Biciklizam

Biciklisti su poprilično velika obitelj. Vole brzinu, koju razvijaju vlastitim pogonom i vlastitim mišićima. Vole vjetar u kosi, osjećaj pobjede nakon uspješno savladanog brda, osjećaj slobode i otkrivanje novih kutaka. Postoje i znatne razlike između članova ove velike obitelji. Neki pedaliraju samo na asfaltu. Drugi uživaju u pedaliranju gradskim središtima. Dok su brdski biciklisti posebna skupina, koja se najbolje osjeća na šumskim i planinskim stazama. Brdski biciklisti su ljubitelji prirode i adrenalina. Oni su neka vrsta mješavine između planinara i biciklista. Uvijek traže nove izazove i uživaju duboko u divljini.

Brdski biciklizam je možda najmlađa biciklistička grana, koja se počela razvijati tek sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada su pojedini sjeverno kalifornijski ljubitelji biciklizma, počeli otkrivati čaroliju terenske vožnje. U tu svrhu su prilagođavali bicikle, koji su za to vrijeme bili iznimno neprilagođeni i neodrživi. Tijekom sljedeća četiri desetljeća brdski bicikli doživjeli su izniman tehnički i tehnološki napredak.

Koje su bitne komponente brdskog bicikla?

Naravno, brdskom biciklistu je potreban poseban bicikl za takav način vožnje, onaj koji je u stanju izdržati opterećenje terenske vožnje. Brdski se bicikl razlikuje od cestovnog po robusnijem okviru, koji također ima drugačiju geometriju. Položaj na brdskom biciklu, prilično se razlikuje od položaja na cestovnom biciklu. Osim geometrije, za to je najviše zasluženo podignuto i šire kormilo. Brdski bicikl također mora omogućiti vožnju uzbrdo. U tu svrhu, mjenjač mora nuditi znatno drugačiji omjer prijenosa. Još donedavno su brdski bicikli bili opremljeni prednjim pogonom s tri lančanika. Robusnije kočnice su također vrlo važne. Prvo smo koristili takozvane V kočnice, ali danas je većina visokokvalitetnih brdskih bicikala opremljena disk kočnicama. Osim toga, brdski bicikli su opremljeni širokim gumama s grubim profilom. Većina modernih brdskih bicikala opremljena je prednjim opružnim vilicama.

Brdski biciklisti se razlikuju po načinu odijevanja

Za razliku od cestovnih biciklista koji nose usku odjeću, brdski biciklisti čak i načinom odijevanja, odskaču svojom slobodnijom prirodom. Poput cestovnih biciklista, nose posebne biciklističke tajice, koje su podebljane u području prepona. Ali obično preko njih nose još i široke kratke hlače s džepovima. Često su obučeni u majice s dugim rukavima, koje ih štite u slučaju pada. Iz istih razloga također koriste rukavice i, naravno, kacigu koja je nešto robusnija od cestovnih verzija.

Brdski biciklisti koriste ruksak

Cestovni biciklisti transportiraju vodu u posebnim bocama zvanim „bidoni“, a energetske pločice stavljaju u stražnji džep biciklističke majice. Dok, brdski biciklisti preferiraju posebne ruksake. Svjesni su da u divljini nema trgovina i servisa, a žele imati dovoljno hrane, vode i, naravno, potrebnu rezervnu opremu i alate. Sve se to lako pohranjuje u ruksake za brdski biciklizam, koji su nešto uži i viši od standardnih. Unutrašnjost je opremljena posebnim pretincem za mjeh s vodom. Također ima dovoljno mjesta za rezervnu majicu, vjetrovku, zračnu pumpu i neke važne alate.

Kako započeti ?

Vožnja brdskim biciklom zahtijeva nešto drugačiju tehniku i neke dodatne vještine. Stoga preporučamo da razmotrite mogućnost sudjelovanja u kraćem tečaju, gdje ćete se upoznati sa specifičnostima terenske vožnje biciklom. Kao i kod svake nove stvari, s brdskim biciklizmom je također vrlo važno krenuti korak po korak. Počnite s kraćim i jednostavnim turama koje ne uključuju tehnički zahtjevne uspone i spustove. Tako ćete se naviknuti na brdski bicikl i teren kojim ćete biciklirati. Paralelno s brojem kilometara povećat ćete i svoje samopouzdanje. Na taj ćete način biti spremniji za zahtjevnije aktivnosti brdskog biciklizma svaki dan, a onda ćete se moći prihvatiti i nekih većih nadmorskih visina.