Sadržaj

Putovanja i zanimljivosti

Stigli su ljetni mjeseci, a to znači samo jedno – vrijeme je za boravak u najljepšim gradovima na predivnoj hrvatskoj obali. Od Istre na samom sjeveru pa do Dubrovnika na samom jugu našeg Jadrana. Hrvatska obiluje fantastičnim destinacijama za svaki tip ljetnog odmora. Bilo da ste željni pravog opuštanja od svakodnevnog stresa, ležeći na nekoj od rajskih plaža. Ili  želite pobliže upoznati zaista bogatu povijesnu baštinu obalnih gradova. Ili ste voljni aktivirati mišiće i provesti godišnji u nekoj aktivnosti, naša obala nudi sve. Donosimo mali pregled najpopularnijih hrvatskih ljetnih destinacija, i što sve u njima možete (i trebate) iskusiti!

Rovinj

Rovinj se ubraja među popularnije destinacije u Istri, a to ne iznenađuje jer njegova ljepota očarava svakog posjetitelja. Na najvišoj točki s koje se pruža predivan pogled, smještena je crkva sv. Eufemije, a do nje ćete doći ugodnom šetnjom kroz sami centar Rovinja. Ljubitelji povijesti posjetit će arheološki park Monkodonju koje se nalazi oko pet kilometra od Rovinja. Tu je i kula Turnina koju mnogi nazivaju skrivenom tajnom Rovinja.

U samoj blizini Rovinja, točnije u Park šumi Zlatni rt, osim u šetanju i bicikliranju, možete se okušati u penjanju po stijenama. Rovinj je idealna lokacija za sve one koji žele istražiti najduži istarski zaljev. U pitanju je Limski kanal koji je dug 35 kilometara te je stvoren za kajaking. Limski kanal također nudi i brojne staze za ljubitelje hodanja i planinarenja.

Pula

Posjetiti Istru, a ne istražiti sve što nudi Pula i njena okolica je naprosto nemoguće. Upravo u Puli se nalazi šesti najveći amfiteatar u svijetu koji je izgrađen u prvom stoljeću poslije Krista i ubraja se među vodeće pulske, ali i istarske atrakcije. Nakon razgledavanja pulske Arene, uputite se prema Forumu, središnjem trgu grada. Nemojte propustiti istražiti i podzemne tunele Zerostrasse koji skrivaju bogatu i burnu povijest Pule. Taj sustav je toliko razgranat da se naziva “grad ispod grada”. Nakon razgledavanja pulskog podzemlja, posjetite Pulski kaštel koji nudi zanimljive izložbe. A s njega se pruža predivan pogled na grad, ali i na najnoviju atrakcija Pule – Malo rimsko kazalište.

Ljubitelji prirode posjetit će rt Kamenjak, zaštićeno područje prirode, koje nudi predivne tirkizne uvale za kupanje. Stijene s kojih se možete okušati u skakanju u more, a Kamenjak je isprepleten i stazama koje možete proći bilo pješke ili na biciklu. Nezaobilazan jednodnevni izlet predstavlja Nacionalni park Brijuni, koji nudi pregršt sadržaja za sve ljubitelje outdoora. U sklopu Parka se možete kupati, unajmiti bicikl i proći cijeli Veli Brijun na dva kotača. Možete se uputiti i na jednu od mnogobrojnih šetnica, okušati se u snorkelingu i otisnuti se kajakom do otoka Mali Brijun.

Krk

Krk je bez konkurencije najpopularniji kvarnerski otok koji tijekom ljeta, ali i cijele godine privlači veliki broj gostiju koji vole uživati u njegovim prirodnim, ali i povijesnim ljepotama. Svoje razgledavanje povijesnih i kulturnih znamenitosti započnite u gradu Krku – posjetite katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, trg Kamplin i nezaobilazni Frankopanski kaštel. Nastavite obilazak uskim uličicama sve do Vele place gdje se nalazi stara gradska vijećnica.

Krk je i izvrsna destinacija za aktivan odmor. Otok nudi jedne od najljepših plaža i uvala koje zovu na plivanje i snorkeling. Na otoku se nalaze ronilački klubovi, a možete iznajmiti ili otići na organizirani izlet kajakom do nekih od najljepših uvala otoka. Krk je isprepleten biciklističkim i planinarskim stazama koje vode do nekih od najljepših dijelova otoka. Nemojte propustiti posjetiti najviši vrh Obzovu, otkriti zašto se dio otoka zove Mjesečev plato i kako izgleda uživo Rajska cestica.

Zadar

Grad najljepšeg zalaska sunca na svijetu, kako je tvrdio veliki Alfred Hitchcock, također je odlična destinacija za upoznavanje s bogatom poviješću. Ali i mjesto s kojeg se možete uputiti na brojne outdoor aktivnosti koje se nude u neposrednoj blizini. U samome gradu prošetajte Kalelargom i uživajte u starom dijelu grada.

Kalelarga će vas odvesti do katedrale svete Stošije i crkve Svetog Donata, a svakako se popnite na zvonik katedrale s kojeg se pruža spektakularan pogled na cijeli poluotok i otoke. Stari rimski forum i dalje ponosni stoji na putu prema rivi. A šetnja uz rivu također je posebno iskustvo zahvaljujući melodijama mora koje pružaju Morske orgulje.

