Sadržaj

Biciklizam

S dolaskom proljeća ne budi se samo priroda, nego i naša želja da se na svom limenom ljubimcu otisnemo u nove biciklističke avanture. Dani su duži, vrijeme je stvoreno za pedaliranje, a diljem Hrvatske još uvijek ne vladaju velike gužve.

Nakon što ste svom biciklu priuštili proljetni make over. Laštili ga i pri tome razmazili, vrijeme je da isplanirate vaše prve biciklističke izlete. Donosimo pregled odličnih biciklističkih ruta diljem Hrvatske, kojima ćete se uvijek rado vraćati. Na ovim stazama nećete samo vratiti kondiciju i izdržljivost nego ćete se upoznati s povijesti dotičnog kraja, kušati autohtona jela te uživati u predivnim prizorima, i doživjeti nove  biciklističke avanture.

Staza dobrih okusa i doživljaja (Vižinada, Istra)

.

Kao što samo ime govori, na ovoj stazi vas prije svega čekaju prave istarske delicije, od kojih će vam odmah krenuti zazubice. Ova staza nosi i oznaku 102, a prolazi kroz područje koje je bogato OPG-ovima, vinskim i cestama maslinovog ulja. A neće nedostajati ni kulturnih i povijesnih lokaliteta.

Staza započinje i završava u Vižinadi, duga je 30 kilometara, a okvirno je potrebno oko dva do dva i pol sata za njen prelazak. Naravno, tu ne uključujemo sve one sate koje ćete provesti uživajući u istarskim gastro delicijama.

Staza Teran (Rabac, Istra)

Ova ruta nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a razlog je jednostavan – na stazi se pružaju nezaboravni vidici prema moru i pučini. Možete uživati i u pogledu na Cres i Lošinj, a ako vas vrijeme posluži pogled seže sve do Velebita. Staza počinje i završava na rivi u Rapcu, vodi preko Plomin Luke, sv. Martina preko Labina do početne točke. Staza je duga 46 kilometara, a za nju je potrebno izdvojiti oko četiri i pol do pet sati aktivne vožnje.

Staza vidika (Novi Vinodolski, Kvarner)

Na području crikveničke rivijere i njenog zaleđa nalaze se mnogobrojne staze. A među ljepše se svakako ubraja Staza vidika, odnosno Žuta staza. Kao što samo ime govori, na ovoj stazi te čekaju fantastični pogledi na ovaj dio Kvarnera. Staza je ukupno duga 48 kilometara, a na njoj se prelazi 900 metara nadmorske visine.

Biciklističke avanture Gornje Jelenje (Gorski kotar)

.

Ruta koja povezuje Gornje Jelenje, Platak i Mrzle Vodice pokazuje jedne od najljepših dijelova Gorskog kotara. Staza počinje s prijevoja Gornje Jelenje te vodi do Platka, omiljenog izletišta u svako doba godine.

Nakon što ste prošli oko 10-ak kilometara, okrijepiti se možete u Velikom ili Malom domu, te uživati u hladu goranske šume. Uspon nas dalje vodi do Cajtiga (oni željni dodatne avanture mogu pješice ostvariti uspon do Velikog Risnjaka), preko Vilja pa sve prema Mrzloj Vodici.

Na ovoj stazi vas čeka raznolika priroda, ali i predivni pogledi na masiv Risnjaka. Savjetujemo da obavezno zastanete na Ravnom Podolju, najvišoj točki stare Lujzinske ceste. Ova ruta je duga 30 kilometara, a ukupni uspon iznosi 765 metara.

Povratak u prošlost (Zmijavci, Dalmatinska zagora)

Kada vas put odvede u Dalmatinsku zagoru, na stazi pod brojem 800 upoznajte se s bogatom povijesti ovog kraja Hrvatske. Staza počinje u Zmijavcima, vodi preko Runovića, Vinjana Donjih te natrag do početne točke izleta. Proći ćete pored nekropole sa stećcima iz Srednjeg vijeka, a nakon Bublinskog mosta pored arheološkog lokaliteta starokršćanske bazilike iz 5. stoljeća. Preko brijega Dikovača staza vodi do još jedne srednjovjekovne nekropole. Staza je duga 20.8 kilometara, a teren je ravan.

Bike & Wine Klikun (Pleternica, Slavonija)

Požeško-slavonska županija idealna je destinacija za sve ljubitelje cikloturizma. Stoga ne iznenađuje činjenica da je Zlatna dolina isprepletena brojnim biciklističkim stazama. Predlažemo kružnu rutu iz Pleternice, preko Požeške Koprivnice i Bilica. Na ovoj stazi ćete otkriti zbog čega se Slavonija zove Zlatna dolina. Trasa je duga 38 kilometara, a za nju je potrebno oko tri sata aktivne vožnje.

Šojkina staza (Pitomača, Podravina)

.

Na ovoj stazi ćete doživjeti ljepotu brežuljaka Bilogore i rijeke Drave koja se nalazi u UNESCO prekograničnom Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav. Ovaj vinogradarski kraj raj je za ljubitelje vina, stoga nemojte odbiti čašu od veselih Podravaca.

Dravu prelazimo preko visećeg mosta ili preko skele te stižemo do poluotoka gdje se smjestilo malo mjesto Križnica s istoimenim izletištem. Na ovoj stazi možete kušati brojne delicije podravskog kraja. Ruta je duga 43 kilometra, nije zahtjevna, a za nju je potrebno oko dva do tri sata (sve ovisi koliko delicija ćete putem isprobati…)