Tenis

Zanimljiva povijest teniskih loptica

Zanimljiva povijest teniskih loptica. Trigon je preteča tenisa, bijelog sporta koji je svoju pravu siluetu počeo dobivati ​​ u 14. stoljeću. Tek u 15. stoljeću prilikom igranja počeli su se koristiti reketi; dok je u 17. stoljeću postavljena prva prava teniska mreža, a zatim je drvena površina reketa zamijenjena žicama izrađenim od crijeva. Današnji oblik tenisa razvio se u Engleskoj u 19. stoljeću. Naziv za tenis, međutim, evoluirao je od francuske riječi “tenez”, koja se može prevesti kao “zadržati” / “primiti” / “uhvatiti”. Međutim, često posvećujemo premalo pozornosti elementu koji igra jednu od ključnih uloga u ovoj sportskoj aktivnosti; a to je teniska loptica.

U pravilu teniska loptica je žuta, ali ako se koristi u neprofesionalne svrhe, tj. izvan granica teniskih turnira, može biti i druge boje. Inače, prve teniske loptice izrađene su od “kožnih torbi” ispunjenih ljudskom kosom ili životinjskom dlakom. Gumena loptice za tenis prvi su puta korištene 1870-te., i bile su crne ili bijele boje. Tek nakon 1972 godine počele su se koristiti žute.

Odluka je pala. Neka bude žuta!

Istraživanja su pokazala da su najvidljivije loptice narančaste boje. Dakle, prvotno se mislilo da će teniske kuglice biti narančaste. Na kraju su se ipak odlučili za žutu boju, jer je ona uočljivija gledateljima pred televizijskim ekranima. Teniske loptice koje je odobrila ITF – Međunarodna teniska federacija teže od 56,5 do 58,50 grama; njihov promjer je oko 6,5 centimetara. Unutrašnjost loptice ispunjena je zrakom; kvalitetne izrađene loptice imaju pritisak oko 2 bara. Pritisak daje tvrdoću loptici. Sastoji se od dvije polovice koje su hermetički zatvorene u posebnoj tlačnoj komori. Šavovi loptice prekriveni su elastičnom brtvom. Čak 90% teniskih loptica proizvodi se u Aziji.

Tri različite vrste teniskih loptica

Postoje tri različite vrste loptica koje se koriste na profesionalnim teniskim turnirima: teniske loptice za pješčanu podlogu , loptice za travnatu podlogu, i loptice za tvrde podloge. Do 2002. godine, za sve podloge koristila se samo jedna vrsta teniske loptice. Nakon proizvodnje, vrhunske teniske loptice hermetički se zatvaraju.

Otvaranje loptica uzrokuje gubitak pritiska, koji se može vratiti ako se loptice izlože posebnim komorama, predviđenim za tu svrhu. Neki tenisači više vole igrati s lopticama koje nisu pod pritiskom. Takve loptice su puno lakše i aerodinamičnije – posljedično imaju duži vijek trajanja. Trenutno postoji više od 200 brendova ili proizvođača loptica širom svijeta, koji posjeduju certifikat za proizvodnju loptica od strane ITF-a.

U proizvodnji teniskih loptica, vunena vlakna ili filc su najskuplji materijal. Tijekom proizvodnog postupka ona se modeliraju na samoj loptici, te igraju ključnu ulogu u letu i aerodinamici. Godišnje se na svijetu izradi više od 300 milijuna loptica. Teniske loptice je teško reciklirati, pa se korištene koriste kao alternativa, npr. u Engleskoj izrađuju staništa ili domove za ugrožene vrste puhova.

Teniske loptice renomiranih brendova

Povijest i neke činjenice o teniskoj loptici vrlo su zanimljive. Bez obzira koliko intenzivno igrate tenis ili ga gledate samo na malim ekranima, dobro je znati što više o ovoj popularnoj sportskoj aktivnosti; isto tako i o događajima iz prošlosti vezanim uz opremu i elemente samog tenisa, kako bi vam ova aktivnost bila još zanimljivija.

Definitivno ste naučili nešto novo o teniskoj loptici. Vrhunske teniske loptice možete pronaći u Intersport trgovinama i web trgovini, gdje su vam dostupni najbolji brendovi loptica, kao što su Head, Wilson, Tecnopro, Dunlop i Prince, kao i rekete, odjeću, torbe,  tenisice i teniske dodatke.