Skijanje

Savjeti za najbolje skijaške destinacije!

Savjeti za najbolje skijaške destinacije! Kad jesen prijeđe u zimu i atmosferske temperature padnu ispod nule, ljubitelji skijanja već s nestrpljenjem čekaju da prvi put stanu na snijeg. No, kako vremenski uvjeti u našoj zemlji ne dopuštaju nužno rano skijanje, mnogi skijaški entuzijasti odlaze preko granice. Među raniocima u skijanju, svakako su najpopularnije skijaške destinacije u Austriji ili Italiji.

Austrija i Italija tradicionalno su odlične destinacije za otvaranje skijaške sezone. Vrijeme i uvjeti na skijaškim stazama obično su idealni za skijaške užitke već u prosincu. No, pridodamo li tome i pristupačne cijene ski karata i smještaja, ovo je definitivno najbolji izbor za otvaranje skijaške sezone. A gdje bi u Italiji i Austriji već u prosincu uvjeti na skijalištima mogli biti tako dobri da u potpunosti zadovolje potrebe i želje najvatrenijih skijaša?

Ski opening 2021 – Austrija

.

Katschberg je vrlo popularna destinacija za Hrvate, jer je od Zagreba udaljena samo 3 sata vožnje. Skijaške staze su inače već u prosincu toliko dobro pripremljene, da omogućuju vrhunsko skijanje na stazama različitih razina težine. Skijalište je pogodno za obitelji kao i za iskusne skijaše, koji također mogu prisustvovati raznim blagdanskim događanjima uoči Božića.

Bad Kleinkircheim jedno je od najpoznatijih skijališta u Koruškoj u Austriji, njihova skijaška ponuda je savršeno nadopunjena tradicijom termalnih kupališta. Izvrsna prilika za opuštanje u slučaju da vrijeme ne dopušta optimalne uvjete za skijanje. Najveća prednost skijališta je što je čak 97% staza prekriveno snijegom, pa je strah od nedostatka snijega suvišan. Zbog svoje blizine iznimno je popularno odredište među Hrvatima.

Kitzbühel 

Kitzbühel je legendarno mjesto Svjetskog kupa, poznato ne samo po skijaškoj stazi Streif, već i po izvrsnom skijanju na prostranim terenima i izvrsnoj infrastrukturi. Još veći ugled ima po svom živahnom noćnom životu, zbog čega je posebno zanimljiv za otvaranje skijaške sezone. Kitzbühel se također smatra prvim neledeničkim skijalištem koje je svoje staze otvorilo već u listopadu.

Saalbach 

Saalbach se smatra jednim od najboljih odredišta za Ski open, posebno za one skijaše koji su zahtjevniji u izboru staza. S jednom skijaškom propusnicom možete skijati na više od 408 km skijaških staza, ali ako tome pridodamo i garanciju debelog snježnog pokrivača, ovo je najbolji recept za kvalitetno skijanje.

Ski opening 2021 – Italija

.

Alta Badia se nalazi u srcu Dolomita, pa nema sumnje da je ovo pravi izbor za otvaranje sezone. Najmodernija skijališta protežu se na čak 1200 km, što jamči nezaboravno skijanje. Ako ste osim skijanja i gurmanski entuzijast, onda je Alta Badia najbolja destinacija za vas jer ima mnogo kulinarskih događanja.

Svojim mnogobrojnim stazama Kronplatz je pravi raj za ljubitelje carvinga, a odlikuje ga i odličan raspored, jer sve glavne žičare vode do vrha jednog brda. Svi ljubitelji noćne zabave ovdje će pronaći najveću ponudu Apres-ski partyja u Južnom Tirolu, što ga čini odličnim izborom za Ski open. Osim skijaških staza, tu je i veliki broj staza za trčanje i klizališta, pa je svestrana zabava na snijegu zagarantirana.

Arabba

Arabba se također nalazi u srcu Dolomita i dio je Dolomites Superski sustava. S jedne strane se preko planine Porta Vescovo možete popeti do ledenjaka Marmolada koje vrijedi za najviše skijalište u sustavu Dolomiti, s druge strane imate neposredan pristup Sella Rondi – svjetski poznatom kružnim putem kojim možete istraživati ogromno područje usred Unescove baštine. Sella Rondom moguće je skijati u oba smjera uz izvrsno označene staze (u jedan smjer vode vas narančaste oznake a u drugi zelene), pa je tako strah da bi se izgubili posve suvišan. Uz staze nalazi se i puno kulinarske ponude koju možete iskoristiti za odmor uz osvježenje. Tako može svaki dan biti drugačiji skijaški dan koji zavisi o vašem raspoloženju i uvjetima. To je tradicionalno planinsko selo koje nudi sve što vam treba na otvaranju skijaške sezone. Upravo zbog velikog izbora snježnih staza i izvrsnih uvjeta na skijalištima, već dugi niz godina jedno je od najpopularnijih odredišta za Ski opening.

Civetta 

Civetta je Hrvatima vrlo poznato skijalište. Ski područje Civetta je najveće skijaško područje u regiji Veneto. Smješteno nedaleko Belluna, skijalište se smjestilo iznad mjesta Zoldo, Palafavera i Selva di Cadore s jedne strane, te poznatijeg i ljepšeg Alleghea s druge strane. Zbog svojih laganih i širokih staza posebno je pogodan za obitelji s malom djecom i skijaše početnike. Skijaški sadržaji su moderni, a staze dobro održavane, tako da ćete zaista uživati ​​u najboljim skijaškim užicima.

Jeste li se dobro pripremili za otvaranje skijaške sezone?

Ako već razmišljate o tome, kako bi rado isprobali snjeg, na otvaranju skijaške sezone. Onda je pravo vrijeme da provjerite i svoju skijašku opremu. Ako ustanovite, da je već dotrajala, razmislite o kupnji nove.

Prije sezone ponuda u trgovina još je povoljnija, jer obično imaju na zalihama skije, pancerice i skijašku odjeću iz prethodne sezone. Pa se kupnja u ovom periodu svakako isplati. No, ako u obzir dolazi samo najnovije iz skijaške riznice. Tu su već noviteti najpoznatijih svjetskih skijaških brendova; Elan, Atomic, Salomon, Head, Mckinley, Fischer, Alpina i drugi.

No, vrijeme i uvjeti na skijalištima nisu jedini čimbenici koje moramo provjeriti prije polaska. Pandemija koronavirusa obilježila je naše svakodnevne aktivnosti, stoga imajte na umu da bi skijaško otvaranje 2021. moglo biti malo drugačije, ali ništa manje zabavno. Prije polaska potrebno je provjeriti sve uvjete potrebne za prelazak granice i korištenje žičara u Italiji i Austriji. Ovo je najbolji način da ovogodišnje otvaranje skijaške sezone učinite bezbrižnim i nezaboravnim!