Sadržaj

Biciklizam

Bike i proljeće jednostavno idu zajedno! Teško je zamisliti prve toplije dane bez omiljenog nam prijevoznog sredstva na dva kotača. Bicikl je izuzetno praktično prijevozno sredstvo koje ne samo da nas brzo i efikasno vodi ka cilju, nego predstavlja i fantastičan trening za cijelo tijelo. Ne smijemo nipošto zaboraviti i njegovu ekološku stranu. Ima li bicikl negativnih strana? Naprosto nema!

Zadnjih godina su e-bicikli postali izuzetno popularni. To ne iznenađuje jer električni bicikli imaju brojne prednosti. Oni su dokaz kako se tehnologija može integrirati na izuzetno efikasan način te poboljšati postojeći proizvod. Suvremeni e-bicikl kakav poznajemo danas, s integriranim baterijama i učinkovitim motorom, razvio se zadnjih nekoliko godina. Zapravo je ključan napredak koji se dogodio na području litij-ionskih baterija tijekom 2000-tih omogućio razvoj lakših i učinkovitijih modela za električni bicikl. Mnogi smatraju upravo e-bike jednim od najvećih dostignuća ekološkog prijevoza ovog desetljeća.

Kako se razlikuje e-bike od “običnog” bicikla?

Električni bicikl ima brojne prednosti. Razlikuje se od onog klasičnog jer ima ugrađeni električni motor koji pruža dodatnu podršku prilikom pedaliranja, odnosno olakšava vožnju. To je korisno kako u gradskoj, tako i vožnji u prirodi, posebice na uzbrdicama ili u situacijama kada je potrebno uložiti više napora. S druge pak strane ako pomoć ne želite, odabranu dionicu možete proći i na “klasičan” način.

Zahvaljujući pomoći električnog motora, vozači mogu lakše proći duže udaljenosti bez osjećaja napora. E-bicikl je odličan odabir za osobe koje tek trebaju steći kondiciju jer mogu koristiti pomoć motora.

Koje su prednosti električnog bicikla u gradskoj vožnji?

Brojni su razlozi zbog kojih e-bike postaje sve češći odabir prijevoznog sredstva u gradu. Nesnosne gužve u prometu, bilo da na posao idete u osobnom automobilu ili u javnom prijevozu, želja za održivijom i ekološki prihvatljivijom opcijom, “tjera” sve više ljudi na električni bicikl. On u usporedbi s običnim biciklom u gradu ima više prednosti.

Ako bicikl, primjerice, koristite za odlazak na posao, morate sa sobom nositi rezervnu majicu jer ćete se zasigurno putem poprilično oznojiti. S električnim biciklom to ne predstavlja problem jer možete birati električnu pomoć te ćete ujedno i brže doći do destinacije. Bez obzira na pomoć prilikom pedaliranja, još uvijek se fizički naprežete i trošite kalorije. Ako vam to nije dovoljno, uvijek nakon posla možete odraditi svoj klasični trening na “bajku” bez dodatne pomoći. Uvijek je dobro imati otvorene opcije, a upravo to električni bicikl nudi.

Njegova prilagodljiva pomoć prilikom pedaliranja je izuzetno praktična jer čak i ako ste umorni, ne morate odustati od svog omiljenog prijevoznog sredstva i treninga. Pustite svom e-bikeu da “odradi” posao za vas, a vi uživate u svojoj slobodi te sretni i zadovoljni prolazite i kroz najveće gradske gužve.

S e-bikeom u gradskom vožnji također ne morate razmišljati o službenom parkingu, a dugoročno gledano je odlično ulaganje jer ćete uštedjeti na gorivu i/ili kartama za javni prijevoz. A tek koliko ćete živaca uštedjeti.

S e-bikeom u prirodu

S druge pak strane u ponudi su takozvani E-MTB-ovi, odnosno e-mountainbike bicikli, koji su sve češći odabir ljubitelja outdoor aktivnosti. E-planinski bicikl, vrsta električnog bicikla, posebno je prilagođen za vožnju po planinskim stazama i terenima. Ovaj bike kombinira najbolje karakteristike konvencionalnog planinskog i onog električnog bicikla. To znači da biciklisti mogu savladati strmije uspone, zahtjevnije terene i duže dionice. E-MTB-ovi obično imaju snažne elektromotore, pojačane baterije i čvrstu konstrukciju prilagođenu za vožnju po neravnim terenima.

Također, često imaju dodatne karakteristike kao što su veće gume s agresivnim profilom za bolje prianjanje, poboljšane kočnice i ovjes kako bi se osigurala stabilnost i kontrola na zahtjevnim stazama. Kao i kod drugih vrsta e-bicikala, vozači E-MTB-a mogu obično birati razinu podrške motora ili čak isključiti motor kako bi vožnja bila sličnija tradicionalnom planinskom biciklu kada je to potrebno ili poželjno. E-MTB-ovi su postali popularni među biciklistima koji žele istraživati planinske staze s manje fizičkog napora ili produžiti svoje vožnje bez brige o umoru.

Što sve trebate znati prije kupnje e-bicikla

Na kupnju električnog bicikla gledajte kao na trajnu investiciju koja će vam se fizički, vremenski i financijski itekako isplatiti. Uložit ćete u svoje zdravlje, smanjiti vrijeme u prometnoj gužvi te uštedjeti na gorivu, parkingu i kartama za javni prijevoz.

Prije kupnje električnog bicikla razmislite za što ćete ga najčešće koristiti. Ako će vam on služiti za gradsku vožnju i jednostavne terene, poput, primjerice, treninga na Jarunu, birajte električni bicikl namijenjen gradskoj vožnji. Ako vam e-bicikl treba za avanture u prirodi i planinama, kupit ćete E-MTB.

Maksimalna brzina rada motora e-bike iznosi 25 km/h. Baterije se pune prosječno između dva do tri sata. Imajte na umu da prilikom prvog punjena to traje duže, oko šest do osam sati. Kako su u pitanju litij-ionske baterije, mogu se puniti neovisno jesu li do kraja prazne ili ne. Baterija nakon punjenja, ovisno o terenu, temperaturi i težini vozača, traje od 50 do 100 km. Kao i kod korištenja klasičnog bicikla, prilikom kupnje nemojte zaboraviti kupiti kacigu koja je neophodna kako u gradskoj, tako i u vožnji u prirodi. Ipak je sigurnost na prvom mjestu!

Brojne su prednosti električnog bicikla, bilo za korištenje u gradu ili za vožnju u planinama. Posve je jasno zbog čega je njegova popularnost zadnjih godina toliko narasla te vjerujemo kako će uzlazna putanja samo rasti.