Skijanje

Ove si zime poklonite skijanje doma!

Ove si zime poklonite skijanje doma! Više od standarda hrvatskih skijaša, koliko je korona posljednjih sezona kumovala tome da se na zimovanje manje odlazi preko granice. Skijaške meke u Austriji, Sloveniji, Francuskoj pa čak prije i u susjednoj BiH, dugo su našim građanima poželjnije bile nego li “vlastito dvorište“. Ali, i mi konja za trku imamo – predstavljamo vam hrvatska skijališta. Samo da snijega bude.

Neka popularnija i razvijenija, neka manja i manje poznata, ali vrlo šarmantna, te neka s velikom minulom slavom, ali podlegla “zubu vremena“. Skijališta diljem Hrvatske, posebice gorske, oživljavaju u čak nemalom broju za tako malu zemlju, čim deblji snježni pokrov prekrije ove obronke. Pandemijske (ne)prilike velik su broj zaljubljenika u skijanje protekle zime spriječile da se zapute prema alpskim skijalištima te, da se okrenu onome što se nudi unutar naših granica.

Naša su skijališta zasigurno živnula zahvaljujući tome, od većih, razvijenijih i popularnijih (Sljeme, Platak) pa do manjih lokalnih, u kontinentalnim krajevima – poput Omanovca na Psunju kod Gradiške ili Tominca kod Slatine.

Slijeme

Najpopularnije skijalište u kontinentalnoj Hrvatskoj nalazi se na Medvednici, gori koja se uzdiže nad prijestolnicom. Stoga, za one koji dan vole provesti u prirodi te zimskim sportovima i radostima. A uvečer preferiraju sadržaje koje nudi velika urbana sredina. Sljeme je za njih odličan izbor!

Skijaški i bordaški entuzijasti mogu uživati na čak pet staza svakim danom od devet do 16 sati. Također, Ski-centar Sljeme nudi i tu pogodnost da si dnevni red rasporedite obrnuto. Naime, utorkom i četvrtkom od 19 do 22 sata možete se odlučiti za noćno skijanje. Pa čari tek 20-ak minuta udaljenog Zagreba možete upijati na dnevnom svjetlu. Dok ćete Crveni spust i Bijelu livadu svladavati pod odličnom večernjom rasvjetom.

Korisnici na raspolaganju imaju ukupno 4000 metara skijaške staze. Bijelu livadu (390 m, lagana staza, Bijeli ili obiteljski spust (1 100 m, lagana staza), te Plavi (1 090 m), Crveni (975 m) i Zeleni spust (480 m). Dok se Bijeli i Plavi spust spuštaju sve do dna sjedežnice, Zelenim vozi jedno sidro. Crveni spust, naravno, pravi je izazov za one najspretnije i okretnije na skijama. Radi se o FIS homologiranoj stazi uređenoj za potrebe skijaških natjecanja. Najpoznatija među njima je FIS utrka Svjetskog skijaškog kupa, svima nama poznata kao Snježna kraljica (Snow Queen Trophy). Naziv je dobila u čast našoj najtrofejnijoj skijašici Janici Kostelić. Koja je rame uz rame sa svojim ništa manje uspješnim bratom Ivicom, svoje treninge odrađivala upravo na Sljemenu.

Staze su okružene kućicama koje nude toplu okrepu; napitke, kobasice, lepinje i slične zalogaje. Također, kako sam sljemenski vrh tako i njegov širi krug obiluje planinarskim domovima i drugim ugostiteljskim objektima. Koji poslužuju omiljeni planinarski obrok, grah te tople štrukle i ostala domaća jela specifična za ovo podneblje. Za one koji dolaze na zimske praznike iz udaljenijih krajeva te žele noćiti u prirodi i neposrednoj blizini skijališta. Na Sljemenu uz planinarske domove postoje hoteli poput Tomislavovog doma, te Snježne kraljice, ali i kuće za najam.

