Sadržaj

Biciklizam

Dani napokon postaju duži, temperature se lagano penju i vrijeme je da svog ljubimca na dva kotača upregnete u nove akcije. Da, napokon je stigao period da skinemo prašinu sa svojih bicikala. Izvučemo ih iz spremišta i krenemo na dugo očekivanu proljetnu vožnju. Bez obzira na to razmišljate li o korištenju bicikla kao svakodnevnom prijevoznom sredstvu, Ili kao sredstvu za rekreativno vježbanje i guštanje u prirodi, važno je prije novih vožnji svog ljubimca dobro pregledati.

Očigledni problemi kao što su probušene gume, slomljena sjedala i savijeni naplatci zahtijevat će popravak. Ali opće održavanje trebalo bi trajati samo nekoliko minuta. Stoga vam donosimo kratak vodič u kojem vas vodimo korak po korak, kroz pripremu vašeg bicikla nakon zimske sezone. Pa krenimo!

Čist bicikl je sretan bicikl

.

Prvo ćete dobro oprati svoj bicikl jednostavnim ispiranjem snažnim mlazom vode za uklanjanje prljavštine i blata. Tada možete dublje zaroniti u sveukupno zdravlje svog bicikla i procijeniti što mu stvarno treba.

Nanesite malo sredstva za odmašćivanje na pogon kako biste uklonili sav pijesak i prljavštinu i dobro očistite. Zatim, koristeći blagi deterdžent i toplu vodu, operite ostatak bicikla. Nakon završetka pranja, ponovno podmažite kritične pokretne dijelove, posebno lanac.

Podesite sjedalo

.

Važno je podesiti sjedalo bicikla kako bi vožnja na njemu bila što udobnija i donosila samo koristi, a ne štetu tijelu. Visinu sjedala možete odrediti sami, za to morate uzeti u obzir rast bicikliste i osobitosti terena na kojem će se putovanje provesti.

Zategnite i namjestite sjedalo bicikla prije prve uporabe. Labavo sjedalo može dovesti do problema i neudobne vožnje, a s time i do nepotrebnih ozljeda. Ako je presvlaka sjedala istrošena i opruge su otkrivene, odmah zamijenite sjedalo.

Provjerite tlak u gumama

Gume svih bicikala gube tlak zraka ako stoje neko vrijeme, pa ćete vjerojatno morati dodati zrak. Uložite u kvalitetnu zračnu pumpu sa širokom bazom i velikim mjeračima koji se lako očitavaju. Pridržavajte se razine tlaka koju preporučuje proizvođač gume. Električna pumpa za zrak također je korisna kada imate puno lopti ili bicikala za napuniti, a nije na odmet u ljetnim danima kada na more nosimo “luftiće”.

Provjerite žbice

.

Žbice kotača održavaju vaša dva kotača ispravnima (ravnima), pa biste trebali povremeno provjeriti jesu li sve zategnute. Upotrijebite ključ za žbice kako biste zategnuli žbicu na dnu. Nemojte previše zatezati i provjerite koristite li ključ odgovarajuće veličine. Bilo bi dobro provjeriti žbice svakih nekoliko mjeseci, čak i ako ne primijetite ništa loše.

Provjerite ručice kočnica

Povucite poluge kočnice i provjerite jesu li zahvatile obje strane kočionih pločica na svakom kotaču. Ako je povlačenje poluge predugo, odvrnite regulator za nekoliko okretaja i testirajte ga. Kočnice ne bi trebale zapinjati i trebale bi potpuno zaustaviti kotač u kretanju. Pohabanu ili ljepljivu sajlu treba zamijeniti novom sajlom kočnice.

Provjerite kočione pločice

Duljina vaših kočionih pločica trebala bi pritiskati obruč kada se aktiviraju i ne bi se smjele pomicati ili biti labave. Odmah zamijenite istrošene kočione pločice i namjestite sajlu ako su predaleko od ruba.

Podesite mjenjače brzina

.

Upotrijebite stalak za bicikl ili postavite svoj bicikl naopako i prođite kroz zupčanike dok okrećete pedale. Provjerite „pogađa“ li glatko točke prijenosa i lagano prilagodite prednji i stražnji mjenjač kako bi lanac bio centriran na svakom stupnju prijenosa. Trebat će vam mali odvijač za podešavanje mjenjača i odmah ćete primijetiti koliko se mjenjač pomiče za svaku četvrtinu okretaja.

Provjerite svoj lanac

.

Provjerite napetost lanca bicikla pritiskom prstiju na gornji lanac, ne smije se pomaknuti više od 6 mm do 12 mm. Ako vam se lanac olabavi, on će se otkačiti tijekom vožnje što je iznimno opasna situacija.

Ako je lanac previše zategnut, može se zavezati i oštetiti vaše zupčanike. Otpustite matice stražnjeg kotača sa svake strane kako biste povukli stražnji kotač unatrag i oslobodili lanac. Tijekom vremena lanci se mogu rastegnuti, stoga zamijenite lanac ako je potrebno.

Nanesite suho ulje

Nanesite suho mazivo na stražnji zupčanik, lančanik (prednji zupčanik), lanac i sve pokretne dijelove bicikla. Također, premažite prednje i stražnje ležajeve kotača sa svake strane s malo maziva. Izbjegavajte korištenje standardnog 3-u-1 ulja jer će privući prljavštinu, što je nešto što ne želite na ovim pokretnim dijelovima.

Provjerite sigurnosnu opremu

Provjerite stanje i baterije svojih svjetala i mačjeg oka na biciklu. Ako nemate prednja i stražnja svjetla, vrijeme je da ih nabavite. Učinite sve što možete kako biste bili vidljivi vozačima i zaštitili sebe i druge sudionike u prometu.

Sigurna dječja nosiljka

.

Za roditelje s malom djecom, provjerite stanje vaše dječje nosiljke i potražite slomljene ili napuknute dijelove. Uz provjeru stanja vašeg sjedala, također provjerite je li nosiljka za dijete čvrsto pričvršćena na okvir ili nosač bicikla prema uputama. Provjerite sigurnosni pojas i sve sigurnosne šipke kako biste bili sigurni da rade i da nisu pohabani ili potrgani, i avantura na dva kotača može početi.

Nakon što ste sve provjerili, spremni ste za potpuno uživanje u bicikliranju. Iskoristite duže dane i toplo vrijeme vožnjom do posla, ali i boravkom u prirodi i predivnom osjećaju slobode koju pružaju ova dva kotača.