Trčanje

KAKO ODABRATI TENISICE ZA TRČANJE ?

Trkački početnici brzo će doći do jedne od prvih zapreka kvalitetnom i sigurnom trčanju – izbor tenisice za trčanje. Iako vas u dućanu mogu privući mnogobrojni modeli po svom izgledu, bojama ili dizajnu, ipak prije kupnje treba ponešto znati o vlastitim navikama, tipu stopala i podlozi po kojom namjeravate trčati. U nastavku vam nudimo odgovore na 8 važnih pitanja prije kupnje tenisica.

1.Izbor terena za trčanje

Prvo pitanje na koje treba odgovoriti pri odabiru tenisica za trčanje, jest izbor terena po kojem ćemo većinom trčati. Za trčanje po asfaltu i drugim uređenim površinama prikladne su cestovne tenisice za trčanje, dok su trčanju šumskim, makadamskim i drugim prirodnim stazama namijenjene tenisice za trail.

U čemu je razlika?

Cestovne tenisice u pravilu su mekše i imaju potplat prilagođen uređenim površinama. Međutim, one za trail staze imaju robusniji potplat s istaknutijim ripnama zbog trčanja neravnim terenima. Također, malo su teže od cestovnih pa bismo trčeći u njima asfaltom trošili previše energije.

I materijal gornjišta tenisice razlikuje se namjenom. Tako je mrežica na cestovnim tenisicama osjetljivija i lakše će se oštetiti u kontaktu s kamenjem, korijenjem ili granama drveća, dok je mrežica na trail obući otpornija na habanje.

2.Kako oblik stopala utječe na izbor modela tenisica?

Tijekom trčanja stopalo i gležanj rade umjerene pokrete prema van (supinacija) koji se potom naginju blago prema unutra (pronacija). Kad ti pokreti ne prolaze uravnoteženo ili je stopalo, primjerice, prekomjerno uvrnuto prisutna je pronacija. U tom je slučaju potrebno birati tenisice za pronatore i suprotno.

Neutralno stopalo imaju trkači koji nemaju nekih posebnih problema u kontaktu stopala s tlom te im se stopalo ne izvrće. Ti trkači imaju na raspolaganju većinu tenisica u ponudi.

Pronatori su trkači kod kojih primjećujemo da pri trčanju uvrću gležanj prema unutra. Oni trebaju potporu pod stopalnim lukom koji regulira uvrtanje stopala.

Supinacija je pokret stopala pri kojemu se gležnjevi izvrću prema van. To je uobičajeno kod osoba s visokim lukom stopala. U ovom slučaju primjerene su neutralne tenisice koje imaju uložak po mjeri za supinatore.

Kako određujemo oblik svojeg stopala?

Više je mogućnosti za provjeru oblika stopala:

  • Ukoliko imate stare tenisice u kojima ste redovno trčali, provjerite jesu li u kojem dijelu pretjerano istrošene. Ukoliko su, primjerice, više spljoštene s unutarnje strane stopala vjerojatno imate pronaciju.
  • Namočite stopala i ostavite njihov otisak na papiru. Ovaj test ne jamči pouzdanost, no ukoliko imate prekomjernu pronaciju to će se dati iščitati iz otiska.
  • Zamolite prijatelje da promatraju ili čak snime vaš stil trčanja odnosno pokrete stopala.
  • Posjetite Intersportove trgovine, gdje se obavlja analiza stopala ili napredno mjerenje na uređaju Safesize.

3. Zašto su tehnologije u tenisicama važne?

Tenisice svih vodećih proizvođača opremljene su raznim tehnologijama koje se razvijaju godinama i neprestano usavršavaju. Svaka od njih ima svoju ulogu – od one za amortizaciju i odzivnost do one za stabilnost…

Tako, primjerice, tehnologije za amortizaciju pružaju manji pritisak na zglobove, što je posebno poželjno kod trkača s većom kilažom. Potom tehnologije stabilnosti reguliraju kretanje stopala, što pomaže da koračamo pravilno kad su stopala umorna.

