Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Gorski kotar se s razlogom ubraja među naše najpopularnije destinacije za jednodnevne, ali i višednevne izlete. Ovaj dio Hrvatske nudi za svakog ljubitelja prirode po nešto, bilo da volite osvajati vrhove, preferirate nabijati kilometre u svojim gojzericama, želite proći veliku visinsku razliku ili samo želite provesti ugodno vrijeme na otvorenom u društvu cijele obitelji.

Gorski kotar je divan u bilo koje godišnje doba, a svu svoju ljepotu otkriva kada se u proljeće njegova priroda krene buditi. Donosimo popis fantastičnih lokacija Gorskog kotara koje su stvorene za vaše nove avanture. Na vama je samo da uskočite u svoje planinarske cipele i outdoor odjeću te napunite ruksak.

Top tri destinacije u Gorskom kotaru koje ne smijete propustiti

Vražji prolaz se ubraja među najljepše prirodne fenomene ne samo Gorskog kotara nego i Hrvatske. A špilja i izvor Zeleni vir s impresivnim slapom potoka Curka, čine ovaj izlet nezaboravnim. Oni željni planinarenja, odlučit će se za kružnu stazu od sedam kilometara koja počinje u Skradu. Ako nemate želje za dužim hodanjem, možete samo posjetiti ove dvije lokacije.

Park-šuma Golubinjak se s razlogom ubraja među najpopularnije goransko izletište. Proteže se na 51 hektar zaštićenog područja na nadmorskoj visini od 730 do 800 metara. Vodeće atrakcije ovog izletišta su divovska jela koja je dobila naziv Kraljica šume, Golubinja špilja po kojoj je ovaj dio i dobio svoje ime te Ledena špilja i Paklena vrata. Možete se odlučiti za kružnu stazu koja je duga četiri kilometra. Možete vježbati svoje penjačke sposobnosti na stijeni ili samo se u društvu cijele obitelji prošetati do vodećih atrakcija.

Kanjon Kamačnik je lokacija u Gorskom kotaru koja se ne propušta. Ova zelena idila privlači mnogo izletnika, a kombinacija šume, drvenih mostića i žubora vode pretvara ovaj izlet u pravu bajku. Cijela staza je duga oko sedam kilometara.

Platak i Nacionalni park Risnjak predstavljaju raj za ljubitelje planinarenja

Osim što Gorski kotar nudi brojne prirodne atrakcije, ovaj dio Hrvatske je poznat i po svojim planinarskim stazama, od kojih su neke stvorene za početnike, no ima i onih koje će zadovoljiti i iskusne planinare.

.

Nacionalni park Risnjak se ubraja među naše najmanje posjećene parkove – posve nezasluženo. Risnjak se smatra najznačajnijim primjerom visinskog vegetacijskog raščlanjenja u Hrvatskoj te predstavlja vezu između Alpa i balkanskih planina. Staza iz Crnog Luga do vrha Veliki Risnjak smatra se najljepšom dionicom unutar Parka. Duga je 17,5 km i predstavlja odličan jednodnevni planinarski izlet.

.

Neobilazna destinacija je Platak koji nudi pregršt planinarskih staza, bilo da ste planinar početnik ili želite više sati provesti u svojim gojzericama. Definitivno najpopularniji uspon je onaj na Snježnik, a taj izlet možete nadopuniti s usponom na Guslicu. Također s Platka možete ostvariti i uspon na Veliki Risnjak, a oni u dobroj kondiciji taj izlet će spojiti s usponom na Snježnik.

Za koju god od navedenih lokacija se odlučite nećete pogriješiti. A jednom kada krenete istraživati Gorski kotar, vraćat ćete mu se u svako godišnje doba.