Trčanje

Proljeće je tu i vrijeme je da se pokrenemo, Intersportov ambasador trčanja  zna zašto je proljeće idealno vrijeme za početak aktivnosti.

Nedeljko Vareškić je hrvatski trkački aktivist od 2007. godine. Iza sebe ima brojne trkačke projekte, a najveći i najpoznatiji mu je škola trčanja. Od početka 2019. godine je Intersportov ambasador trčanja. Direktor je i tri velike zagrebačke utrke: Kros utrka Volim trčanje, Zagrebački noćni cener te Zagrepčanka 512. Vodi i uređuje internetski portal o trčanju Trčanje.hr.

Svi smo dobro upoznati s dobrobitima koje nam donosi bavljenje rekreativnim sportom, ali nam ipak često treba dodatni poticaj da se pokrenemo. O pokretanju najviše pričamo oko Nove godine kada se kunemo da od 1.1. krećemo. Dosta često i krenemo u prvom tjednu i odradimo jedan ili dva treninga i tu sve stane te stanje mirovanja potraje do proljeća kada se opet probudimo.

U ovom tekstu navest ću nekoliko razloga zašto je OK probuditi se baš u proljeće i početi s rekreativnim trčanjem:

Početak bavljenja nekom aktivnosti je mudro povezati s početkom nečeg drugog. Predlažem usklađivanje s prirodnim procesima. U proljeće se priroda budi i nekako je logično (i prirodno) da je mi ljudi slijedimo u tome. Možemo to nazvati i buđenjem iz zimskog sna, a u našem slučaju često se radi o znatno dužem periodu od jednog godišnjeg doba. Radujemo se malim stvarima (prva zraka sunca, prvi sunčani dan, prvi cvijet, prvi list) pa smo onda i mi sami skloni biti zadovoljni i svojim malim koracima (prvi trening, prvi kilometar). Stoga, držimo se prirode, ona je u pravu!

Znanstveno je potvrđena pojava tzv. proljetnog umora, ali je isto tako i dokazano da tjelesna aktivnost tj. trčanje pogodno djeluje u borbi s tim istim umorom. Pa zašto ne biste jednim potezom „ubili dvije muhe“?

Proljeće je godišnje doba koje slijedi nakon zime kada se ulijenimo (mala ili nikakva tjelesna aktivnost), ali ostanemo jako aktivni što se tiče prehrane i unošenja kalorija. Matematika je tu jednostavna i nemilosrdna – ako uneseš više nego što potrošiš razlika ide u rezervu tj. u salo. Sjetimo se da s domjencima krenemo tamo negdje oko 15.12. pa Advent, Božić pa spajanje s Novom godinom pa onda treba pojesti sve što se nakuhalo – šteta baciti. I eto ti 15.1. Dakle, proveli smo mjesec dana u hranjenju bez aktivnosti. Rezultati su jasni, a proljeće idealno za obračun s njima. Motiva imamo, a i (5 kg) previše.

Proljeće je doba koje prethodi ljetu kada moramo imati savršenu liniju. S-a-v-r-š-e-n-u! I onda se pojavom prvih toplijih zraka sunca, tamo negdje sredinom veljače, mahnito „upisuju teretane i pilates“. No najčešće taj početni entuzijazam brzo splasne i ponovno se probudi kada pred nosom vidimo ekipu koja ispred nas trči. Trči kad idemo na posao, trče kada se vraćamo s posla. Trče vikendom, trče po ravnom, trče po brdima. Kvragu, svi trče pa mogu valjda i ja? Naravno, uz dobro vodstvo trčanje jest za sve. Ili kako bi rekao jedan slogan: „Svi različiti, a svi trkači“ 😉 E sad, ako u borbu s viškom kilograma želite ući samo s trčanjem, to neće ići. Morate poraditi i na prehrani pa se zato posavjetujte s nekim iz nutricionističkog svijeta. Ja vam mogu reći da iz prehrane izbacite bijeli rafinirani šećer i da ne večerate iza 19h i to će biti dobar početak.

Proljeće je super za početak bavljenja trčanjem jer su vremenski uvjeti skoro pa idealni, a to je jako važno u početku jer većina početnika zapravo ne želi trčati nego samo traže razlog za odustajanje. Upravo je zato proljeće super jer temperature nisu ni niske ni visoke, sunce ne prži, malo je kišnih dana, a zrak je osvježavajući!

Neka istraživanja kažu da se u zraku na otvorenom krije i razlog zašto je trčanje vani puno bolje nego u zatvorenom. Prije svega, vani imate uvijek čist zrak – nema potrebe za provjetravanjem, a samim time je i količina virusa i bakterija minimalna. Dodatno, otpor zraka, vjetar u prsa, neravan teren i zapreke su čimbenici koji utječu na to da se tijekom tjelovježbe vani troši više kalorija nego vježbanjem u zatvorenom prostoru, a kada trošimo više kalorija onda smo sretniji.

I za kraj se vraćam na prvu točku – izlaskom van vraćamo se prirodi, a kada smo u prirodi onda smo svoji na svome. Iskoristimo tu snagu i učinimo si život ljepšim i zadovoljnijim.

Nedeljko Vareškić, voditelj Trčaone i Intersportov ambasador trčanja