Biciklizam

Biciklizam, baš kao i sve druge sportske aktivnosti, zahtjeva specijalnu odjeću s ciljem očuvanja zdravlja, povećane sigurnosti u prometu i naravno udobnosti, jer nije nimalo ugodno voziti kilometre i kilometre u neadekvatnoj opremi koja biciklistu smeta i stvara osjećaj nelagode tijekom vožnje. Biciklistička odjeća proizvedi se iz posebnih umjetnih materijala koji se brzo suše te dopuštaju koži da diše. O godišnjem dobu i vremenu ovisi koji biciklistički dres ili koje biciklističke hlače izabrati, jer važno je i da biciklistička odjeća štite bubrege i kralježnicu. Pročitajte što naš ambasador za biciklizam Milo Pilski preporučuje kao obaveznu opremu tokom vožnje.

Biciklistička odjeća koju mora imati svaki biciklist, bio on početnik ili profesionalac, su: biciklističke hlače, biciklistička majica te vjetronepropusna i vodonepropusna biciklistička jakna koja štiti od hladnoće, vjetra i kiše.

Svi znamo da biciklistička sjedala nisu ni približno udobna poput fotelje u vašem domu, pa su stoga biciklističke hlačice sa podstavom neophodne za sve koji ne žele da im se vožnja bicikla pretvori u traumatično iskustvo. Postoje više vrsta podstava, tzv. jastučića na biciklističkim hlačicama, a razlikuju se prema materijalima i debljini. Najčešće se izrađuju od različitih vrsta spužvastih materijala, ali u novije vrijeme od pjenastih materijala i gelova. Također, ovi jastučići su različiti za muškarce i za žene, pa imajte to na umu kada ćete ih kupovati. Ovi jastučići, osim što osiguravaju udobnost prilikom sjedenja, imaju svrhu da smanje i ublaže udarace koji se prenose na tijelo kada s kotačem pređete preko neke neravnine.

Biciklističke hlačice moraju biti uske i stisnute uz nogu, kako bi smanjile otpor zraka, ali i kako bi bile ‘dio’ vašeg tijela i gibale se zajedno s nogom jer jedino tako ih nećete ni osjetiti da ih nosite.

Biciklističke majice, odnosno biciklistički dresovi, izrađuju se od umjetnih, sintetskih materijala, koji su prozračni i što je najvažnije: dobro provode znoj te omogućuju vašoj koži da diše. Nitko ne kaže da se bicikl ne može voziti u običnoj pamučnoj majici, ali problem sa pamukom je što se teško nosi sa znojem. Pamučna majica vrlo brzo upije znoj i na vama postaje kao obješena mokra i teška krpa koja više ne provodi znoj i onemogućuje koži disanje. To nije nimalo ugodan osjećaj, naročito kada usporite tempo ili stanete, pa vas ta vaša znojna majica počne neugodno hladiti.

Biciklističke majice štite od sunca i uv zraka, obično imaju malo povišeni ovratnik i s prednje strane zatvarač na gornjem dijelu ili po cijeloj dužini, te džepove na dnu sa stražnje strane. Ovi džepovi su izrazito korisna stvar jer u njih možete potrpati nekoliko nužnih sitnica kao što su dokumenti, mobitel i neki manji alat, i u par minuta ste spremni za neku kraću vožnju bez potrebe za pakiranjem ruksaka i dodatnih torbica na biciklu. Biciklističke majice mogu biti s dugim i kratkim rukavima, te u različitim debljinama ovisno za koje vremensko doba ih koristite.

Kada ste tijekom vožnje već znojni i iscrpljeni, počinje vam smetati svaka sitnica, a jedna od tih sitnica su šavovi. Ravni šavovi na biciklističkoj odjeći idealni su za osjetljivu kožu jer sprečavaju nadraživanje čak i kada ubrzate tempo, jednostavno ih ne osjećate.

