Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Planinarski štapovi ubrajaju se u neophodnu planinarsku opremu, posebice ako često planinarite i pri tome prolazite duže dionice. Isto tako, štapovi su obavezni ako imate bilo kojih problema sa zglobovima, kralježnicom i/ili ravnotežom. Štapovi za planinarenje su jedan od najkorisnijih dijelova planinarske opreme. Kada pohodite opću planinarsku školu, među prvim lekcijama je ona o važnosti štapova, a njihovo korištenje je skoro pa obveza. Brojni su razlozi za to.

Ovi korisni dodaci smanjuju opterećenje na kralježnicu, koljena, kukove i zglobove. To je važno znati čak i ako nemate nikakvih problema s istima (ubrajate se u prave sretnike). Naime, na dužim dionicama na kojima najčešće nosimo znatno teži planinarski ruksak, stres na dotične dijelove tijela se povećava, stoga je bolje izbjeći ga. No, nije to jedina njihova prednost. Planinarski štapovi nam koriste kao potpora jer povećavaju ravnotežu, a posebno su korisni tijekom spuštanja i na skliskom terenu.

Vrste planinarskih štapova

.

Planinarski štapovi se redom izrađuju od laganih, ali čvrstih aluminijskih legura, sastoje se od ti dijela zbog čega se mogu teleskopski skupiti i razvući. Mogu se izrađivati i od karbona ili od kombinacije navedenih materijala.

Štapovi se razlikuju po njihovom načinu sklapanja. Većina planinara koristi takozvane teleskopske štapove, koji su nešto teži, no imaju veći raspon podešavanja duljine, sastoje se od tri segmenta i znatno su čvršći. Njihovu duljinu podešavamo na način da povlačimo njegove dijelove.

S druge strane, tu su štapovi koji imaju takozvani Z način sklapanja, lakši su i zauzimaju manje mjesta (zbog čega su popularni kod trail trkača), no imaju manji raspon podešavanja duljine te su manje čvrsti za razliku od onih teleskopskih. Dva su glavna načina zaključavanja štapova – unutarnje uz pomoć tiple (naziva se i frkalica) i vanjsko uz pomoć kopče. Koju vrstu štapa ćete odabrati, ovisi o preferencama samog planinara. Jedni obožavaju teleskopske štapove s unutarnjih zaključavanjem, dok drugi vjeruju samo u one koji imaju vanjsko kopčanje.

Veoma bitna stavka je i sam vrh planinarskog štapa. U pojedinim uvjetima, kao primjerice u slučaju blata ili snijega, na vrhove možemo staviti krpljice koje skoro uvijek dolaze u paketu s planinarskim štapovima. Kupiti možete i takozvane gumene kapice koje štite vrhove prilikom hodanja na asfaltu, a dobra su opcija i tijekom transporta.

Kako pravilno koristiti štapove?

Kod korištena štapova najvažnije je podesiti ih na pravilnu visinu. Oni uvijek moraju biti u visini lakta spuštene ruke, odnosno dok držite ruke za štapove, one trebaju biti pod kutem od 90 stupnjeva. Sa štapovima hodamo na način da ide suprotna ruka-suprotna noga. U početku se ovaj način čini pomalo čudan, no uskoro ćete se posve naviknuti.

I vrlo važan savjet za kraj – kada štapove ne koristite, uvijek ih pričvrstite s vanjske strane tako da su šiljci okrenuti prema dolje. Na taj način oni ne predstavljaju nikakvu opasnost.