Skijanje

Recept za savršen skijaški dan!

Recept za savršen skijaški dan! Zimska idila. Osjećaj slobode i prostranstva. Beskrajna bjelina i pogledi koji ostavljaju bez daha. Druženje i zajedništvo u zabavi koja se pamti. Sve je to skijanje. Ovaj snježni sport jedna je od najzastupljenijih rekreativnih zimskih aktivnosti. Ako ste ljubitelj skijanja, sigurna sam da se već lagano pripremate za posjet omiljenim zimskim destinacijama. Prije svega, imajte na umu da skijanje, kao i svaki drugi sport, zahtijeva određenu razinu fizičke pripreme. Na skijaškim padinama i najmanja pogreška može rezultirati ozljedom. Upravo zato, kako si ne biste upropastili praznike, donosim vam savjete kako izbjeći skijaške ozljede.

Fizička priprema

Prije nego što se iz udobnosti vlastitog doma uputite prema planinama, odvojite malo slobodnoga vremena i dobro se pripremite, kako skijanje ne bi postalo asocijacija na jake bolove i upalu mišića. Ako vježbate cijelu godinu, izvrstan ste kandidat. U slučaju da ste fizički neaktivni, trebali biste vježbati minimalno tri puta tjedno narednih mjesec dana.

Dominantne motoričke sposobnosti skijanja su mišićna snaga, stabilizacija, fleksibilnost, ravnoteža i izdržljivost, a značajno aktivne mišićne skupine su mišići stražnje potkoljenice, stražnje i prednje natkoljenice, mišići zdjelice i mišići trupa. Dobra fizička priprema smanjuje mogućnost nastanka ozljeda, sprječava upale mišića i priprema organizam na nadmorsku visinu te cjelodnevne napore.

Priprema skijaške opreme i zagrijavanje

Iznimno bitna stavka je i skijaška oprema, čije stanje i mogućnosti mogu pridonijeti sprječavanju nastanka ozljede. Pripazite na to da pancerice, vezovi i skije odgovaraju vašim skijaškim i tjelesnim mogućnostima. Najproblematičnijim dijelom smatraju se vezovi, koji su čest uzrok ozljeda koljena. Kako bi se to spriječilo, potrebno je pravilno ih podesiti. I da, ne zaboravite na kacigu, jer i najbezazleniji pad bez kacige može imati kobne posljedice.

Oblačite pancerice, uzimate skijaške štapove i hop na skije prema žičari i nije baš najidealniji scenarij. Prije prvog skijaškog spusta ne zaboravite odraditi zagrijavanje. Morate zapamtiti da je mišiće potrebno zagrijati i istegnuti prije intenzivnog rada, kako bi se izbjegle moguće upale i ozljede.

m

Usavršavanje tehnike

Ovo vrijedi za početnike, ali i za sve one koji nisu sasvim sigurni na skijama te im je potrebno poboljšanje skijaške tehnike. Bez obzira na to što vaš prijatelj skija cijeli svoj život, i na skijaškoj se stazi osjeća kao kod kuće.

Obuku ipak prepustite učitelju skijanja koji će vas metodički, korak po korak naučiti da se osjećate sigurno i da vidljivo napredujete. Zapamtite, što je bolja vaša tehnika skijanja, manje su šanse da ćete se ozlijediti.

Skijajte po označenim stazama

Najvažnije pravilo za početnike, ali i sve ostale jest da se držite poznatog terena. Na strmim terenima postići ćete veću brzinu, no istovremeno povećati mogućnost da se ozlijedite, stoga svakako budite oprezni. Ne skijajte ispod žičara i van označenih staza, jer duboki je snijeg poprilično izazovan i zahtijeva sasvim drugu tehniku skijanja.

Ne pretjerujte sa skijanjem

Jasno mi je da želite otvoriti i zatvoriti skijašku žičaru te  maksimalno iskoristiti vrijeme na skijama, ali za to je također važna kondicijska priprema. Važno je pomno osluškivati svoje tijelo, dakle, ako osjetite umor, stanite i odmorite se, nikako nemojte pratiti ritam drugih skijaša. Nakon svakog odmora potrebno ponovno zagrijati mišiće.

Autor: Anna Soldo Dučić