Sadržaj

Skijanje

Intervju; Filip Zubčić

Mnogi stručnjaci očekivali su da će fenomen hrvatskog skijanja završiti kada Janica i Ivica Kostelić pospreme skije. Vi ste odličan dokaz njihove pogreške. U čemu je po vama tajna hrvatskog skijanja?

Ne bi se složio da su stručnjaci očekivali da s odlaskom Janice i Ivice završava hrvatsko skijanje. Jer ljudi koji kuže skijanje, vidjeli su da dolazi jedna mlada garda skijaša koja ima puno za pokazati. Nema tu tajne. Tesko je reći postoji li neka tajna. Mislim da radimo više od drugih, i da se težak rad na kraju naplati s vrhunskim rezultatima.

Vjerojatno velika zasluga pripada iznimnim organizacijskim i poslovnim sposobnostima Vedrana Pavleka?

Sigurno! Vedran odlično vodi skijaški savez, on živi za savez. Imamo fenomenalne uvjete i cijeli savez sa srcem radi da mi skijaši imamo sve najbolje posloženo i zato radimo odlične rezultate.

Je li vaš put do vrha na neki način potpuno neovisan?

Mislim da je. Imam sve posloženo i moram to iskoristiti da dođem do samog vrha.

Čak je i utakmica za Svjetski kup na Sljemenu nesvakidašnji spektakl. Kakav je osjećaj natjecati se pred domaćom publikom?

Utrka na Sljemenu je posebna za mene, nažalost ove godine je nema za nas dečke već samo za cure. Uvijek se lijepo utrkivati na mojem brdu, pred hrvatskim navijačima. Publika je uvijek bila fenomenalna.

Daleko ste najuspješniji u veleslalomu koji se smatra temeljnom alpskom disciplinom. Zašto je to tako?

Uvijek sam ja bio veleslalomaš i najviše sam ga volio. Mislim da mi prirodno leži, dok se u slalomu malo više mučim.

Iz veleslaloma je moguće prijeći u slalom, gdje već postižete vidljive rezultate, kao i u brze discipline – spust i superveleslalom. Iskušavate li se brzinom?

Da slalom ide sve bolje i mislim da ću biti opasan i u njemu sljedeće godine, puno ga treniramo. Što se tiče brzih disciplina, jako ih volim trenirati, ali trenutno je fokus na tehničkim.

Sada ste u vjerojatno najboljim skijaškim godinama. Osim toga, etablirali ste se među najbolje skijaše svijeta. U sezonama 2019/20 i 2020/21 bili ste treći u ukupnom poretku veleslaloma. A u sezoni 2020/21 i peti u ukupnom poretku. Koji su vam ciljevi za sljedeće sezone?

Bitno je da sam spreman za novu sezonu, da sam dobro pripremljen, a cilj je da se opet vratim na vrh.

Do sada ste ostvarili tri pobjede u Svjetskom kupu. Kakvi su bili osjećaji kada ste prvi put stali na najvišu stepenicu podiuma?

Prva pobjeda u Svjetskom kupu je najljepši trenutak u mojem životu. Biti najbolji na svijetu u nečemu kaj najviše voliš je neprocjenjivo. Teško je opisati te emocije. Svaka pobjeda je posebna.

Vi skijaški puno vremena provodite kod kuće. Obuzete li ikada čežnju za domom?

Dom ti uvijek fali, rijetko viđamo obitelj i prijatelje, ali imaš neki cilj pred sobom pa te to gura prema naprijed. Žrtva mora postojati da bi došo do svog cilja. Ništa u životu ne može biti lako.

Čime se bavite kada ste odsutni, što čitate, gledate, slušate?

Imam dobre ljude oko mene pa mi nikad nije dosadno. Volim pogledati dobar film ili seriju.

Kako najradije komunicirate sa obožavateljima? Preferirate li osobni kontakt ili  društvene mreže?

Uvijek porazgovaram s nekim ako me netko nešto pita, traži za sliku. Znam da ljudima to znači, a meni to nikad nije problem. Preko društvenih mreza ne previše.

skijaški

Kako provodite ljeta? Koji su vaši ljetni sportovi?

Volim ljeto i more. Pokušavam što više vremena provesti na moru tijekom ljeta. Kajtanje mi je zadnjih par godina postao još jedan sport koji volim, tak’ da uživam u tome.

Sanjate li i vi o zimi i skijanju ljeti ili sve ostavljate malo po strani?

Tijekom ljeta ne razmišljam o skijanju, imam druge zanimacije.

Koliko skijate iz užitka?

Ja jedino i skijam iz užitka. Bolje se ne baviti skijanjem ako ne uživaš.

Skijate na skijama marke Atomic, na kojima su nekada radili mnogi legendarni skijaški asovi. Na koji vam je ponos biti dio njihove obitelji?

Skijam na Atomic skijama od malena. Dobio sam prve Atomic skije s 11 godina. Ponosan sam jer sam dio Atomikove povijesti i nadam se da ću imati još puno pobjeda na tim skijama.

Koje skije obuti kada odbacite crvene i plave klinove i uživate u skijanju za sebe?

Skije za duboki snijeg!