Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Korisni savjeti prije početka aktivne planinarske sezone. Proljeće je idealno vrijeme za planinarenje. Ugodne temperature i buđenje prirode iz hibernacije, dovoljni su razlozi da ne morate čekati do ljeta. Međutim, postoje neke važne stvari koje treba imati na umu za siguran i zabavan put u planine u ovo doba godine. Ako zimi niste redovno vježbali, dajemo nekoliko korisnih savjeta prije nego što vas namame fotografije sa društvenih mreža i odvedu u preljepi svijet planina.

.

Provijerite da li imate odgovarajuću opremu

.

Iako su proljetne temperature ugodne, brzo nas može iznenaditi snjeg ili nepovoljni vremenski uvijeti na planinama. Zato je vrlo važno da ponesete odjeću i obuću koja odgovara trenutnim vremenskim prilikama na vašem zacrtanom odredištu, te unaprijed provjerite stanje u planinama i vremensku prognozu.

Izaberite odgovarajuću odjeću i obuću

.

Slijedite slojevit način odijevanja i na kraju ne zaboravite vjetrovku ili vodootpornu jaknu koja će vas zaštititi u slučaju lošeg vremena. Planinarske cipele bi također trebale biti vodootporne, imajući na umu da nas čak i u ovom periodu snijeg može iznenaditi, zbog toga gamaše i dereze nikada nisu suvišne ako idete u visoke planine.

Uvijek imajte ruksak sa sobom

.

Naravno, od presudne je važnosti pravi ruksak i sva oprema koja mora biti u njemu. Ne zaboravite toplu rezervnu odjeću, kapu i rukavice. Zatim komplet prve pomoći, aluminijumsku foliju, čeonu lampu, mobilni telefon sa punom baterijom i naravno hranu i piće. Kolibe na većim nadmorskim visinama možda neće biti otvorene nakon redovnog radnog vremena, pa to svakako prije proverite, da biste izbegli neugodna iznenađenja.

Dobro razmislite o svojoj fizičkoj spremi

.

Većina čak i najvatrenijih rekreativaca koristi zimsko vrijeme za odmor i regeneraciju tijela. Zbog toga smo u ovom periodu obično nešto manje aktivni nego inače, o čemu se mora voditi računa prije početka planinarske sezone. Te je stoga potrebno odabrati odgovarajuću visinu i planinski teren, a posebno dužinu ture na koju krećemo.

Vi birate stazu koja odgovara vašem nivou kondicije

.

Za svaku željenu rutu provjerite težinu staze, i koliko će vam vremena trebati za nju. Imajte na umu da se na putu mogu naći strmine, strmi tereni, stijene i druge prirodne prepreke koje ćete možda teže svladati, ovisno o vremenskim prilikama ili ćete se čak morati okrenuti natrag.

Prilagodite brzinu hodanja svom nivou kondicije

.

Prije početka aktivne planinarske sezone, važno je da realno procjenite svoju fizičku spremnost, i sa gledišta da nećete pretjerati u planinarskim avanturama. Preporučujemo da počnete sporijim tempom i da radite više kratkih pauza ako je potrebno. Naravno, nije suvišno naglasiti da je potrebno prilagoditi se najslabijoj karici u grupi. Planinarenje u grupi je ugodna društvena aktivnost, ali što je više ljudi potrebno je više razumevanja i strpljenja.

Uvijek provjerite vremenske prilike

.

Iako je vrijeme u nizinama sunčano, u brdima vas brzo mogu iznenaditi magla, ili druge vremenske pojave. Stoga uvijek provjerite kakvo je vrijeme u području u koje idete. Web kamere mogu biti izvrstan izvor informacija, jer vam mogu pomoći da vidite kakvo je vrijeme na određenom području.

Provjerite da li je staza prekrivena snjegom ili zaleđena

.

Čak i ako je poslednji snjeg pao prije nekoliko tjedana, imajte na umu da on još uvijek može biti na obilježenoj stazi. A pri niskim temperaturama sasvim je moguće da je staza na pojedinim dijelovima i dalje poleđen. Stoga nikako ne zaboravite na prikladne dereze, štapove za planinarenje i drugu opremu. U ovo vrijeme, kada se snijeg u planinama topi, nije suvišno provjeriti prognozu odrona i u skladu s tim se opremiti ili promijeniti odredište planinarenja.

Vodite računa o životinjama i njihovom životnom okruženju

.

Moramo znati da se za to vrijeme i životinje bude iz hibernacije, i vraćaju u svoje prirodno okruženje. Za njih je proljeće važno godišnje doba. Tada ponovo traže hranu za svoje mlade, grade gnezda i traže nove domove. I dok je proljeće idealno vrijeme za promatranje prirode i životinja iz ove perspektive, imajte na umu da tu prirodu djelite sa njima.

Vodite računa o očuvanju prirodne sredine

.

Planinarenje u proljeće je još zabavnije i zanimljivije, jer nam sama priroda pruža beskrajne mogućnosti za atraktivne pejzaže. Ogromni vodopadi, brze rijeke i druge prirodne atrakcije, još više dolaze do izražaja u ovo doba godine. Što ih čini popularnom destinacijom za izlete za mnoge planinare. Ovdje nije suvišno naglasiti da je zbog klizavog terena neophodno biti posebno oprezan. Kao i da se, u isto vrijeme moramo pobrinuti da priroda i poslje naše posjete ostane netaknuta.