, kompas, zviždaljka… Ne zaboravite ponijeti i kapu ili višenamjensku maramu (popularni buff) i rukavice, jer u planini nikad ne znaš. Hodate li uglavnom u tenisicama, možda je vrijeme za razmisliti o gojzericama ili vodootpornim treking/trail cipelama, te čarapama namijenjenim planinarenju i izrađenim od materijala koji će spriječiti nastanak žuljeva. Što se odjeće tiče, ovo je vrijeme kada slojevito oblačenje najviše dolazi do izražaja.

Dakle, više tanjih slojeva izrađenih od tehničkih materijala osigurat će da se ne znojite prilikom uspona. Kao i da imate što obući prilikom silaska dolje. Štapovi za hodanje također mogu biti od znatne pomoći. Pogotovo na blatnijim, strmijim terenima. Planirate li rutu koja vam je nepoznata, nije na odmet ponijeti i planinarsku kartu tog područja. Te na mobitelu skinuti neku od dostupnih aplikacija pomoću koje ćete u svakom trenutku moći provjeriti gdje se nalazite. Obavijestite bližnje kuda ste se uputili i po mogućnosti, hodajte u društvu, sigurnije je i zabavnije.

Tražite li inspiraciju kuda otići, u nastavku vam predstavljamo 4 destinacije;

Hahlići – totalno drugačiji od drugih

Vozeći se autoputom Zagreb-Rijeka, sigurno su vam za oko zapela otvorena prostranstva i travnata brdašca iznad naplatnih kućica u Rijeci. Ako niste do sada posjetili Grobničke Alpe, jesen sa svom svojom raskoši boja pravo je vrijeme za izlet na njihove vrhove.

Do planinarskog doma na Hahliću, do kojeg uspon ovisno o vašoj formi i odabiru staze traje od cca 1 do 4 sata. Nekoliko je mogućih puteva, no više-manje svi kreću iz mjesta Podkilavac pored Grobnika. Volite li kanjone i skakutanje po stijenama? A nemate straha od pokojeg klina i sajli, naša je preporuka staza kroz Mudnu Dol. Kanjon će vas dobro uspuhati, probuditi adrenalin, ali i ostaviti bez daha.

Mali savjet, ovaj put izbjegavate poslije velikih kiša. Izlaskom iz kanjona, na putu do planinarskog doma očekuju vas fascinantna otvorena, travnata brdašca. Tipična za ovaj kraj, a koja se izmjenjuju sa rijetkim šumarcima. Imate li sreće, možda ugledate i poludivlje konje koji obitavaju u tom području. Planinarski dom je renoviran prije nekoliko godina i u njemu se prije povratka možete odmoriti, ugrijati i nešto toplo pojesti. Za spust dolje preporučamo neki od markiranih puteva. Koji kreću ispod samog doma, a koji će vas voditi strmim, travnatim single trail stazicama s fascinantnim pogledom na Jadransko more. Dok će vas u donjem dijelu put provesti kroz borove šumarke i livade kao iz bajke. Nakon uspona na Hahlić, sigurni smo da nećete ostati ravnodušni i da ćete im se poput nas, uvijek rado vraćati.

Samoborsko gorje – gore, dolje, gore

Samoborsko je gorje toliko blizu Zagrebu i Medvednici, idealno za jednodnevni izlet. Mjesto toliko drugačije. I po vegetaciji i po konfiguraciji. Ukoliko ste navikli da do vrha uglavnom idete uzbrdo, a zatim se samo spuštate, na Samoborskom gorju to zaboravite. I uspon i silazak s vrha, dizat će vas i spuštati kratkim, strmim dionicama i osjećat ćete se baš kao da ste na valovima.

Pri tome, na tipičnim uskim single trail stazicama, zasigurno ćete uživati. Ukoliko ste već osvojili uobičajene vrhove poput Oštrca, Japetića ili Plešivice, ovaj put preporučamo vam krug sa početnom točkom u selu Rude. Iz Ruda se markiranom, strmom, najkraćom stazom penjete direktno na dom na Oštrcu gdje se možete okrijepiti i odmoriti za znatno blaži put dalje prema Plešivici.

Na tom usponu naša je preporuka skrenuti 5 minuta sa staze i posjetiti i Mali Oštrc, pogled od tamo je fascinantan! Od doma na Oštrcu nastavljate širokom šumskom stazom u smjeru prijevoja Poljanica (Plešivice). Ukoliko ste željni lijepih pogleda i dodatnih visinaca u nogama, uz široku makadamsku stazu paralelno se nalazi i valovitiji single trail koji se penje i na sami vrh Oštrc. Na prijevoju Poljanica vas ponovo očekuje planinarski dom i prilika za odmor prije polusatnog uspona na vrh Plešivice, nakon čega (valovito) nastavljate u smjeru Okića, odnosno spuštate se markiranom stazom za Rude u selo Kotari iz kojeg vas markacija cestom vraća natrag u Rude. S obzirom da ova trasa gotovo cijelo vrijeme ide po grebenu, idealna je za kišni period jer se voda na grebenima ne zadržava dugo i zemlja se brže suši. A i malo ste bliže suncu.

Ivanščica – planina vila i starih gradova

Ivanščica je sa svojih 1060 m najviša zagorska planina, a može se pohvaliti i sa čak 150 km označenih staza. Naša je preporuka da prilikom planiranja rute svakako obiđete i ruševine pokojeg srednjovjekovnog grada (Oštrcgrad, Belec, Grebengrad) kojima se ova planina može pohvaliti.

Najpopularnije polazište je selo Prigorec iz kojeg kreće nekoliko najfrekventnijih planinarskih staza (Konj, Mrzljak) i koje su posebno popularne vikendom, ili za jednodnevni izlet. Volite li više osamu i planinarenje u miru i tišini, možete se odlučiti za manje popularnu stranu Ivanščice i krenuti iz sela Lobor. To će ujedno značiti i nešto duži put do vrha i do planinarskog doma Majer (cca 3 sata), no i duže uživanje u tišini, šumi, zvukovima i bojama prirode.

Baška – otočko planinarenje

Jednodnevni izlet na Krk? Biste li povezali otok Krk sa pojmom planinarenje? Ne baš? Nismo ni mi, sve dok nismo otkrili da je na otoku Krku obilježeno i uređeno 300 km staza, a zatim i sami prehodali veliki dio njih.

Od tada, ako nas pitate za prijedlog neke prekrasne destinacije, kao iz topa bi ispalili – Baška na otoku Krku. Smještena u kanjonu sa prekrasnom plažom na kojoj se za toplijih jesenskih dana možete i okupati, Baška se može pohvaliti odlično markiranim planinarskim stazama na obje strane kanjona.

Ono što nikako ne smijete propustiti je staza koja od groblja vodi kroz borovi šumarak na Mjesec, prostranu kamenitu visoravan. No krug koji bismo vam svakako preporučili dužine 15 km (postoji mogućnost kraćenja) vodi prema uvalama Vela i Mala luka, možda i najljepšim uvalama na otoku Krku. Te uvale popularne su plaže do kojih ljeti turisti stižu brodićima, dok planinari uživaju u nezaboravnoj stazi koja cijelim putem otkriva predivne prizore. Od Vele luke natrag do Baške vodi staza uz samu obalu koja će vas cijelom dužinom oduševljavati pogledom. Ukoliko vam je to previše krug možete skratiti na 8 km zaokruživši ga kroz kanjon Vrženica. Kanjon koji ostavlja bez daha pravo je čudo prirode, a preporučamo ga obavezno uvrstiti u svoju rutu.