Sadržaj

Plaža i vodeni sportovi

Ronjenje i plivanje: koja oprema je potrebna za sigurno i efikasno bavljenje ovim ljetnim sportovima? Kada temperature dosegnu paklene vrućine, postaje pravi izazov ostati aktivan te održati kondiciju i tonus mišića. No, postoji rješenje koje ne samo da pruža željeno osvježenje – nego nam omogućuje da se bavimo outdoor sportovima i tijekom ljetnih mjeseci. U pitanju su plivanje i ronjenje, atraktivni outdoor sportovi koji su efikasni, blagi prema zglobovima, a u isto vrijeme zanimljivi i zabavni. Plivanje i ronjenje predstavljaju izvrstan oblik tjelesne aktivnosti. Dok mi uživamo u prelijepom moru i osvježenju, radi cijelo naše tijelo. Naime, ovi sportovi aktiviraju mišiće ramena, ruku, trbuha, leđa, nogu i stražnjice. Pozitivno djeluju na kardiovaskularno zdravlje, poboljšavaju fleksibilnost, koordinaciju, ravnotežu i disanje te sagorijevaju kalorije.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije – odraslim osobama se preporučuje da se najmanje 150 minuta tjedno bave umjerenim plivanjem ili pak 75 minuta intenzivnim plivanjem. Ako ste početnik i želite ostati aktivni na ljetnom godišnjem odmoru, započnite s 20 do 30 minuta plivanja po dva do tri puta tjedno. Kada osjetite da možete, produžite trening na 45 do 60 minuta. To se odnosi i na ronjenje. Ako ste ronilački početnik, uvijek možete završiti tečaj ronjenja. Tečaj će vam pružiti osnovno znanje o opremi i tehnikama ronjenja. Naravno, i rekreativno ronjenje ima svoj pozitivan učinak na tijelo. Ono što možete uvijek vježbati jest disanje, jer kada ga budete kontrolirali, osjećat ćete se ugodnije, sigurnije i opuštenije pod vodom.

Potrebna oprema za plivanje

.

Kako biste izvukli maksimalno iz svog vodenog treninga, na plažu je potrebno ponijeti opremu za plivanje. Naravno, kao i kod bilo kojeg drugog boravka na plaži i otvorenom tijekom ljeta, nemojte zaboraviti ponijeti kremu za sunčanje koju ćete nanijeti pola sata prije izlaganja suncu te nakon svakog ulaska u more.

Ako na plažu ili bazen idete isključivo zbog plivanja te ne želite smočiti kosu, u svoju torbu obavezno stavite kapu za plivanje. Vrlo praktičan dodatak su takozvani čepići za uši koji su rađeni od visokokvalitetnog silikona i bez kojih profesionalni plivači ne uskaču u vodu.

U praktične i neophodne dodatke koji olakšavaju plivanje ubrajaju se i naočale za plivanje. One štite oči od iritacije i oštećenja, ali pružaju i vidljivost pod vodom. Ovo je posebice važno ako imate osjetljive oči ili nosite leće. Kada je odabir kupaćeg kostima u pitanju, obratite pozornost da vam on ne koči pokrete. Uvijek stavite praktičnost i udobnost na prvo mjesto, a tek onda izgled. Kupaći kostim treba dobro držati, ne klizati i ne sputavati, a posebno obratite pažnju prilikom kupnje na ispravan konfekcijski broj.

Odličan dodatak vašoj plivačkoj opremi predstavljaju takozvane plivačke peraje. Mada imaju sličnu svrhu kao i one za ronjenje, ipak se razlikuju. Plivačke peraje imaju duži i uži oblik, s otvorima za prste te omogućuju brži i efikasniji zamah nogu. Peraje za ronjenje su pak šireg i kraćeg oblika. Plivačke peraje su obično napravljene od laganijeg materijala zbog čega pružaju veću fleksibilnost i slobodu pokreta. Uz pomoć peraja možete svoj trening podići na višu razinu. Naime, uz pomoć njih stvara se veći napor mišića nogu, što naravno jača donji dio tijela. Ovaj dodatak povećava brzinu plivanja, ali je i odličan pomagač u rehabilitaciji ozljeda koljena, kukova ili gležnja.

Potrebna oprema za ronjenje

.

Na prvu gledano, oprema za plivanje i ronjenje se pretjerano ne razlikuju, no kao što smo do sada mogli vidjeti, razlike ipak postoje. Prije svega je neophodna ronilačka maska. Ona se od one plivačke razlikuje po veličini i području koje pokriva. Maske za ronjenje pokrivaju područje očiju i nosa i pružaju jasniju vidljivost pod vodom.

Prilikom kupnje pripazite da maska ima prilagodljiv remen kako biste osigurali da vam voda ne ulazi u masku. Savjetujemo da obavezno kupite i disaljku, poznatu kao snorkel. Ona se koristi za disanje dok ronite na površini vode bez potrebe za izlaskom na površinu za svaki udah zraka.

Kao što smo spomenuli kod plivanja, za ronjenje postoje posebne peraje koje nam omogućuju veću pokretačku snagu – brže se krećemo pod vodom i pri tome se manje umaramo. Oprema je tu da nam olakša bavljenje pojedinim sportovima, izvuče maksimum iz našeg treninga, ali isto tako pruža osjećaj sigurnosti zbog čega smo opušteniji. Na moru prije svega uživajte jer ako plivanje i ronjenje predstavljaju vaš ispušni ventil, vrijeme za vas koje vas čini sretnima, to ćete ga češće i duže prakticirati. A to ujedno znači da ćete poboljšati svoje psihofizičko zdravlje i pri tome uživati!