Plaža i vodeni sportovi

Ljetovanje na moru nudi mnoge mogućnosti za različite oblike sportskih aktivnosti, koje će vam poslužiti kao ispušni ventil… Jedan od njih je definitivno istraživanje morskih dubina. Gledajući s kopna, more djeluje pomalo tajnovito, zbog toga su svi zainteresirani za ono što se događa u njegovim dubinama – jer pod površinom mora ima mnogo života i aktivnosti. Glavni junaci podvodnog svijeta su atraktivna stvorenja, koja nas svaki puta iznova oduševljavaju. Naravno, za razgledavanje šarenog podvodnog svijeta, potrebno nam je nekoliko komada osnovne opreme. Za početak, potrebna nam je maska, disalica i peraje.

Maske za ronjenje

Maska je, naravno, najosnovnija ronilačka oprema koja nam daje jasan pogled pod vodom. Moramo biti svjesni da pogled ispod vode nikada nije potpuno ispravan, jer su zbog kuta pod kojim se lomi svjetlost, predmeti približno jednu trećinu veći i približno za četvrtinu bliži. Postoje maske različitih oblika, s jednim i dvostrukim staklom. Ali njihova najvažnija karakteristika je nepropusnost. To omogućuje silikon, koji je osnovni materijal većine najmodernijih maski. Postoji jednostavan trik kako provjeriti da li je maska ​​ispravne veličine, te li dobro prianja: stavite masku na lice (pazeći da uklonite kosu s čela) i uhvatite dah. Ako je maska ​​odgovarajuće veličine, trebala bi ostati na licu čak i ako gledate prema tlu. Prije svega, maska ​​vas nikada ne bi smjela stiskati. Vrlo koristan dodatak je i neoprenska traka, koja uvelike olakšava podešavanje maske. Proizvođači također misle na ronioce koji nose korektivne naočale. Njima su namijenjene posebne maske s lećama, koje odgovaraju njihovim dioptrijama.

Fullface maske

U novije vrijeme, osobito rekreativnim roniocima, vrlo su zanimljive maske koje se protežu preko cijelog lica i imaju integriranu disalicu. Ove maske nude znatno veće vidno polje, što dodatno naglašava ljepote i blaga podvodnog svijeta.

Korisni savjeti

Naravno, trebamo uzeti u obzir i neke trikove, kako bismo poboljšali upotrebljivost maske i uživanje u ronjenju. Vrlo je važno izjednačiti pritisak u maski. Ako to ne učinimo, u najgorem slučaju, možemo zadobiti ozljede poput pucanja očnih kapilara. Pazite da se maska s unutarnje strane ne rosi. Rošenje nije problem s kvalitetom maske, već razlike između vanjske i tjelesne temperature ronioca. Ronioci koriste posebne sprejeve koji sprečavaju rošenje.

Disalice

Disalica je izuzetno važan alat za tzv. Snorkeling, odnosno plivanje na površini vode i razgledavanje podvodnog sveta. Pri ovakvom načinu plivanja, disalica nam omogućava da ne podižemo glavu iz vode, svaki put kad nam je potreban zrak. Glavni dio disalice je usni otvor, koji ne smije biti prevelik. Preporučuje se da je izrađen od visokokvalitetnog silikona. Kvalitetne disalice su opremljene posebnim ventilom koji sprečava ulazak vode u cijev. Ukoliko disalica nema takav ventil, voda iz cijevi mora biti izbačena brzim i snažnim pritiskom. Cijev disalice mora biti blago zakrivljena, tako da dobro prianja uz oblik glave, i pod određenim kutom viri iz vode, kada je lice uronjeno u more. Vrh disalice ujedno je i najviša tačka ronioca kada pluta na površini vode. Zbog toga su obično obojene u jarke boje, koje skreću pozornost na prisutnost ronioca.

Peraje

Peraje roniocima pomažu u odguravanju vode, a time omogućavaju i učinkovitije i brže plivanje. Postoje peraje koje su prikladne za snorklanje, kao i peraje koje su primjerene za profesionalne ronioce. U pravilu, peraje sa zatvorenim petnim djelom namijenjene su rekreativcima. Kada ih kupujete, morate ih obavezno isprobati, jer različiti proizvođači imaju različite veličine. Za profesionalne ronioce, primjerenije su peraje sa otvorenim petnim dijelom,   koje omogućavaju korištenje ronilačkih čizama. Osim toga, peraje se razlikuju po dužini, elastičnosti i tvrdoći. Razlike između pojedinih modela objasnili su profesionalni ronioci. U načelu, pravilo je da veće i elastičnije peraje omogućuju brže i učinkovitije plivanje pod vodom. Tu su i tzv. „zakrivljene“ peraje koje su pogodne za ronioce koji imaju poteškoće sa grčevima u nogama.

U novije vreme pojavile su se posebne dječje peraje sa otvorenom petom i neoprenskim pojačanjima na trakama, koja omogućuju korištenje istih na golim stopalima, a moguće je i podešavanje različitim veličinama stopala.