Sadržaj

Trčanje

Najozbiljniji zaljubljenici u trčanje, trče sve dok… temperatura ne padne. Kad počne zimska sezona, često se dvoumimo i razmišljamo hoćemo li otići na trčanje?! Odjednom nam se u glavi počinju javljati razlozi zašto trčanje zimi nije najbolja ideja. Jesu li to stvarno razlozi ili su samo izgovori? Pitali smo našeg trenera trčanja Urbana Praprotnika i razbili mitove o zimskom trčanju.

Zimi…
Zimi…
.
  • Ne treba nam toliko kretanja
  • Moramo štedjeti energiju
  • Radije vježbamo u zatvorenom prostoru
  • Jesu li vremenski uvjeti prezahtjevni?
  • Dan je kraći i nemamo vremena za trčanje

Čak i zimi, bi trebali redovito vježbati

Kako bi dobro funkcioniralo, našem je tijelu potrebno redovito, svakodnevno kretanje u svim godišnjim dobima. Čak i zimi. Medvjedi doista mogu uglavnom prespavati zimu, ali im to ne šteti. Dok to mi jednostavno ne smijemo i ne možemo učiniti. U ovom slučaju zima, ako je naravno bijela, savršena je za zimske sportove, no nažalost ti su sportovi uglavnom mogući samo vikendom i tijekom praznika. Ljetni sportovi uglavnom su skriveni u dvoranama i bazenima, ili preseljeni u dnevni boravak, gdje imamo sprave. Pa ako dvorane ne mirišu najbolje, onda nam gotovo ne preostaje ništa drugo nego trčati i zimi.

Krenimo se zagrijati

Zimi je hladno, ali nama to nije problem. Kada se dovoljno intenzivno krećemo duže vrijeme, jako se dobro zagrijavamo. Pri kretanju mišići troše energiju, ali najveći dio te energije ne odlazi u pokret, već u zagrijavanje. Da, čak 70% energije koju koristimo tijekom kretanja pretvara se u toplinu. Kako biste se zaista dobro zagrijali, bitan je intenzitet kretanja. Budući da trčanje troši dva do tri puta više energije od primjerice hodanja ili trčanja, toliko nas više zagrijava. Ako zimi želimo biti topli, trčimo.

.

Održimo kontakt s prirodom

.

Kakva je šuma zimi, kada padne snijeg? Ne možeš znati ako ne ideš, ako ne kreneš šumskim stazama. Osjeti kako smrznuto tlo popušta pod tvojim koracima. Priroda je čarobna i romantična u svim godišnjim dobima. Otvorimo vrata, pobjegnimo u šumu i zadišimo duboko u njenom zagrljaju.

Naučimo uživati ​​u teškim vremenskim uvjetima

Nema ništa bljepše nego doživjeti osjećaj pobjede, kada pobijedite lijenu i plašljivu osobu u sebi. Nema boljeg osjećaja i boljeg osvježenja od pobjede nad vlastitom nemoći. Nije lako smoći snage napustiti topao i svijetao dom i pobjeći na hladnoću i mrak. Ali upravo ono što je teško, čini nas jačima. Pobjeda je kada znamo uživati ​​u raznim vremenskim iskušenjima. Trčanja zimi odlična je metoda učenja za to. Trčimo da nam uvijek bude lijepo vrijeme.

.

Ne treba nam puno vremena za trčanje

.

Nedostatak vremena je najčešći razlog ili isprika, koju ljudi navode kada objašnjavaju zašto ne vježbaju redovito. Bilo kako bilo – razlog ili izgovor – vrijeme je zimi još manje, jer dan kasnije počinje i brže završava. Tih nekoliko sati svjetline prođe vrlo brzo. Kad se vratimo s posla, to je više od običnog trčanja od pola sata. Po ovakvom vremenu možemo trčati između 5 i 6 kilometara. I to je već kvalitetno trčanje!

Autor: Urban Praprotnik,
Intersportov trener za trčanje