Platak

Lokacija koju ljeti, odnosno u “suhoj“ sezoni, pohode brojni ljubitelji planinarenja, planinskog trčanja i brdskog biciklizma. Zimi postaje omiljeno obiteljsko skijalište, izletište i skijalište Platak vrlo je pristupačno. Udaljeno je svega pola sata vožnje od Rijeke, te do njega vodi u potpunosti asfaltirana cesta.

Također, dobro je umreženo brojnim makadamskim cestama i planinarskim stazama, koje vode do prekrasnih vidikovaca i pogleda koje pružaju vrhovi poput Snježnika i Risnjaka. Također, gore se nalaze dva planinarska doma koja nude i smještaj, a otvoreni su cijelu godinu – Platak i Sušak. Ski-centar Platak nudi devet kilometara uređenih skijaških staza koje nisu međusobno povezane te najam skijaške opreme.

Isto tako, ukoliko niste baš sigurni u svoje skijaške i bordaške sposobnosti, izbrusiti ih možete u školi skijanja i snowboarda koje skijalište omogućuje. Ujedno postoji i 10 kilometara duga staza za skijaško trčanje i hodanje. Dnevno radno vrijeme Ski-centra je od devet do 16 sati. A ljubitelji zimskih radosti pod okriljem noći, utorkom i petkom od 19 do 22 sata mogu uživati u noćnom skijanju. Staza Radeševo 1 te dio staze poznat pod nazivom Zavoj 19 osvijetljeni su reflektorima. Na vrh skijališta vozi dvosjedežnica, a s njega na visini od 1363 metra puca pogled na more. Ukoliko se smatrate antitalentom za zimske sportove za koje je potrebna snaga nogu i dobra koordinacija, skijalište na Platku pruža i druge oblike zimskih radosti.

Gore su uređene dvije sanjkaške staze duge 150 metara, koje vam omogućavaju ludu zabavu snowtubingom. Naime, radi se o spustu u posebnim gumama sa plastičnim dnom. Sanjkanje je također moguće u večernjim satima jer je sanjkalište osvijetljeno reflektorima. A ni za sanjkaše penjanje natrag na vrh više nije muka, jer je za penjanje uzbrdo instaliran pokretni tepih duljine 150 metara. Izuzev guma i starih dobrih klasičnih sanjki, postoje sadržaji i za one motorne. A ako ih nemate, možete ih unajmiti. I u tu svrhu postoji uređena staza, a smještena je u dolini Pribeniša i duga oko jedan kilometar.

Petehovac

Ove si zime poklonite skijanje u Gorskom Kotaru, na tri kilometra udaljenosti od Delnica, na 1050 metara nadmorske visine izraslo je privatno Skijalište Petehovac. Ime je dobilo po istoimenom vrhu na kojem se nalazi, a s kojeg se pruža prekrasan pogled prema spomenutom gradiću te slovenskim Alpama.

S ovog vidikovca, iz neposredne blizine planinarskog doma počinje skijaška staza duga 410 metara. Zaobilaznim putem može se dosegnuti i 600 metara udaljenosti, a zbog malog nagiba i širine staza je pogodna za prve skijaške korake, bilo dječje ili one odraslih. Ti koraci mogu se savladati u sklopu škole skijanja, a odmah na lokaciji može se unajmiti i kompletna skijaška oprema.

Skijaška se staza svakodnevno održava ratrakom. A u slučaju niskog snijega nema straha od nalijetanja na kamen, jer je teren očišćen i zatravnjen. U blizini doma ratrakom se uređuje i staza za sanjkanje. Također, osigurana je i mogućnost noćnog skijanja između 18 i 21 sat na dobro osvijetljenoj stazi. Na ovom su skijalištu dobrodošli i snowboarderi, te im je dozvoljena upotreba vučnice. Uz uvjet da se pridržavaju uputa i ne ometaju skijaše. Staza i vučnica u potpunosti su pregledne, te se ni u jednom trenu ne gubi nadzor nad skijašima. Najmodernija vučnica s hidrauličnim zatezanjem i noćnom rasvjetom duga je 315 metara. U blizini Petehovca moguće je i skijaško trčanje, a najbliži prikladan teren nalazi se oko 300 metara od doma. Isto tko, vrlo dobri tereni nalaze se uz cestu prema Petehovcu i na Polanama (2 km od Petehovca).

