Sadržaj

Trčanje

Plivanje je jedna od najboljih sportskih aktivnosti i oblika vježbanja. I bilo da ste početnik ili iskusan plivač, dobrobiti plivanja ostaju iste za sve.

Kako započeti trening plivanja na temelju vašeg trenutnog plivačkog znanja? Koju udaljenost preplivati, koju tehniku ​​plivanja koristiti i koji intenzitet odabrati? U nastavku ćete pronaći odgovore na sva pitanja i upoznati se s treninzima plivanja različitih stupnjeva težine, koji su primjereni za početnike, napredne i iskusne plivače.

Zašto je plivanje primjeren trening za svakoga?

Plivanje je vježba za cijelo tijelo, koja uključuje više mišićnih skupina. I iako to nije uvijek najprikladniji način vježbanja, svakako je jedan od najučinkovitijih. Činjenica je da je plivanje savršena vježba koja jača snagu, izdržljivost, kardiovaskularni sustav i aktivira cijeli organizam.

U plivanju se, naravno, sve vrti oko uzgona. Takva tjelovježba rasterećuje zglobove i kralježnicu pa je izvrsna opcija za sve – a posebno za osobe koje bole zglobovi, osobe s viškom kilograma i sve one koji se oporavljaju od raznih ozljeda.

Podrazumijeva se da je plivanje pogodno za osobe svih dobnih skupina. Ovo je jedna od sportskih aktivnosti koja se posebno preporučuje svim starijim osobama jer nema negativnih učinaka na zglobove i kosti, a ujedno je odlična za jačanje srčanog mišića.

Plivanje također može biti izvrsna nadopuna svim drugim oblicima tjelovježbe. Mnogi profesionalni sportaši koriste ovu vrstu treninga za ublažavanje naprezanja mišića ili kao dodatak svom treningu. Na taj način dodatno jačaju mišiće cijelog tijela, a posebno mišiće kora, kardiovaskularne funkcije i kapacitet pluća.

Različito zahtjevni treninzi plivanja

Kada je u pitanju ozbiljan trening plivanja, mnogi se pitaju kako započeti.

Duljina, intenzitet i struktura treninga plivanja ovisi uglavnom o Vašem plivačkom umijeću, trenutnoj fizičkoj spremi i Vašim ciljevima. Zato vam u nastavku predstavljamo različite mogućnosti treninga plivanja koje zadovoljavaju najrazličitije potrebe pojedinaca – sigurni smo da ćete pronaći onu koja vam najviše odgovara.

Lagana vježba plivanja

Trening laganog plivanja namijenjen je svim početnicima u ozbiljnoj obuci plivanja, koji nisu navikli plivati ​​na duge staze. U tom slučaju preporučamo jednostavne intervale slobodnog stila (krau, prsno, leđno ili delfin) uz pomoć kojih ćete postupno povećavati udaljenost:

  • 4 x 25 m slobodno plivanje s pauzom od 15 s između svakog intervala;
  • 8 x 50 m slobodno plivanje s naglaskom na brzi zaveslaj i 20 s odmora između intervala;
  • 4 x 25 m slobodno plivanje s pauzom od 15 s između svakog intervala;
  • 1 minuta odmora;
  • 4 x 25 m slobodno plivanje s pauzom od 15 s između svakog intervala;
  • 6 x 100 m slobodno plivanje laganim tempom s odmorom od 30 s između intervala;
  • Plivanje 4 x 25 m slobodno s pauzom od 15 s između svakog intervala.

Napredna obuka plivanja

Napredna obuka plivanja namijenjena je naprednim plivačima. Ova vježba plivanja potiče vas, da se usredotočite na postizanje većih udaljenosti, bez žrtvovanja brzine. Svakako počnite sa zagrijavanjem pa nastavite sa sljedećim intervalima:

  • 8 x 25 m slobodno plivanje s pauzom od 20 s između svakog intervala;
  • Plivanje 8 x 50 m slobodno s naglaskom na brojanje zaveslaja i 30 s odmora između intervala;
  • Plivanje 8 x 75 m slobodno s naglaskom na brojanje zaveslaja i 30 s odmora između intervala;
  • 8 x 50 m slobodno s fokusom na broj zaveslaja – nastojte postići brža intervalna vremena s istim brojem zaveslaja; između svakog intervala postoji pauza od 30 s.

Zahtjevna vježba plivanja

Zahtjevna obuka plivanja namijenjena je najiskusnijim plivačima, koji u pravilu već vladaju s nekoliko plivačkih tehnika. Njegova glavna svrha je postizanje izdržljivosti i postizanje najvećih udaljenosti. Prvo se zagrijte, a zatim nastavite sa sljedećim intervalima:

  • 3 x 300 m slobodno plivanje s pauzom od 40 s između svakog intervala;
  • 2 x 200 m prsno s pauzom od 30 sekundi između svakog intervala;
  • 1 x 100 m, od čega 50 m brzo slobodno i 50 m brzo prsno;
  • 2 x 200 m prsno s pauzom od 30 sekundi između svakog intervala;
  • 3 x 300 m slobodno plivanje s pauzom od 40 s između svakog intervala.

Prije no što se upustite u nove izazove, sve što vam treba je kupaći kostim, kapa za plivanje i naočale – sve to i više dostupno je u INTERSPORT asortimanu.