Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Nezaobilazne planinarske destinacije u Dalmaciji! Prije nego pohrle turisti iz cijelog svijeta, a temperature se podignu iznad 30 stupnjeva, otisnite se u Dalmaciju kako biste proveli aktivni odmor i istražili dalmatinske planinarske bisere. Proljeće je upravo idealno vrijeme za planinarske izlete na nekoj od poznatih dalmatinskih planina. Tijekom proljeća bure popuštaju, dan je duži, a sunca je sve više – savršena kombinacija za istraživati planine Dalmacije.

Planinariti u Dalmaciji je poseban doživljaj. Njeni prirodni biseri rijetko kojeg planinara ostavljaju ravnodušnima. Surove stijene koje se velebno obrušavaju nad obalom pružaju nezaboravne poglede. Nema ljepšeg osjećaja nego izvaditi svoj ručak i skuhati kavu na jednom od dalmatinskih vrhova. Upijati svježi zrak, i dopustiti da pogled na more i pučinu izbriše sve brige koje smo poveli sa sobom. Donosimo tri dalmatinska bisera koja nipošto ne biste smjeli propustiti.

Otisnite se na Kozjak

.

Otisnite se na Kozjak i posjetite planinarsko sklonište sa spektakularnim pogledom na Split i Kaštela teško je zamisliti bez planine Kozjak. Govori se kako je Kozjak planina s dva posve različita lica. Tu je onaj moćni dio koji se nadvija nad Kaštelanskim zaljevom. Kozjakova stijena se po svojoj dužini ubraja među najduže stijene u Hrvatskoj.

Svoje pitomije i nježnije lice Kozjak pokazuje s kopnene strane gdje se pretvara u valovitu visoravan. Predlažemo da posjetite i planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo čije ime mnogo govori o njegovom položaju. Ova kućica nalazi se na 598 metara nadmorske visine, a smještena je neposredno iznad okomice visoke oko 150 metara.

Do njega možete doći na više načina, a mnogobrojne isprepletene planinarske staze omogućavaju da svatko kreira izlet pogodan njegovom fizičkoj spremnosti, ali i vremenu koje stoji na raspolaganju. Odlične polazne točke za nešto duže izlete su od planinarskog doma Malačka i planinarskog doma Putalj, a najkraći uspon je onaj od planinarske kuće Pod Koludrom. Oni u potrazi za planinarskim izazovom, kombinirat će staze, pa čak možete odraditi cijelu dionicu. U tom slučaju, imajte na umu organizaciju prijevoza ili se na izlet uputite s više automobila.

Uputite se na Mosor

.

Smatra se kako je Biokovo najljepša planina Dalmacije, no ako gledamo prema popularnosti, Mosor prednjači. Upravo ova planina je simbol planinarenja u Dalmaciji. Mnogo je razloga za to.

Prije svega Mosoru pogoduje blizina Splita, no isto tako ova planina ima bogatu povijest. Naime, stanovnici Mosora su u 11. stoljeću osnovali Poljičku knežiju, malu, ali snažnu državu koja se sastojala od 12 seoskih općina te je imala svoj Poljički status.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti junakinju Milu Gojsalić koja je 1530. godine digla u zrak tursku barutanu pri tome žrtvujući svoj život za slobodu svog naroda. Među najpopularnije izlete ubrajaju se oni do planinarskog doma Umberto Girometta, Vickovog stupa, Kunjevoda te Sv. Jure. Polazišne točke za izlete su Sitno Gornje i Dubrava. Naravno, i Mosor je isprepleten stazama tako da svatko može iskreirati dionicu prema svom vlastitom guštu.

Surova ljepota Biokova

.

Biti u Dalmaciji na aktivnom odmoru, a ne uputiti se na barem jednu od mnogobrojnih staza na Biokovu je neoprostivo. Biokovo se s razlogom ubraja među naše najljepše, najvelebnije, ali i najsurovije naše planine. Velebni planinski lanac Dinarida se nigdje ne približava tako blizu moru kao na makarskom području.

Upravo zbog toga se stvara impozantna vizura biokovskih litica, a njegova surova ljepota potpuno dolazi do izražaja. Zbog svog posebnog oblika, značenja i prirodnog bogatstva, cijelo Biokovo je proglašeno parkom prirode.

Nažalost, upravo zbog blizine mora, često se planinarske staze na ovom području shvaćaju olako. Upravo na području Biokova se događa najviše planinarskih nesreća. Teren je izrazito težak, vremenski prilike znaju biti nepovoljne, a mreža puteva zamršena. No, uz dobru organizaciju i pripremu, kvalitetnu i potpunu planinarsku opremu te dovoljno hrane i vode, izlet na Biokovo se pretvara u nezaboravno i lijepo iskustvo.

Među najpopularnije dionice ubraja se uspon iz Makarske na Vošac, iz Basta do vrha Sveti Ilija, a nezaobilazan izlet je onaj do najvišeg vrha Biokova. U pitanju je Sv. Jure koji se nalazi na 1762 metra nadmorske visine te je drugi po visini vrh u Hrvatskoj. Pogled s vrha Sv. Jure ubraja se među najljepše poglede i tko ga jedno doživi, tako lako ga ne zaboravlja.