Sadržaj

Rolanje, skateboarding

Danas poznajemo različite vrste romobila koji fasciniraju djecu, tinejdžere i odrasle. Njihov jednostavan dizajn, jednostavnost korištenja i praktičnost čine ih popularnim izborom. Vožnja romobila prvenstveno je zabava za djecu i mlade, ali može probuditi i dijete kod odraslih korisnika, koji romobil često koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo. Romobili su u posljednjem desetljeću doživjeli veliki procvat, pa ne čudi da je njihov izbor vrlo širok. Međusobno se razlikuju po obliku, broju i veličini kotača, materijalima i mnogim drugim stvarima. Više je nego očito da u šarolikoj ponudi možete pronaći romobil za sve ukuse i prilike – uvjerite se sami!

Kako je sve počelo?

.

Unatoč velikoj popularnosti romobila kojoj svjedočimo posljednjih godina, malo ljudi zna da oni postoje već jako dugo. Prvi romobili počeli su se koristiti već krajem 19. stoljeća, kada su ih uglavnom koristila djeca.

Bili su izrađeni od drveta, a cjelokupni dizajn bio je relativno robustan. Ipak, romobili su već tada bili učinkovito prijevozno sredstvo, a budući da ih je bilo vrlo lako napraviti, postajali su sve popularniji.

Gotovo u isto vrijeme, naime 1895. godine, izumitelj Ogden Bolten Jr. prijavio prvi patent za električno vozilo. Godine 1915. američka tvrtka Autoped lansirala je prvi proizvod koji je bio sličan današnjem električnom romobilu i zvao se Autoped. Bio je to sklopivi skuter na dva kotača na plinski pogon s nešto većim i širim gumama. Skuteri su postali posebno popularni između 1915. i 1922. godine, kada je također bio zamjetan porast električnih skutera koji su ljudima štedjeli vrijeme i energiju. Unatoč prvim znakovima, prvi pravi električni skuter predstavljen je potrošačima 1996. godine. Proizvela ga je tvrtka Peugeot. Romobil je bio težak oko 100 kilograma i imao domet od 40 kilometara. Nekoliko godina nakon toga romobili su nalikovali nekakvim mopedima, a tek je napredak baterija doveo do procvata električnih romobila kakve danas poznajemo.

Razne vrste romobila

Današnji romobili razlikuju se od onih iz prošlosti. Sada je njihov izbor toliko velik da se je izrazito teško odlučiti koji odabrati. Kako bismo olakšali odluku, predstavljamo vam nekoliko kategorije romobila:

romobili na tri ili četiri kotača
– romobili na dva kotača
– romobili s većim kotačima
– romobili za trikove
– električni romobili

Romobili s tri ili četiri kotača za mlađu djecu

Za mlađu djecu koja uče voziti i svladavaju ravnotežu najprikladniji su romobili s tri ili četiri kotača. Romobili na tri kotača obično imaju dva kotača sprijeda i jedan straga te upravljač kojim se upravlja nagibom. Okvir je izuzetno lagan, što djeci dodatno olakšava upravljanje. U ovoj kategoriji romobila vrlo su popularni oni koji se mogu pretvoriti i u tricikl. Takvo vozilo dijete u početku može koristiti kao tricikl, ali i kao guralicu i romobil.

.

Univerzalni romobili sa dva mala kotača

.

Romobili na dva kotača zahtijevaju malo više vještine i ravnoteže pa su prikladni za stariju djecu koja su već dovoljno fizički spremna za vožnju, održavanje ravnoteže i dovoljno izdržljiva za održavanje brzine.

Naravno, mogu ih koristiti i odrasli, no prije toga potrebno je provjeriti njihovu nosivost. Romobiliu na dva kotača obično imaju lagani aluminijski okvir, prednje i stražnje kotače veličine do 145 mm. Nožnu ili ručnu kočnicu, a većina modela već ima rukohvat od pjene ili čak sustav ublažavanja.

Romobili s većim kotačima idealni su za gradsku vožnju

Želite li romobilom brže stići na odredište, odaberite romobil s većim kotačima promjera 180 mm. Dizajnom su vrlo slični klasičnim romobilima na dva kotača, osim što imaju veće kotače koji omogućuju postizanje većih brzina. Romobili s većim kotačima prikladniji su za odrasle, koji romobile koriste za prijevoz na posao ili za razne druge dnevne obaveze. Imaju podesive ručke, i njima je tako lako upravljati da su idealni za gradsku vožnju.

Romobili za izvođenje trikova – za one željne adrenalina

Romobili za izvođenje trikova, izrađeni su od robusnijeg i izdržljivijeg materijala. Tako da s njima možete jednostavno izvoditi skokove, okrete i razne trikove. Čvrst okvir i kvalitetni kotači i ležajevi ono su što čini zabavu na urbanim stazama, neravnim poligonima (“pump tracks”) i bilo gdje drugdje gdje vidite priliku za izvođenje trikova. Unatoč nešto robusnijoj konstrukciji, ovi romobili su lagani, a karakterizira ih i nešto širi upravljač koji dodatno poboljšava kontrolu nad romobilom. Obično nemaju podesivi upravljač i nisu sklopivi, no neki se modeli mogu pohvaliti i upravljačem koji omogućuje rotaciju do 360°.

Električni romobili za maksimalnu udobnost

.

Električni romobili imaju električni pogon, koji korisnicima olakšava vožnju. Na prvi pogled vrlo su slični klasičnim romobilima, osim što imaju ugrađene baterije različitih kapaciteta, o čemu ovisi njihov maksimalni domet. Obično postižu brzinu do 25 km/h, a neki i više.

Dodatno su opremljeni magnetskom kočnicom na prednjem kotaču i stražnjom disk kočnicom, prednjim i stražnjim svjetlima te reflektorima. Najnoviji modeli električnih romobila nude puno više, uključujući veliki LCD zaslon, mogućnost bežičnog Bluetooth povezivanja, i povezivanja s aplikacijom koja vam olakšava upravljanje.

Bez obzira jeste li početnik ili iskusan vozač romobila, važno je odabrati model koji će odgovarati vašim potrebama. Sigurno ćete ga pronaći u našim trgovinama ili u INTERSPORT web prodavaonici.