Nakon što svjedočite prekrasnom zalasku sunca, uživajte u rapsodiji boja koje nudi svjetski poznata instalacija Pozdrav Suncu. Zadar krije još brojne čarobne lokacije, ali je i odlična početna točka za daljnje izlete, posebice za ljubitelje jedrenja. Otisnite se na more do južne strane Dugog Otoka gdje se nalazi jedna od najljepših litica u Hrvatskoj, park prirode Telašćica. U neposrednoj blizini se nalazi i pravi raj za nautičare i ljubitelje netaknute prirode, Nacionalni park Kornati. Oni koji više preferiraju čvrsto tlo pod nogama mogu se zaputiti na planinarenje i penjanje po stijenama u Nacionalnom parku Paklenica. Ovaj dio obale obiluje i atrakcijama za ljubitelje adrenalinskih sportova pa je tako rijeka Zrmanja savršeno odredište za ljubitelje raftinga, a stari maslenički most za one najhrabrije donosi bungee skakanje!

Korčula

Poznata po nadimku „Mali Dubrovnik“, grad Korčula opasan je srednjovjekovnim zidinama i tornjevima koji nas na trenutak vode u neka davna vremena koja i dan danas ožive uz tradicionalni viteški ples Morešku. Unutar staroga grad nemojte propustiti posjetiti katedralu svetoga Marka te rodnu kuću najpoznatijeg svjetskog moreplovca, Marka Pola. Iako se još uvijek lome koplja o istinitosti te informacije, mi volimo vjerovati kako je zaista rođen u Korčuli. Ako ste u potrazi za biciklističkom avanturom, uputite se do uvala Žitna i Pupnatska luka. Čak i u vrućim ljetnim mjesecima, isplati se pustiti koju kap znoja više jer će vas prizori ove dvije uvale nagraditi svojom ljepotom, a more nevjerojatnim nijansama plave boje.

Kao šećer na kraju, uputite se na izlet brodom do otočića Badija. Na samom dolasku će vam dobrodošlicu poželjeti pripitomljeni jeleni za koje se brinu franjevci iz tamošnjeg samostana. Iskoristite vrijeme i pješice prođite cijeli otočić, uživajte u mirisima šume i zatim se osvježite na jednoj od netaknutih plaža.

Dubrovnik

Serija „Igra prijestolja“ je možda upoznala čitav svijet s ljepotama Dubrovnika, ali mi u Hrvatskoj oduvijek znamo kako je u pitanju jedan od najvećih dragulja naše obale. Njegove maestralne zidine, Stradun i tvrđava Lovrijenac samo su djelići ljepota ovog nekada nezavisnog grada i glavnog trgovačkog središta na ovom dijelu Jadrana.

Uputite se u šetnju gradom i prošetajte zidinama, posjetite Duždevu i Sponza palaču, nabacite košarkaški hakl na Pelinama gdje je zasigurno najljepše košarkaško igralište na svijetu, a zatim se uputite u avanture izvan grada.

Za laganu šetnju, posjetite arboretum Trsteno, a ako tražite planinarsku rutu koju nećete zaboraviti – uputite se na Srđ. Konavle su idealno mjesto za adrenalinske vožnje jeepom, ali i za boravak na otvorenom i jahanje. Grad Dubrovnik je okružen brojnim otočićima, a svakako savjetujemo da brodom posjetite Koločep i Lopud. Dubrovnik je odlična startna pozicija i za posjet nacionalnom parku Mljet u čijim je ljepotama uživao i sam Odisej.

Hvar

Otok Hvar kao i sam grad Hvar možda su najpoznatiji kao party destinacija, ali ova destinacija nudi puno više. Počevši od povijesnih lokaliteta poput tvrđave Fortice i Napoleon s kojih se pruža fantastičan pogled na zaljev grada Hvara i Paklinske otoke. U samom gradu Hvaru doživite posebnu atmosferu lutajući neodoljivim uličicama i stepeništima, a svakako nemojte zanemariti posjet glavnoj pjaci gdje možete popiti kavu i uživati u šušuru grada. Najprivlačnija atrakcija izvan samoga grada su Paklinski otoci koji su prava oaza mira, tišine i savršenih plaža. Do njih možete doći taxi boatom, ali preporučujemo da se odvažite i uputite na turu sea kayakom kako bi najbolje doživjeli ovo otočje. Hvar je otok poznat i po uzgoju lavande, a najljepša polja nalaze se kod sela Brusje do kojeg se isplati doći biciklom i tako spojiti aktivno i ugodno!

