Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Planinarenje u zimskim uvjetima

Planinarenje u zimskim uvjetima. Naša je zemlja prošarana tisućama kilometara planinskih staza u nizinama, u sredogorju i visokogorju. Biti planinar u Hrvatskoj je lako, jer su staze dobro označene i aktivnost je živa u svako godišnje doba. Idealno vrijeme za posjet gorju je ljeto, a najljepše je zasigurno jesen koja nudi šarene šume, plavo nebo i bijele vapnenačke litice. U proljeće u gorju leži gusti snježni pokrivać, pa je ovo najbolje vrijeme za posjet visokogorju.

Zima je najbolje vrijeme za posjet gorju i nizini. Tada je dan puno kraći, pa je najidealnije otići na jednu od tematskih ruta. Označeni su žutom oznakom – bijelim krugom sa žutim prstenom i znakovima smjera na žutoj pozadini. No, bez obzira na doba godine, najvažnije je nositi prikladnu i udobnu odjeću i obuću. U ruksaku uvijek držite toplu rezervnu odjeću – kapu, rukavice, kabanicu, majicu dugih rukava. Uzmite prvu pomoć, šibice ili svijeću, naglavnu svjetiljku, mobitel s punom baterijom, sunčane naočale i kremu za sunčanje. Planinske čizme s profiliranim potplatom izvrstan su izbor za pješačenje planinama i nižim brdima. Naravno, ne zaboravite na vodu.

Kako su zimski uvjeti tijekom pješačenja još specifičniji, pripremili smo nekoliko korisnih savjeta.

Učinkovita priprema za zimsko planinarenje

Planinski svijet zimi je obično pokriven snježnim pokrivačem, pa se uvjeti za kretanje mijenjaju. Šetnjom kroz šumu također se može odrediti smjer staze – uz pomoć oznaka na drvetu. Međutim, na otvorenom je to gotovo nemoguće. Već tanji sloj snijega prekriva markacije i zaklanja staze; klinovi i čelične sajle skriveni su pod snijegom ili prekriveni ledom.

Zimi budite spremni na niske temperature, kraće dane i pokretanje lavina. Uvijek hodajte nekoliko metara ispod grebena s vjetrovite strane, jer na grebenima vjetar stvara snježne nanose koji se mogu srušiti pod našom težinom. Ponesite sa sobom rezervnu opremu jer se situacija brzo mijenja i može se znatno razlikovati od očekivane. Dosljedno pratite i procjenjujte krećete li se dovoljno sigurnim terenom.

Pripremite plan rute i podijelite rutu na manje dijelove. Pažljivo predvidite odmor i približno vrijeme hodanja. Što je najvažnije, planirani cilj u potpunosti je u skladu s vašom fizičkom i mentalnom spremnošću. Koristite opremu s kojom znate savršeno rukovati.

• Dobro provjerite svu opremu kod kuće.

• Krenite na planinarenje dovoljno rano.

• Uvijek provjerite radno vrijeme planinskih domova.

• Pratite vremensku prognozu i uvjete za svoje odredište nekoliko dana prije pješačenja.

• Obavijestite svoje najmilije o vašim planovima i rutama. Zapamtite da ste tek na pola puta – vaš cilj je i siguran povratak kući.

Obavezna oprema za planinarenje zimi

Čak i ako zimi odlazite samo na obližnje, ne previše zahtjevno brdo, potrebno vam je više opreme, znanja i iskustva nego inače. Zimski teren je zahtjevniji za šetnju. Kvalitetne zimske planinarske cipele, termo donje rublje (majica i hlače), zimska planinarska jakna, tople planinarske hlače, dodatni par toplih rukavica, kapa i potkapa, čarape, gamaše, štapovi i ruksak su obavezni. Za zahtjevnije rute trebaju vam planinarski cepin, dereze koje odgovaraju vašim cipelama, uže, lopata, sonda.

Kupnja nove planinarske opreme za zimu

Ako ste planinar početnik ili je vaša planinarska oprema već zastarjela, nabavite novu opremu prije pohoda. U Intersport web prodavaonici za vas smo pripremili kompletnu ponudu odjeće, obuće i ostale opreme. Možete birati između mnogih kvalitetnih i pristupačnih proizvoda za žene, muškarce i djecu.