Sadržaj

Tenis

Prilikom odabira vašeg novog (ili možda čak prvog) teniskog reketa postoje stotine izbora od strane brojnih brendova. Procjena vaše sposobnosti s jakim i slabim stranama vaše igre može vam pomoći da odredite koja je kategorija reketa najbolja za vas, a zatim možete fino podesiti taj izbor sa specifikacijama koje najbolje odgovaraju vašoj igri.

Što treba uzeti u obzir pri kupnji teniskog reketa?

Prvo i osnovno pitanje koje si morate postaviti je koja je vaša razina iskustva? Koliko dugo igrate tenis i vaša razina vještine bit će glavni čimbenik u odabiru vrste reketa koja je najbolja za vas. Postoje različiti sustavi ocjenjivanja sposobnosti koji se koriste kako bi se lige i turniri izjednačili, a oni također pomažu stručnjacima da odrede koji bi reket bio dobar za vas. Igrač koji ima 30 godina iskustva trebat će mnogo drugačiji reket od igrača koji prvi put želi ležerno igrati sa svojim prijateljima.

Koji je vaš stil igranja tenisa?

Volite li igrati s osnovne linije i udarati teške udarce s tla poput Rafaela Nadala ili servirate i volite volej poput Petea Samprasa? Igrate li obično parove ili ste vuk samotnjak? Svaki od ovih stilova igranja zahtijevat će drugačiji stil reketa koji najbolje nadopunjuje način na koji igrate.

Što želite da novi reket učini za vas?

Tražite li više snage na svojim servisima ili vam je teško zadržati loptu u terenu? Iskrenost o slabostima vaše igre i onome na čemu mislite da biste mogli poraditi uvelike pomaže u odabiru pravog reketa za vas.

Koje su različite vrste teniskih reketa?

Kako bismo vam pomogli razdvojiti stotine opcija na tržištu, podijelit ćemo ih u skupine koje je lako razumjeti. Tenisači imaju tendenciju pitati što je najbolje za početnika, srednjeg ili naprednog igrača, ali unutar svake od tih razina postoje različiti stilovi igranja i potrebe za reketom. Ovdje spadaju Tweener reketi, moderni reketi, tradicionalni reketi i reketi za poboljšanje snage i igre.

Reketi za poboljšanje igre dizajnirani su za igrače s kraćim i sporijim udarcima koji koriste reket za stvaranje tempa na lopti. Imaju manju težinu za lakše zamahivanje, čvršću konstrukciju za davanje veće snage lopti i lako održavaju kontrolu pri kontaktu.

Tweener reketi uživaju veliku popularnost jer kombiniraju atribute druge dvije kategorije. Daju vam nešto od snage za poboljšanje igre, ali dodaju više kontrole i vrtnje. Tehničke značajke tweener reketa su srednja težina, srednja veličina glave i otvoreni uzorak žica. Ovi reketi podupiru igrače s dobrom formom, ali kojima nedostaje snage. Tweener reketi im omogućuju da se zamahnu i generiraju spin i puno snage, baš kao i profesionalci, bez slanja loptica po cijelom terenu kao što bi to učinili s power reketom.

Moderni reketi najbolji su za igrače koji igraju modernu, agresivnu igru. Teški topspin, velika snaga i dugi udarci s osnovne linije koje ovi igrači koriste potpomognuti su njihovim reketima. Moderni igrački reket zapravo je teži tweener reket. Imaju iste srednje veličine glave i otvorene uzorke žica. Razlikuju se po težini jer su malo teži, a također i nešto fleksibilniji što pomaže u kontroli agresivnih udaraca.

Tradicionalni reketi su precizno “oružje” za korištenje na svim terenima. Ovo su napredni reketi najbolji za igrače koji dobro koriste vlastitu snagu i trebaju kontrolu. Imaju malu veličinu glave, veliku težinu, fleksibilne okvire i čvrste uzorke mreže za vrhunsku kontrolu.

