Biciklizam

Kakav je to dječji bicikl bez pedala?

Dječji bicikl bez pedala ili danas popularno “guralica” je bicikl za one najmanje. Ukoliko želite da vaše dijete savlada ravnotežu na biciklu, a ima tek dvije godine, to je pravi odabir za vas. Dijete na guralici najbolje i najbrže nauči princip održavanja ravnoteže. Guralica dolazi bez pedala i ne postoji mogućnost ugradnje pa ćete guralicu koristiti do treće ili četvrte godine vašeg djeteta kada će ono krenuti na pravi bicikl. Vrlo brzo nakon toga, vaše dijete je spremno za vožnju bicikla bez pomoćnih kotača. Guralice najčešće dolaze bez ili sa samo jednom kočnicom. Kako ne može imati veliku brzinu, kočnice nisu presudni faktor kod zaustavljanja jer dijete najčešće koči nogama.

Koja veličina mi treba?

Prvi korak kod kupnje dječjeg bicikla je određivanje veličine bicikla. Postoji nekoliko metoda, ali svakako to morate napraviti prije nego krenete odlučivati o modelu jer veličina bicikla utječe na učenje vožnje bicikla kod djece.

Postoji nekoliko metoda kod određivanja veličine, a mi vam savjetujemo da kombinirate sve kako biste došli do prave veličine.

Dječji bicikli se razlikuju po veličini kotača te imamo veličine od 12-26 inča odnosno cola. Najmanja veličina je za djecu do četiri godine dok će najveća biti za sve starije od 10 godina. Kako je veličina kotača u odnosu na godine vašeg djeteta djelomično točna metoda utvrđivanja, potrebno je izmjeriti djetetu unutarnju visinu noge od pete do prepone. Nakon toga je potrebno izmjeriti djetetovu visinu, koju ćete dobiti, tako da pod pravim kutem položite knjigu s tvrdim koricama na zid odmah iznad djetetove glave. Tamo gdje knjiga dodiruje djetetovu glavicu, tamo napravite malu oznaku, zatim izmjerite udaljenost od podloge do oznake. Dijete treba biti naslonjeno na zid i boso. Nakon što imate te dvije mjere, možete se koristiti sljedećom tablicom kako biste ustanovili koja je veličina prikladna za vaše dijete.

Dob 2-4 GODINE 2-5 GODINA 4-6 GODINA 5-8 GODINA 7-11 GODINA 10+ GODINA
VELIČINA BICIKLA u inčima 12″ 14″ 16″ 20″ 24″ 26″
TJELESNA VISINA
u centimetrima
82 – 100 cm 98 – 106 cm 104 -122 cm 120 – 130 cm 127 – 142 cm 140 – 150 cm
Dužina unutarnje noge do prepone 30 – 40 cm 36 – 44 cm 40 -54 cm 52 – 59 cm 57 – 66 cm 64 – 70 cm

Kakav bicikl mi treba?

Kada ste izmjerili dijete i odabrali modele koji odgovaraju uzrastu, najbolji je trenutak da uključite i dijete u odabir jer je važno da mu se bicikl sviđa. Naravno da ćete mu i vi u tome pomoći. Dječji bicikli danas dolaze u raznim izvedbama. Postoje za curice i za dječake, postoje oni sa mijenjanjem brzina i bez te postoje oni koji imaju prednju suspenziju za ublažavanje udaraca prilikom prelaska neravnina na podlozi te oni s krutom prednjom vilicom.

Ako planirate svoje dijete voditi više u parkove s popločanom ili betonskom podlogom, onda možete birati bilo koji bicikl, ali ako želite dijete odvesti na zemljanu podlogu ili neki šumski puteljak, onda biste trebali odabrati model s prednjom suspenzijom i svakako s brzinama. Bicikli za manju djecu ne dolaze sa suspenzijama i brzinama, pa će vam u tom slučaju odabir biti lakši. Sa biciklima bez prednje suspenzije se također možete voziti po zemljanim podlogama, ali za onu stariju djecu preporučamo bicikle sa prednjom suspenzijom.

Zašto neki dječji bicikli imaju samo jednu kočnicu?

Dječji bicikli za manji uzrast imaju jednu kočnicu koja se nalazi na upravljaču bicikla i upravlja kočenjem prednjeg kotača, dok je druga kočnica, odnosno ona koja upravlja kočenjem stražnjeg kotača, ugrađena u sustav pogona. Dijete koči tako da pedale okrene za pola kruga unatrag te time aktivira kočnicu stražnjeg kotača. Ovaj sistem je intuitivan za djecu i brzo ga savladaju pa će tako taj oblik kočenja biti relativno lako djetetu za naučiti.

Da li vaše dijete zna voziti bicikl?

Sva djeca zapravo znaju voziti bicikl, neki ga voze sa pomoćnim kotačima straga, neki bez. Ukoliko vaše dijete ne zna voziti bicikl samostalno i održavati ravnotežu, potrebno je da u početku dok ne savlada samostalno vožnju, ima stražnje pomoćne kotače koji se jednostavno montiraju i skidaju. Za vrijeme učenja je dosta važno da dijete učite i kočiti jer kad savlada vožnju bez pomoćnih kotača to će biti jako važno.

Da li trebam skinuti pomoćne kotače da bi moje dijete naučilo držati ravnotežu na biciklu?

Pomoćni kotači se mogu pomicati lagano prema gore kako bi se bicikl mogao sve više i više naginjati. Za početak ćete s vremena na vrijeme podići pomoćne kotače i tako usmjeriti dijete da mora malo više paziti na ravnotežu kako bi se moglo nesmetano voziti. Iz našeg iskustva, djeca nauče bicikl voziti bez pomoćnih kotača kroz jedan do dva dana vježbanja, ali da potpuno savladaju tehniku kočenja i zaustavljanja te spuštanja noge, potrebno tjedan i više dana. Ono što je naročito važno je da dijete ne navikavate na pomoćne kotače, jer će mu biti puno teže savladati vožnju bez. Iskoristite vrijeme pomoćnih kotača da dijete nauči kočiti, nakon toga ih skinite i krenite sa učenjem.

Zaštitna oprema?

Naravno, vaše dijete mora biti sigurno na bicikl, a današnja ponuda opreme vam to i omogućava. Potrebno je da dijete ima zaštitnu kacigu odgovarajuće veličine. Veličinu kacige birate tako da izmjerite opseg dječje glave u visini čela u centimetrima i usporedite sa veličinom kacige iz naše ponude. Naše kacige imaju oznaku veličine u centimetrima. Odabir boje i dezena prepuštamo vama.

Ako imate opremu i bicikl, ostaje vam samo da izađee na zrak i naučite djete da ga vozi.