Za savršenu vožnju biciklom, uz biciklističku odjeću neophodna je i odgovarajuća obuća. Korištenjem kvalitetne biciklističke obuće lakše ćete savladati dulje i zahtjevnije staze. Biciklistička obuća ima tvrđi potplat za razliku od obične obuće pa time omogućuje bolji i učinkovitiji prijenos snage sa vaše noge na pedalu. To znači da ćete za istu uloženu snagu u biciklističkoj obući biti i malo brži, ali vas u takvoj obući nakon dužeg pedaliranja neće nažuljati stopala od stiskanja pedala. Istovremeno, ova obuća sa gornje strane je vrlo prozračna tako da noga ima dovoljno zraka, a izrađuje se tako da čvrsto prianja uz nogu i giba se zajedno s pokretima vaših nogu. Ukoliko ste već prošli razinu biciklista početnika, onda preporučamo tzv. spd obuću, odnosno ono što biciklisti nazivaju sprinterice. Ova obuća ispod potplata ima metalne kopče koje se prilikom pritiska na pedalu zakopčaju u za to predviđene utore na posebnim pedalama. Svrha kopčanja obuće i pedale je postizanje veće učinkovitosti prilikom okretanja pedale, te da vaše noge budu stabilne i da vam ne skliznu sa pedale prilikom vožnje po neravnom terenu.

Biciklističke rukavice

Jedan od važnijih dodatak biciklističkoj odjeći su biciklističke rukavice. Kao i biciklističke hlačice, omogućiti će vam kvalitetniju, udobniju, ali i sigurniju vožnju. Kao i sva biciklistička odjeća, napravljene su da budu što je moguće više prozračne i da propuštaju znoj sa vaših ruku i dlanova. Istovremeno sprečavaju da vaši mokri dlanovi skliznu sa volana, ali i čuvaju vaše dlanove prilikom eventualnog pada. Također, upijaju udarce i vibracije koje dolaze sa volana, te sprečavaju pojavu neugodnih žuljeva nakon dužih vožnji. Sve u svemu, vrlo koristan dodatak, a naročito po zimi, kada vožnja bez rukavica jednostavno nije moguća.

Biciklistička kaciga

Ono bez čega ni ne pomišljajte na vožnju bicikla, pa makar vožnja i bila do dućana u kvartu, je biciklistička kaciga. Spasila je već toliko glava, ali njezinu važnost je uvijek potrebno ispočetka naglašavati. Mora biti lagana, prozračna, i istovremeno dovoljno čvrsta. Važno je da vam ne pritišće glavu, ali ne smije biti ni preširoka. Proizvodi se od posebnih vrsta pjena, koje su dugotrajna i izdržljiva, te odolijevaju vanjskim utjecajima, poput direktnog izlaganja suncu, hladnoći, vlazi, znoju, itd. Kaciga istovremeno štiti od sunca, štiti i od kukaca, a zimi i od hladnoće. Na tržištu je dostupno nebrojeno mnogo vrsta, oblika, veličina i boja, no, što je još važnije, kacige se dijele prvenstveno prema namjeni i tipu vožnje. Najčešće kacige su one za cestovni i MTB biciklizam. Obje vrste su lagane, prozračne, aerodinamične i s mnogo otvora za zrak. Sadrže mali remen sa prednje strane, kojim se kaciga učvrsti ispod brade, a može se podesiti i duljina remena i zategnutost. Stražnji dio kacige sadrži mehanizam kojim se opseg kacige individualno prilagođava opsegu glave. Kacige za MTB mogu imati i vizir kao dodatak koji štiti oči od direktnog sunca, ali i grana u šumi.

Osim kacige, važan biciklistički sigurnosni dodatak su i biciklističke naočale. One ne štite samo od sunca već i od vjetra, insekata, prašine, granja i drugih sitnih predmeta koji mogu oštetiti vaše oči. Najvažniji dio naočala su kvalitetna leća i okvir. Najvažnije je svakako odabrati pravu leću koja mora biti dovoljno velika i kvalitetna kako bi dobro štitila od sunca, uv zraka, prašine i ostalih neugodnosti. Naočale mogu biti izrađene od raznih polimernih materijala, koji su više ili manje otporni na udarce i oštećenja, ali i na vlagu i nagle promjene temperature, budući da se iste naočale koriste zimi i ljeti, po suncu i snijegu. Leće se razlikuju ovisno o količini svjetla koja propuštaju i uvjetima kojima se koriste (sunčano, oblačno, šuma, otvorena cesta), a u zadnje vrijeme česte su i fotosenzibilne leć, koje se automatski zatamnjuju ovisno o količini sunca i uv zraka. Neke biciklističke naočale ispod standardne leće mogu imati i dioptrijsku leću za one sa slabijim vidom. Sve u svemu, važno je da su naočale lagane i da savršeno sjedaju na vaš nos i lice, tako da vas nigdje ne žuljaju i omogućuju vam nesmetano uživanje na vašem biciklu.