Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Kako započeti svoje prve planinarske korake. Proljeće je vrijeme kada najčešće planinari početnici rade svoje prve planinarske korake. Priroda se budi i odijeva svoje najzelenije ruho, dan je duži, vrijeme (donekle) stabilno, a mi željni fizičke aktivnosti – dodatni poticaji za odlazak u prirodu nije potreban. Prije nego se uputite u svoje prve planinarske avanture, važno je nabaviti planinarsku opremu kako bi izleti bili sigurni, a vi smanjili bilo kakav rizik od potencijalnih nesreća. No, nije samo planinarska oprema ta koja jamči siguran izlet s kojeg ćete se vratiti “samo” s predivnim uspomenama i još ljepšim fotografijama.

Prije vašeg prvog, a kasnije i prije svakog planinarskog izleta, potrebno je provjeriti pojedine informacije, istražiti destinaciju i pripremiti se najbolji mogući način. Evo kako sigurno napraviti svoje prve planinarske korake.

Birajte lagane i “pitome” staze

Kao i kod bilo koje druge fizičke aktivnosti, važno je krenuti od samog početka. I dok za razliku od, primjerice trčanja ili odlaska u teretanu, jedino riskirate dobru upalu mišića. Planinarenje ipak ima više prostora “da nešto krene po zlu”. Kako biste taj prostor sveli na minimum, važno je za prve planinarske izlete birati jednostavne, kratke, lagane i “pitome” staze. To znači da birate lokalna gorja i popularne staze, jer to znači ćete na njima uvijek naći druge izletnike. Da su staze održavane i da nisu tehnički i kondicijski zahtjevne. Bez brige, Dinara i Velebit nigdje neće pobjeći, no kako biste na tim stazama uživali, važno je steći potrebno iskustvo i fizičku spremnost.

Birajte za početak ravne staze do maksimalno 300 metara nadmorske visine. Dužina ne bi trebala iznositi više od par kilometara. Idealan odabir su takozvane poučne staze, koje su redom prilagođene za planinare početnike i obitelji.

Ne želite već na prvom izletu ostaviti svoju “dušu” na stazi, nego želite uživati. Ujedno na ovim laganijim stazama, u samom početku, možete više pozornosti obraditi na markacije, teren, GPX trag na mobitelu ili satu, ali i na opremu. Prve gojzerice i ruksak nećete isprobati na teškom stazi nego na kraćem i lakšem izletu.

Provjerite tehničke karakteristike odabrane staze

Kada ste se odlučili za pojedinu stazu/destinaciju, istražite sve potrebne informacije. Najvažnije informacije su: kilometraža, nadmorska visina, vremensko trajanje staze i vrsta terena (primjerice ugodna šumska staza ili krš…). Odlično bi bilo kada biste skinuli GPX trag na svoj pametni uređaj te ste tako na samom terenu sigurni da ste na pravom tragu. Brojne aplikacije, web stranice i blogovi nude detaljne opise staza, a komentari drugih korisnika često znaju ukazati na pojedine specifičnosti staze. Također možete i samostalno ucrtati stazu i prebaciti je na svoj pametni uređaj.

Provjerite sve dostupne informacije o stazi

Osim tehničkih karakteristika o samoj stazi, važno je doznati i druge informacije koje će olakšati svaki izlet. Doznajte gdje možete parkirati svoj automobil ili kako javnim prijevozom doći do početka staze. Uvijek je dobro znati gdje točno službeno lokacijski počinje staza te u kojem su stanju markacije (dobro je markirana ili na pojedinim mjestima morate biti oprezni). Dobro je znati postoji li na stazi izvor vode. U samom početku to vam neće biti toliko važno jer će vaši izleti trajati kraće, a vodu ćete imati sa sobom, no kasnije kada izleti budu trajali duže, ovo je jedna od krucijalnih informacija. Provjerite je li na stazi postoji planinarski objekt i nudi li ugostiteljsku uslugu. U početku često ukusna okrepa u planinarskim domu zna biti dobra motivaciju. Ovo je također važno za znati ako vam bude potreban zaklon od lošeg vremena. Kasnije kada budete išli na višednevne izlete, ova informacija služi i za organizaciju spavanja.

Provjerite vremensku prognozu par dana prije, ali i netom prije izleta

.

Obavezno pratite vremensku prognozu za odabranu destinaciju par dana prije, večer prije, ali i ujutro prije izleta. Vrijeme u planinama se brzo mijenja i od krucijalne je važnosti znati što nas potencijalno može dočekati na terenu. Ako je najavljeno jako nevrijeme, odaberite drugu stazu ili otkažite izlet. Planine nigdje neće pobjeći.

Provjerite svoju opremu u ruksaku

Prije svakog izleta za svaki slučaj provjerite imate li u ruksaku svu obaveznu opremu. Često se zna dogoditi da izvadimo dio opreme i zaboravimo istu vratiti. Nikad na izlet nemojte ići bez seta prve pomoći, kabanice, rezervnog seta odjeće, vjetrovke, tople jakne, kompasa, naglavne iliti čeone lampe, pokrivala za glavu, švicarskog nožića i planinarskih štapova.

Obratite pozornost na vodu i hranu

U vašem ruksaku bi uvijek trebalo biti minimalno dvije litre vode, a ljeti i više, ovisno o dužini trajanja izleta i o samom terenu. Uz dotičnu litražu, uvijek imajte barem pola litre takozvane rezervne vode. Dobro je sa sobom imati i tablete za pročišćavanje vode, u slučaju da ostanete bez vode iz ruksaka te trebate piti onu za čiju čistoću niste sto posto sigurni. Što se tiče hrane, svatko nosi ono što voli jesti, no obratite pozornost da je obrok zasitan te da organizmu pruža sva potrebna nutritivna svojstva. Uvijek je dobro u ruksaku imati i male međuobroke koji su izvor energije – energetske pločice ili ušećereno voće.

Upišite se u planinarsku društvo ili u Opću planinarsku školu

Kako biste stekli znanje i sve potrebne vještine, najbolje je pohađati Opću planinarsku školu u sklopu pojedinog planinarskog društva. Škole se organiziraju sezonski, a pojedina društva samo jednom godišnje. Također se možete i samo upisati u pojedino planinarsko društvo. Prilikom upisa naglasite da ste početnik, te će vam članovi u početku pomoći prilikom odabira pojedinih izleta. A na samom terenu će vodiči obratiti pozornost na vaše prve planinarske korake, te svoje znanje prenijeti na vas.