Sadržaj

Odbojka

Od 28. kolovoza do 16. rujna 2023. u Bugarskoj će se održati 34. Europsko prvenstvo u odbojci za muškarce. Naši odbojkaši jedan su od favorita za medalju na prvenstvu, što je dovoljan razlog da se s ovim prekrasnim sportom upoznate na malo drugačiji način.

U nastavku vam predstavljamo neke zanimljivosti o odbojci, među kojima sigurno postoje neke koje dosad niste znali.

Zanimljve činjenice o odbojci

1. Odbojkašku ekipu čini 12 igrača od kojih su 6 rezervni igrači i 6 na igralištu – 3 na mreži i 3 u zadnjoj liniji. Jedan od igrača ima drugu boju dresa – to je libero, koji ima važnu ulogu u obrani. Libero izmjenjuje napadače u zadnjoj liniji, može dodati loptu donjim odskokom, ali je ne smije pogoditi napadačkim udarcem u prednjoj liniji.

2. Prosječna odbojkaška utakmica traje od 60 do 90 minuta, ovisno o broju odigranih setova. Za pobjedu ekipa mora osvojiti 3 seta, igrajući do 25. poena ili dva poena razlike. Ako je rezultat izjednačen 2 : 2, tada se 5. set igra do 15. poena. Prema dosad poznatim podacima, najdulji niz u službenim natjecanjima završio je rezultatom 44 : 46. Guinnessov rekord u kontinuiranom igranju odbojke zabilježen je u prosincu 2011. u Nizozemskoj – trajao je čak 85 sati.

3. U odbojci igra uvijek počinje servisom. Igrači imaju 8 sekundi za pripremu. Većina igrača koristi takozvani jump servis, koji se smatra najbržim. Dosad najveća izmjerena brzina izbačaja bila je 135,60 km/h.

4. Odbojkaši imaju izuzetno dobro razvijene motoričke sposobnosti kao što su brzina, eksplozivnost, koordinacija i točnost. U prosjeku jedan igrač na utakmici može izvesti od 54 do 90 skokova, a na treningu od 45 do 128 skokova, za što potroši više od 300 kalorija.

5. Odbojku je izumio William G. Morgan 1885. godine u američkoj državi Massachusetts. Morgan je bio poznanik izumitelja košarke, Jamesa Naismitha, i želio je osmisliti sport koji bi od igrača zahtijevao puno vještina kretanja, koji bi se igrao preko mreže u zatvorenom prostoru i koji ne bi zahtijevao nikakav izravan kontakt s protivnikom.

Odbojka se prvotno zvala

6. Odbojka se prvotno zvala “mintonette” jer je bila vrlo slična badmintonu. U “odbojku” ju je 1952. godine preimenovao Alfred S. Halstaad, iznimno zaslužan za popularizaciju ovog sporta. U obliku kakvom ga danas poznajemo, igra se od 1947. godine, kada je osnovana Međunarodna odbojkaška federacija.

7. U početku se odbojka igrala košarkaškom loptom, ali je bila preteška da bi se držala u igri. Prva “službena” odbojkaška lopta bila je bijela, tek su 1998. dopuštene obojene lopte. Glavni razlog je bio taj što ih je gledateljima bilo lakše pratiti ispred TV ekrana.

8. Odbojka se prvi put igrala na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju. U ženskoj i muškoj kategoriji igrale su samo tri ekipe. U muškoj kategoriji pobijedio je bivši Sovjetski Savez, a u ženskoj Japan. Od tada su najviše olimpijskih naslova osvojili Sovjetski Savez, Sjedinjene Države i Brazil (3) za muškarce i Sovjetski Savez (4) za žene. Jedina reprezentacija koja je osvojila tri uzastopne zlatne medalje je kubanska ženska reprezentacija, 1992., 1996. i 2000. godine.

Ponuda odbojkaških proizvoda u INTERSPORT prodavaonicama

Odbojka je rangirana među šest najpopularnijih natjecateljskih sportova u svijetu, procjenjuje se da ima oko 900 milijuna obožavatelja diljem svijeta. Stoga je Međunarodna odbojkaška federacija najveća sportska federacija na svijetu, koja ima i najveći broj registriranih igrača.

Odbojka nije popularna samo među natjecateljima, već i među svim drugim rekreativcima. Riječ je o sportu koji je pogodan za sve uzraste i oba spola, pa je interes za njega velik. A ako ste među ljubiteljima ovog lijepog sporta, onda će vas zasigurno zanimati široka ponuda odbojkaške opreme u trgovinama INTERSPORT.