Osnovna namjena tehnologija u trkačkim tenisicama je spriječiti povrede i utjecati na pravilne pokrete stopala. Što više kilometara u njima istrčimo, njihova svojstva dolaze više do izražaja.

4. Kako odabrati pravu veličinu?

Odabir prave veličine jedna je od najčešćih dilema pri izboru tenisice za trčanje. Pravu veličinu možete odrediti na sljedeće načine:

  • Provjerite broj vaših dosadašnjih tenisica. Ukoliko je ona ista kod različitih modela vjerojatno će ona odgovarati i pri odabiru novoga para.
  • Ipak, najpreciznije mjerenje stopala je izmjera njegove dužine – do najdaljeg prsta na nozi – u centimetrima. Tome dodajte još pet do 10 milimetara uzimajući u obzir da na nogama nosite i čarape. Također, postoji i tablica veličina koja je priložena svim tenisicama u Intersportovoj Internet trgovini. Potrebno je samo odabrati odgovarajuću europsku veličinu.

Izbor pogrešne veličine utječe na prebrzu i prekomjernu istrošenost tenisica. To je posebno izraženo pri izboru premaloga broja. Tako ćete brzo strgati mrežicu gornjišta, kao što ćete povrijediti i vlastite nokte.

Potpuno identična stopala kod odraslih su prije iznimka, nego pravilo. Razlike između lijeve i desne noge mogu se pojaviti ne samo u obliku već i u duljini. Ukoliko vam je jedno stopalo duže od drugoga, veličinu birajte prema onom dužem odnosno većem.

5. Tenisice s membranom ili bez nje ?

Neke su tenisice opremljene membranom koja sprečava ulaz vlage u obuću. Prednost tenisica s membranom je u tome što zadržavaju prodor vode u obuću i čuvaju toplinu u njoj. Stoga su one poželjnije u hladnijem i vlažnijem dijelu godine, odnosno ujesen i zimi.

Ukoliko više trčite u proljetno-ljetnim mjesecima, bolji su izbor tenisice bez membrane jer se stopalo pri višim temperaturama više znoji. One su prozračnije te će vam u njima biti ugodnije.

Ako ste cjelogodišnji trkač preporučujemo upotrebu dva para obuće – s membranom u jesnsko-zimskom razdoblju, a bez membrane u proljeće i ljeto.

6. Vezanje

Većina trkačkih tenisica ima klasični sustav vezanja, no neki modeli su opremljeni quick lace sustavom zatezanja vezica. Radi se o vezicama za brzo “vezanje“, a češće su kod trail obuće.

Kod tenisica na vezanje klasičnim sustavom dodane su još dvije rupice koje počesto ostanu neiskorištene. Te su rupice prvenstveno korisne osobama s niskim ristom, jer omogućuju još bolje pričvršćivanje stopala.

7. Kako učiniti prve korake u novim tenisicama?

Kad dođete kući s novim tenisicama, bez obzira na entuzijazam, predlažemo vam da napravite postupni prijelaz iz stare u novu obuću. Ukoliko često trčite i još imate stare tenisice, trčite naizmjence u starim i novim tenisicama te tako stopalima omogućite da se navikne na novu obuću. Nikako si nemojte dozvoliti da vam prvo trčanje u novim tenisicama bude na nadolazećoj utrci!

8. Održavanje

Kako se stopalo pri trčanju znoji, preporučuje se tenisice provjetriti nakon svake uporabe. Ukoliko ste trčali po mokrom terenu uvijek ih posušite, ali ne na način koji bi pregrijavao materijal.

Za uklanjanje prljavštine preporučuje se ručno pranje namjenskim deterdžentima i nježnom četkom koja neće oštetiti mrežicu. Tenisice osušite nakon pranja.