Sada kada smo pokrili različite kategorije reketa, važno je naučiti o aspektima koji razdvajaju rekete unutar kategorija. Način na koji je reket konstruiran ima veliki utjecaj na njegove performanse, pa čak i male razlike u specifičnostima između dva reketa u kategoriji mogu biti uočljive.

Veličina glave

Veličina glave i snaga idu ruku pod ruku. Reketi za poboljšanje igre obično imaju velike glave od 105 kvadratnih inča i veće. Tweener reketi i moderni reketi smatraju se srednje veličine, s rasponom od 98-105 kvadratnih inča. Tradicionalni reketi su srednje veličine i veličine 90-98 kvadratnih inča. Ako imate dva reketa inače identične konstrukcije, prelazak na veću veličinu glave povećat će snagu reketa. Veća glava reketa također će omogućiti više prostora za pogreške pri udarcima zbog manje šanse da pogodite okvir.

Težina i ravnoteža

Ova dva faktora će se kombinirati da bi se stvorio treći faktor – težina zamaha – koji određuje kako se reket osjeća kada njime zamahnete.

Statička težina

Statička težina odnosi se na težinu reketa u vašoj ruci, mjereno u gramima ili uncama. Lagani reket će biti manje moćan od teškog reketa inače sličnog dizajna. Teži reket je također stabilniji i apsorbira više udaraca. Lakši reket olakšava generiranje brzine vaših udaraca, što vam omogućuje da generirate više vrtnje, a također je lakši za manevriranje za brze voleje na mreži. Reketi za poboljšanje igre općenito teže manje od 280 grama, Tweener reketi su između 275 g i 300 g, moderni reketi 295-315 g, a tradicionalni reketi preko 310 g. Ravnoteža se odnosi na to kako je statička težina raspoređena u odnosu na glavu reketa. Reket se može opisati kao uravnotežen, teške glave ili lagane glave.

Krutost okvira

Čvrstoća reketa igra važnu ulogu u višestrukim aspektima ponašanja reketa na terenu. Krutost je izravno povezana sa snagom, kontrolom i udobnošću. Tvrđi reket općenito daje više snage jer se ne savija toliko pri udaru i zadržava više energije udarca u lopticu.

Tvrđi, snažniji reket ima manje kontrole. Igranje s krutim reketom također može dovesti do stanja kao što je teniski lakat. Ukočenost će biti navedena uz izraz RA. Vrijednost RA od 63 i niža smatra se fleksibilnom, 64-67 je srednja krutost, a 67 ili više je tvrdi reket.

Uzorak žica

Uzorak žica je broj žica koje se protežu gore-dolje i preko površine reketa. Reket se može opisati kao reket s otvorenim ili zatvorenim uzorkom žica. Otvoreni uzorci žica povećavaju potencijal i snagu vrtnje dok zatvoreni uzorak žice nudi bolju kontrolu. Otvoreni uzorak žica općenito ima 16 glavnih žica i 18-20 križnih. Zatvoreni ili čvršći uzorak žica imat će 17-18 glavnih žica i 18-20 križnih žica

Veličina drške

Konačni aspekt odabira reketa isključivo je određen anatomijom igrača. Svi reketi dolaze u više veličina drški kako bi odgovarale veličini ruke igrača i osobnim željama. Odgovarajuća veličina drške reketa čini igranje tenisa udobnijim i omogućuje vam da izvučete maksimum iz svog reketa.

Kako odabrati najbolji teniski reket za sebe

Odabir pravog teniskog reketa na prvi pogled može biti zastrašujući. Nakon što ste naučili o različitim kategorijama reketa i tehničkim specifikacijama, možete procijeniti svoju igru i dobiti ideju o tome što bi bilo najbolje za vas. Pri odabiru idealnog teniskog reketa razmotrite svoj stil igre, razinu vještine i fizičke karakteristike. Isprobajte više reketa kako biste pronašli onaj s kojim se najudobnije osjećate i koji najbolje odgovara vašoj igri. Zapamtite, pravi reket može poboljšati vašu izvedbu ali i užitak bavljenja “bijelim sportom”.