Čelimbaša – Mrkopalj

Skijalište Čelimbaša starije je, ali šarmantno i izvrsno održavano skijalište u srcu Gorskog Kotara, s ogromnim potencijalom. Na vrh skijališta ponad Mrkoplja, na 1084 metra nadmorske visine prevest će vas žičara, odnosno vučnica. Također, za one najmlađe osiguran je baby lift, dizalo dužine 250 metara.

Moguće je unajmiti skijašku opremu i pohađati satove skijanja. Skijalište nudi staze srednje težine, prikladne i za početnike i za iskusne. Ukupne dužine do 2700 metara: Turističku (crvena) duljine oko 1400 m, Sunčanu (crvena) dugu više od 1000 m, te Vlaićevu odnosno Dinkovu – dvije crne staze koje su duljine 500 m.

Ove si zime poklonite, Hostel “Skijaški dom“ u podnožju skijališta u svojem restoranu nudi tipičnu goransku ponudu, a u ponudi ima i jela i pića za van. Osim restorana, hostel sadrži i manju salu za seminare te knjižnicu Franje Starčevića. Osim u hostelu, smještaj je moguće naći u raznim apartmanima ili kućicama za odmor u širem krugu. Kompletna atmosfera na Čelimbaši ima jedan poseban šarm, naročito zimi kada sve prekrije bijeli prekrivač. Skijalište Čelimbaša otvoreno je petkom, subotom i nedjeljom od devet do 16 sati. A za mališane i neskijaše, pripremljeno je i veliko sanjkalište koje se prostire iza “Skijaškog doma“.

Bjelolasica

Skijalište Bjelolasica, sa svojim Hrvatskim olimpijskim centrom, oduvijek je slovilo kao najveće u Hrvatskoj. U stara su vremena stotine ljudi dnevno pohodile ovaj sportsko-rekreacijski centar u Gorskom kotaru. Njegove prekrasne prirodne kulise pružaju idealno mjesto za odmor, skijanje, bordanje, ali i druge outdoor sportske aktivnosti tijekom cijele godine. Međutim, niz nesretnih događaja stigao je ski-centar Bjelolasica – od nekoliko požara, preko raznih političkih igara do stečajnog postupka. Uz još tri ulagača, onaj najveći koji dolazi iz Slovačke, u siječnju ove godine najavio je velike planove za oživljavanje najvažnijeg i najperspektivnijeg dijela Bjelolasice – kompleksa Jasenak I.

U ožujku je objavljena prodaja imovine HOC-a Bjelolasica, a ove ćemo zime vidjeti ima li kakvih naznaka povratka starog sjaja omiljenom slavnom skijalištu. Neki od sadržaja Ski-centra i dalje su dostupni – poput početnog, naprednog i specijaliziranog programa učenja skijanja i snowboardinga. Privatni iznajmljivači na tom području trude se oko svojih objekata i da skijalište zaživi te je prošle sezone u funkciju stavljena i dječja staza. Prodan je i kompleks Jasenak II s pet paviljona, kao i skijaške staze, žičara i ratrak, sportski tereni i zemljišta oko njih. Tako da očekujemo da će ove sezone na skijalištu Bjelolasica biti živo.

