Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Otok Krk se ubraja među najpopularnije ljetne destinacije u Hrvatskoj. Izvan sezone pak privlači ljubitelje planinarenja, a neke od najljepših i najpopularnijih otočkih staza u državi, nalaze se upravo na ovom kvarnerskom otoku. Ovaj kvarnerski outdoor dragulj nudi pregršt pješačkih i planinarskih staza koje čine mrežu od čak 300 kilometara. I bez obzira na tu razgranatost, na krčkim stazama ćeš uvijek naći nasmijane planinare.

Više je razloga za to, a prije svega ćemo spomenuti onaj vodeći. Planinarske staze na Krku su prelijepe, zanimljive i redom nude nezaboravne prizore. Jednom kada Krk upoznaš izvan sezone, uvijek ćeš se ovom otoku vraćati. Planinarske staze su lako dostupne, izuzetno dobro markirane. A njihova razgranatost nudi mogućnost da u ljepotama mogu uživati i početnici bez kondicije, ali i planinari koji traže izazov. I za kraj, na mnogim stazama ćete se upoznati s bogatom povijesti ovog kraja. A neminovno će vas slijediti (gdje god se uputite) i ovce.

Vaclavov grebenski put

.

Ako ste u potrazi za jednodnevnim planinarskim izletom na kojem želite upoznati veliki dio Krka i pri tome proći veću kilometražu, uputite se na takozvani Vaclavov grebenski put. Ova staza je dobila ime po češkom vodiču Vaclavu Tupyju koji ju je, uz brojne druge staze na otoku, osmislio.

Kao što samo ime govori, ova staza ide grebenskim putem. Početak je na prijevoju Treskavac, a završetak u mjestu Baška. Na ovoj stazi se ujedno prolazi i najviši vrh Obzova koji se nalazi na 569 metara nadmorske visine. Ova staza je zahtjevna, što zbog terena, što zbog dužine i prikladna je za iskusne planinare. Duga je nešto više od 17 kilometara, a za njen prolazak je potrebno između šest i pol do sedam sati.

Do Vele luke preko kanjona Vrženica

.

Hrvatski otoci obiluju raznim planinarskim stazama, a među najljepše se definitivno ubraja ona do uvale Vela i Mala luka preko kanjona Vrženica. Ova staza je posebna iz više razloga. Prije svega prolazi pored jednih od najljepših krčkih uvala i plaža.

Penje se preko zanimljivog kanjona, da bi otvorila pogled na Velu luku koji niti jedan planinar ne zaboravlja. Prizor je nestvarno lijep i opravdava svaki grašak znoja ostavljen na kršu. Početak staze je u mjestu Baška, točnije kod kampa Bunculuka koji je udaljen 1,5 km od uvale Vela Vrženica.

Nakon ugodnog hodanja, slijedi posve drugačiji teren unutar kanjona Vrženica koji na mjestima traži i korištenje ruku. Kanjon je dug oko 4 km, a nakon njega do uvale Vela luka je potrebno proći još 6 kilometara. Povratak do početne točke moguć je drugom stazom (križanje kod izlaska iz kanjona) te ćete tako otkriti sve ljepote ove strane otoka.

Od Baške do uvale Bracol

Ako ste u potrazi za stazom koja cijelim (doslovno cijelim) putem nudi nezaboravne poglede na more te prolazi pored nestvarno lijepih uvala i plaža, uputite se na drugu stranu Baške gdje počinje staza koja vodi do uvale Bracol. Kako bi uživali u jednom od najljepših pogleda na otok Prvić i Velebit, skrenite sa staze do rta Škuljica. Ova staza je duga oko 12,5 kilometara, a za nju je potrebno oko četiri i pol sata aktivnog hodanja.

Upoznajte krčki Mjesec

.

Među najpopularnije otočke staze, ne samo na Krku, nego općenito u Hrvatskoj, ubraja se Mjesečev plato koji nudi razne dionice, a mi preporučujemo uspon na vrh Diviška. Do Mjesečevog platoa vodi ugodna šetnica s koje se pruža jedan od najljepših pogleda na Bašku.

Ova šetnica je prikladna i za osobe bez planinarskog iskustva i vrlo je popularna destinacija na otoku. Početak šetnice, pa tako i staze do Mjesečevog platoa, se nalazi kod crkve sv. Ivana. Nemojte se iznenaditi ako na ovoj šetnici sretnete cijelo stado ovaca kako se odmara u hladu šume.

Za oko 30-ak minuta se stigne do samog platoa, a već na prvi pogled će vam biti jasno zbog čega se zove Mjesečev. Na ovoj stazi ćete također otkriti svijet krčkih suhozida te steći dojam kako je nekadašnji život na otoku bio težak. Omiljeno mjesto za fotografije na ovoj stazi je lovka Diviška, slatkovodna oaza koja je podijeljena na pet vlasnika tako da sve ovce imaju pristup vodi. Ova staza je duga malo više od 12 kilometara, a za nju je potrebno tri i pol sata hodanja.

Smatra se kako je potrebno 12 dana kako bi se prošle sve staze na otoku Krku. Stoga je posve jasno zbog čega je ovaj kvarnerski otok omiljena hiking destinacija.