Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Park prirode Učka omiljena je planinarska destinacija čije destinacije privlače planinare iz svih dijelova Hrvatske. To ne čudi jer Učka pruža pregršt raznolikih i lijepih staza na kojima mogu uživati i planinari početnici, obitelji s djecom, ali i iskusni planinari. Učka je atraktivna outdoor destinacija u bilo koje doba godine, no definitivno je najljepša u proljeće i jesen kada priroda privlači poglede svojim koloritom. U tom periodu je idealna i temperatura koja naprosto zove da uskočimo u svoje u gojzerice i spakiramo svoj planinarski ruksak. Što još čekate? Možda prijedloge planinarskih staza?

Bez obzira na to tražite li izlet za cijelu obitelj ili ste u potrazi za malo izazovnijom stazom na kojoj ćete proći nešto višu nadmorsku visinu – Park prirode Učka nudi sve! Donosimo prijedloge atraktivnih staza kako biste ispunili svoje proljetne izlete na ovoj kvarnerskoj ljepotici.

Istražite umjetnička djela na Land art stazi Stražica-Sapaćica

.

Ova staza je odličan odabir ne samo za ljubitelje umjetnosti nego i za planinarski izlet u društvu djece. Land art staza Stražica-Sapaćica otvorena je sredinom 2016. godine, a iza cijelog koncepta i realizacije stoji umjetnik Boris Pecigoša.

Staza je duga 6,5 kilometara i duž nje se nalazi 20 radova land i rock arta. Priključiti joj se možete na prijevoju Poklon u samoj blizini info centra Parka, planinarskog doma Poklon i restorana Pansion Učka. Drugi ulaz se nalazi točno kod odvojka cesta za Vojak.

.

Staza cijelom dionicom ima i vlastite markacije koje se dijele na četiri boje te ovisno na kojem se dijelu staze nalazite mijenja i boja oznake. Ovaj dio Učke je izuzetno lijep i raznolik, a poseban je doživljaj tijekom planinarenja tražiti i umjetnička djela. Tako ćete naići na stijenske slikarije, kamenu šumu, spiralni geoglif, kameno igralište, labirint… No, nećemo sve otkriti!

Ostvarite uspon na Vojak

Posjetiti Park prirode Učka, a ne ostvariti uspon na njen najviši vrh i proći jednu od najpopularnijih staza je naprosto šteta. Uspon na Vojak počinje na prijevoju Poklon, što je ujedno i najpoznatija polazna točka za brojne izlete. Znate li kako je ovaj dio Učke dobio svoje ime? Nekoć je cesta koja prelazi Učku bila najvažnija prometnica koja je spajala Istru i Primorje. Kada bi putnici stigli na ovaj prijevoj, po prvi put bi ugledali more i Kvarnerski zaljev, i ono najvažnije – zavjetnu crkvu Gospe Trsatske. U tom trenutku bi putnici zastali, poklonili se i pomolili – upravo zbog tog čina dotični prijevoj se naziva Poklon.

Najpoznatiji uspon na Vojak je onaj s Poklona od kojeg vodi staza koja u par navrata presijeca asfaltiranu cestu te je njom potrebno 1.30 h do samog vrha. Staza počinje kod planinarske kuće Poklon. Druga popularna opcija je kružna staza koja započinje kod gostionice Dopolavoro koja je udaljena svega par minuta od Poklona. Vojak se nalazi na 1.396 metara nadmorske visine i s njega se pruža pogled na Istru, Kvarnerski zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit i Ćićariju, a kada je vrijeme savršeno i pogled čist, možete vidjeti i Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomite.

Posjetite planinarsko sklonište Kremenjak

Park prirode Učka poznat je i po svojoj ornitofauni – zabilježeno je preko 170 vrsta ptica. Lokacija i izgled novog planinarskog skloništa Kremenjak pomno su odabrani. Sklonište je smješteno na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta. Ptice su autoru Ivanu Juretiću poslužile i kao inspiracija za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju ovog planinskog objekta. Uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice.

Objekt ovoidne forme sastoji se od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo. Unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta, koja pak parafrazira raspuknuto izvaljeno jaje.

Sklonište je mali objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od četiri do šest ležajeva. Koje pruža dobru zaštitu od kiše i vjetra te omogućava siguran zaklon. Predlažemo dvije staze do planinarskog skloništa, podjednako duge u kilometraži, no ipak se razlikuju po težini, odnosno nadmorskoj visini.

.

Lakša opcija je staza koja počinje u selu Mala Učka te preko vrha Brgud vodi do Kremenjaka i nazad. Dotična dionica je duga nešto više od 13.5 kilometara. Teža opcija je uspon iz Mošćenice, a predlažemo da rutu složite kako biste posjetili i vrh Kremenjak, sklonište, ali i vrh Brgud. Dotična staza je duga 15 kilometara i prođe se nešto manje od 900 metara nadmorske visine.

Uživajte u pogledu s Velikog i Malog Planika

Među ljepše vrhove u sklopu Parka prirode Učka se definitivno ubrajaju Veliki i Mali Planik. No, nisu lijepi samo vrhovi nego i staze koje vode do njih. Postoje brojni pristupi, a mi predlažemo onaj s Poklona. Odlična opcija je staza koja vodi s Korita. Pogled s Velikog Planika se prostire na Učku, Hrvatsko primorje, ali i na Gorski kotar. Dionica prema Malom Planiku i vrhu Ošalj pravi je melem za oči.

Pogled s Malog Planika se prostire na sve strane, a posebno je dojmljiv pogled na Veliki Planik i Županj vrh u njegovoj pozadini. Staza od Poklona do Velikog i Malog Planika duga je nešto više od 15 kilometara te se prolazi malo više od 700 metara nadmorske visine.

Uronite u svijet starih Slavena na povijesno-mitskog stazi Trebišća-Perun

.

Iznad Mošćeničke drage proteže se dubok i tajnovit klanac koji skriva stoljetnu povijest. Na službenim stranicama parka prirode Učka piše kako je ovaj dio planine imao posebno značenje za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas se zna kako je to područje bilo odabrano za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja.

Mjesta gdje su se odvijala mitska zbivanja na kojima je počivao ciklus života te prirodne mijene koje su bile od životne važnosti. Ova staza vodi do nenaseljenog sela, poznatog u povijesti kao mlinarski zaseok Trebišća. Ovo mjesto je posebno zbog svog položaja, nalazi se duboko u klancu do kojeg tijekom četiri zimskih mjeseci sunce ne dopire.

Iznad ovog naselja se nalazi vrh Perun, a stijena znakovita naziva Voloski kuk. Ukazuje na to kako su slavenski doseljenici u ovo područje smjestili svoj mit o stablu svijetu, i dva suprotstavljena boga koja ga nastanjuju. Ova staza je odličan odabir za obiteljski izlet jer izvrsno spaja drevne priče, mitove, povijest i prirodne ljepote, stoga je svaki dio zanimljiv iz više razloga. Staza je prvenstveno turističko-poučnog karaktera. Do samog Trebišća je staza izrazito jednostavna i lagana za snalaženje. Stoga je prikladna i za obitelji s manjom djecom te osobe koje nemaju puno kondicije ni planinarskog iskustva. Oni željni većeg izazova produžit će do vrha Perun. Cijela dionica je duga 14 kilometara, dok ona do Trebišća i natrag oko sedam kilometara.