Šibenik

Rodni grad jedne od najvećih sportskih legendi, Dražena Petrovića, poznat je po svojim brojnim kulturnim manifestacijama. Poput Međunarodnog dječjeg festivala, neodoljivim galerijama i sjajnim koncertima koji se održavaju na prekrasnoj lokaciji tvrđave svetog Mihovila. Ipak, najpoznatija građevina koju ne smijete propustiti posjetiti je katedrala svetog Jakova. Uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine! Katedrala je skup tri različita stila, a njezina kupola i čak 71 skulptura glava koje krase vanjski dio, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Nakon uživanja u povijesnim ljepotama Šibenika, okupajte se na Jadriji ili krenite na izlet brodom do otoka Prvića. Rodnog mjesta velikana hrvatske znanosti, Fausta Vrančića. Uživajte na zabačenim plažama i u sjajnoj hrani. Za ljubitelje slatkovodnih lokacija, neizostavna postaja je Nacionalni park Krka, koji oduševljava svojim slapovima i netaknutom prirodom. Ako ste u potrazi za aktivnijim odmorom, kanjon rijeke Čikole je lokacija na kojoj možete odraditi ferratu poznatu po svojim prekrasnim prirodnim vizurama. Oni željni više adrenalinske akcije se mogu spustiti niz zip-line ili penjati po stijenama. No kanjon je predivan i za najjednostavniju šetnju i dolazak automobilom.

Split

Grad Split je idealna destinacija za sve one koji žele svoje dane provoditi proučavajući kulturno-povijesni sadržaj. Uživati u gastro delicijama, ali i dio godišnjeg odmora provesti prakticirajući razne outdoor aktivnosti. Prije nego se otisnete u grad, u istraživanje okolice. izdvojite vrijeme kako biste se upoznali s povijesti ovog predivnog dalmatinskog grada.

A to ćete najbolje učiniti prepuštajući se njegovim uličicama koje će vas odvesti do vodećih znamenitosti grada. Nemojte propustiti posjetiti katedralu Sv. Duje te se obavezno popnite na zvonik s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Split. Nakon što razgledate Peristil, posjetite Dioklecijanov vestibul i spustite se u same podrume iz kojih izbijate na Rivu.

Nezaobilazne lokacije su Marmontova ulica, spomenik Grguru Ninskom, Zlatna vrata, Pjaca (Narodni trg) i Cvjetni trg, splitski Get… U samom centru grada brojne znamenitosti čekaju da ih istražite. Za ljubitelje povijesti i kulture must visit lokacije su i Galerija Meštrović, ali i arheološki lokalitet Salona u Solinu i tvrđava Klis koju preporučujemo posjetiti uoči zalaska sunca. Split je i sjajna destinacija za ljubitelje raznih outdoor aktivnosti, bilo da volite planinarenje, penjanje, plivanje ili rafting.

U samom Splitu svim posjetiteljima na raspolaganju stoji Park šuma Marjan u kojoj možete uživati u ugodnim šetnjama u hladu marjanske šume, kupati se na raznim plažama, ali također trčati i/ili biciklirati. Svi ljubitelji planinarenja posjetit će Kozjak i Mosor koji nude bezbroj planinarskih staza s kojih se pružaju jedni od najljepših pogleda u Hrvatskoj. Ljubitelji penjanja i raftinga otisnut će se na jednodnevni izlet do Omiša gdje se možete okušati u sportskom penjanju, uputiti se na jednu od najljepših ferrata u Dalmaciji ili osvježenje potražiti na raftingu na Cetini.

Makarska

Ljubitelji kristalno čistog mora i šljunčanih plaža koje oduzimaju dah biraju Makarsku i njenu okolicu za svoj ljetni godišnji odmor. Makarska se nalazi podno dramatičnih stijena predivnog Biokova i nudi u jednu ruku opušten odmor uz bezbrižno lješkarenje na jednog od mnogobrojnih plaža, a s druge strane neke od najzahtjevnijih planinarskih staza u Hrvatskoj. Nakon uživanja na nekoj od mnogobrojnih plaža na Makarskoj rivijeri, istražite stari dio grada u kojem se nalaze crvka Sv. Marka, spomenik Andriji Kačiću Miošiću i stara slavina, palača Tonoli u kojoj se nalazi Gradski muzej te istražite male uličice te uoči zalaska sunca se prošetajte rivom.

Poluotok Sveti Petar stvoren je za ugodne šetnje, ali i trčanje i vožnju biciklom. Nezaobilazna outdoor destinacija Makarske je Park prirode Biokovo koje nudi pregršt staza za iskusne planinare. No, čak i ako niste u kondiciji, možete posjetiti pojedine biokovske atrakcije. Botanički vrt Kotišina smješten je na primorskim obroncima planine Biokovo iznad sela Kotišina. Jedna od vodećih atrakcija Parka prirode Biokovo je “Biokovo Skywalk”, poznata nebeska šetnica koja se nalazi na nevjerojatnih 1.228 metara nadmorske visine i izlazi izvan ruba litice čak 11 metara.

Hrvatska je prepuna predivnih lokacija i s ni jednom ne možete pogriješiti. Ali, svakako imajte na umu da prilikom prakticiranja outdoor aktivnosti provjerite vremensku prognozu, izbjegavate izlaganje jakom suncu (posebice za vrijeme planinarenje i bicikliranja), uvijek sa sobom imate potrebnu zaštitu i adekvatnu opremu i, naravno, dovoljnu količinu vode (a kada pomislite da imate dovoljno, uvijek ljeti dodajte još koju litru).