Zdravi recepti

Nema skijanja bez lonca sa sarmom!

Nema skijanja bez lonca sa sarmom! Približavaju se zimski praznici. Ljubitelji skijanja i bijelog pokrivača već počinju razmišljati gdje će se uputiti kada za to dođe vrijeme. Treba provjeriti skije, pancerice, kacige, rukavice i svu ostalu opremu, pa i skuhati nezaobilaznu sarmu. Inače, za naše ljude jest nekakva tradicija – kada idu na skijanje, sa sobom nose sarmu, kobasice, slanine i ostale domaće prehrambene proizvode. Najvažnija je zapravo sarma, neki sarmu jedu toplu, neki hladnu, kuha se obavezno na veliko, i što dulje stoji sve je bolja i bolja. Postoje razne varijacije na temu, od toga koja vrsta zelja je najbolja, koje kombinacije mesa, čista svinjetina ili junetina ili pola-pola, treba li u mesnu smjesu dodati malo poprženog špeka, ili pri kuhanju dodati malo sosa od paradajza ili ne. Je li ju je bolje poslužiti s pireom, ili je jesti samo sa svježim kruhom. Nijedna od ovih kombinacija ne može biti pogrešna, ona koja vam je najdraža, ta je i najbolja.

Sastojci:

  • 500 g mljevenoga mesa (juneće ili pola-pola juneće i svinjetina)
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 200 g slanine
  • 2 lovorova lista
  • 1 jaje
  • 130 g riže
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • list peršina
  • mljevena slatka paprika
  • papar
  • sol
  • žlica vegete

Priprema:

Glavici zelja skinite 14-ak listova. Toliko ćete otprilike sarmi dobiti od ove količine sastojaka. Provjerite da zelje nije prekiselo ili preslano, pa ga po potrebi isperite, ali nemojte previše ispirati kako ne bi dobili bljutavu sarmu. Listovima odstranite zadebljanje pri korijenu, a po želji ga možete i potpuno ukloniti. Meso pomiješajte s rižom, solju i paprom. Rižu možete lagano isprati, ali i ne morate, jer škrob koji riža kasnije pri kuhanju otpusti, povezuje smjesu mesa. Meso dodatno povežite dodavanjem jajeta u smjesu. Sitno nasjeckajte luk i češnjak, kao i slaninu. Dodajte i nju u smjesu mljevenog mesa. Luk na malo masnoće popržite da povene, ali pazite da vam ne zagori. Pred sam kraj, samo da pusti miris, dodajte i nasjeckani češnjak, pa time prelijte smjesu mesa i sve dobro, najbolje rukama, promiješajte. Ako volite, možete dodati i žličicu crvene mljevene paprike. Lagano proprženu slaninu kasnije slažemo u redove sarmi.

Slaganje sarmica

Formirajte meso u mali valjak, veličine otprilike jedne velike jušne žlice. Položite ga na donji stanjeni dio lista, ali ostavite gornji dio lista slobodan. Zatim rolate mesni valjak sve do vrha lista, pa višak zelja utisnite prema unutra s ljeve i desne strane valjka. Ostatak zelja narežite i polovicu rasporedite na dno posude, a zatim po njemu slažite sarme. Tijesno, ali ne prenabijeno, jer im morate ostaviti mjesta da narastu, nakon što se meso i riža u nadjevu skuhaju (najbolje slagati u krug). Odaberite dovoljno veliku posudu, da vam pri kuhanju ne curi previše tekućine po štednjaku. Nakon što ste poslagali sarme u jednom redu, po želji između možete staviti suhog mesa, komade prethodno prepećenog špeka, hamburgera ili kobasica. Kada posložite sve sarme u lonac, prekrijte ih ostatkom narezanog zelja, pa zalijte vodom toliko da su pokrivene (ako imate jušni temeljac, još bolje). Kuhajte 1,5 do 2 sata.

Sarmi možete, ali i ne morate dodati zapršku odmah. Ako ste odlučili dodati već kod samog kuhanja, učinite to u posljednih 15-ak minuta kuhanja, da vam zaprška tijekom kuhanja ne zagori. No, ako kuhate veću količinu sarmi koju imate namjeru zamrzavati, jer odlično podnosi zamrzavanje, radije izostavite zapršku. Tek je napravite kad sarmu izvadite iz dubokog zamrzavanja na podgrijavanje. Svježu zapršku uz nešto tekućine dodajte sarmama i kupusu, i na taj način je podgrijte.