Begovo Razdolje

Na zapadnim obroncima Bjelolasice, na sedam kilometara udaljenosti od istoimenog skijališta, nalazi se još jedno skijalište – Begovo Razdolje. Ovo skijalište nosi ime naselja pod koje spada, a ujedno se radi i o najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj, na 1078 metara nadmorske visine. Ovo skijalište također je dio Olimpijskog centra Bjelolasica. Iz smjera Rijeke, na izlazu za Delnice, a preko spomenutog mjesta s još jednim skijalištem – Mrkoplja, stići ćete i do Begovog Razdolja. Skijalište se nalazi točno preko puta hotela Jastreb u kojemu možete potražiti noćenje.

Dužina skijališta s vučnicom Sidrašica iznosi 450 metara. Staza je na vrhu uža, ali prema dolje postaje sve širom te je zadovoljavajuća kako za potrebe početnika tako i za zahtjevnije skijaše. Uz skijalište se nalazi i sanjkalište za djecu, kao i škola skijanja koju vodi Ski klub Mrkopalj. Radno vrijeme je od devet do 16 sati, a staza će u potpunosti zadovoljiti jednodnevne skijaše i one koji nisu prezahtjevni u pogledu skijaških uvjeta. Također, omogućeni su i uvjeti za ljubitelje skijaškog trčanja.

Velebno

U Baškim Oštarijama, u blizini istoimenog hotela nalazi se skijalište Velebno, po nekima i najljepše u Hrvatskoj. Taj epitet zaslužilo je vjerojatno obližnjem vidikovcu, na dva kilometra udaljenosti s kojeg se pruža pogled na Jadransko more i otoke. Skijalište je smješteno na 924 metara nadmorske visine u odnosu na Karlobag, a od obale je udaljeno 12 kilometara. Zbog blizine mora i slanog i suhog zraka koje dopire s njega, snijeg je ondje vrlo kvalitetno formiran, poput onoga u SAD-u na teritorijima Kalifornije.

Pripremljena staza ukupne dužine od 1.3 kilometra dijeli se na Plavu i Crvenu. Plava je početnička od 500 metara, a Crvena je nešto zahtjevnija, 800 metra duljine. Tu je naravno i vučnica, uređeno sanjkalište za najmlađe, ali i staza za skijaško trčanje. Moguće je unajmljivanje skijaške opreme, a na odlično osvijetljenim stazama možete si priuštiti i noćno skijanje.  Regularno radno vrijeme skijališta je od devet do 17 sati, u periodu od prosinca do ožujka.

Mukinje

Plitvička jezera predivna su u svako doba godine, ali ovaj nacionalni park na pragu Like posebno je čaroban u mjesecima zimskih radosti. Ukoliko želite uživati u bajkovitim prizorima šumskog krajolika pod bijelim pokrivačem, a istodobno u svoj godišnji odmor stisnuti i skijaške aktivnosti, ove si zime poklonite skijalište Mukinje, koje je idealno rješenje za vas. Mukinje u sastavu Nacionalnog parka Plitvička jezera, aktivno je skijalište, zajedno s vučnicom, čim se ostvare prirodni uvjeti za uređenje staze. To znači, kad temperature to dozvole, aktiviraju se snježni topovi te se uređuju staze za skijanje i sanjkanje.

U ovom Ski-centru postoje tri skijaške staze više od kilometra ukupne dužine, odnosno u prosjeku oko 400 metara svaka. Skijalište raspolaže i jednom vučnicom kapaciteta 400 skijaša na sat, a koja ih vuče na proplanak od 700 metara nadmorske visine. Osim skijanja i snowboardinga moguće je i sanjkati se niz padinu, na koju se sanjkaši ipak penju sami. U skijaškom centru mogu iznajmljuje se skijaška oprema, a nakon uživanja u dnevnom ili noćnom skijanju, odmor možete potražiti u jednoj od brojnih vila, hotela ili apartmana u ponudi. Skijalište je udaljeno 800 metara od centralne zone Nacionalnog parka, tako da se i u ovo doba godine možete zaputiti u razgledavanje. Prohodnost staza Donjih jezera osigurana je tijekom cijele godine pa tako u bajkovitim prizorima možete uživati kroz vožnju elektro-brodom.