Planinarenje i alpinizam

Kako se opremiti za posjet planinama ?

Kako se opremiti za posjet planinama ? Za siguran posjet gorju od ključne je važnosti dobro se pripremiti za njega. Važno je odabrati primjerenu turu za sebe, pripremiti plan rute, provjeriti vremensku prognozu i vidjeti imate li sve potrebne stvari u ruksaku.

Za veću sigurnost u planinama osigurajte i odgovarajuću opremu. Ona ne iziskuje puno komada. Zato je tim važnije da su kvalitetni. Najvažnije kategorije opreme uključuju odjeću, obuću, ostalu opremu i dodatke.

Pravilan odabir cipela za planinarenje, sprečava mnoge nesreće

Obuća je vjerojatno najvažniji dio opreme. Danas imamo široku paletu različitih planinarskih cipela, pa pri njihovom odabiru morate biti izuzetno oprezni. Ključno je da planinarske cipele za visoku nadmorsku visinu budu više, jer je to jedini način da se osigura najbolja stabilnost i zaštita gležnjeva.

Planinarske cipele jedini su kontakt s tlom, pa je profil potplata presudan. On omogućuje najbolje prianjanje i sprječava mogućnost opasnih proklizavanja, što također može biti kobno.

U slučaju lošeg vremena, vodootporne planinarske cipele pokazale su se vrlo korisnima. Stoga vrijedi razmotriti ovu opciju prilikom kupnje. Za visoke planine važno je da je obuća izrađena od trajnih materijala i da je dovoljno prozračna. Istodobno, mora pružiti maksimalnu udobnost, sprječavajući tako moguće natiske i druge neugodnosti na putu do planina. Planinarske cipele trebaju ravnomjerno obuhvatiti stopalo sprijeda i sa strane. Na isti način, dio pete mora lijepo pristajati stopalu.

Odjenite se prikladno za sportske avanture na otvorenom

Obavezna planinarska oprema uključuje i posebnu odjeću. Smatra se da je izrađena od materijala koji su izdržljivi, brzo se suše i dobro odvode vlagu. Budući da smo dobro svjesni ciljeva održivog razvoja, sva naša odjeća na visokoj nadmorskoj visini pažljivo je odabrana i izrađena od ekološki prihvatljivih materijala.

Među najvažnije odjevne komade definitivno spadaju planinarske hlače. Preporuča se da to budu duge hlače jer je to jedini način da učinkovito zaštitite noge. Danas su lagane košulje sve popularnije među planinarima, pokazavši se vrlo funkcionalnima.

Ne zaboravite i na čarape koje vas štite od natisaka prstiju, ogrebotina i upijaju znoj, zato je važno da nisu pretanke. Svakako ne zaboravite ponijeti topli flis i planinarsku jaknu. Čak i ako idete u planine ljeti i po toplom vremenu. Nikad ne znate što će se dogoditi putem. Stoga može biti izvrsna zaštita od vjetra i kiše ako se negdje trebate sakriti ili vas mrak iznenadi. Pri odabiru jakne pripazite na njenu težinu. Ona bi trebala biti što lakša, tako da vašem ruksaku ne stvara dodatnu težinu.

Ruksak je obavezan dio opreme svakom planinaru

Kvalitetan ruksak brzo će vam postati vjerni pratilac u planinskim avanturama. U njega ćete spremiti svu opremu i ostali pribor. Uz to, morate u njemu pronaći i prostor za hranu i piće. Veličina ruksaka uvelike ovisi o duljini vašeg putovanja u planine. Ruksak kapaciteta 20 do 30 litara obično je dovoljan za jednodnevnu turu, a oko 40 litara za nekoliko dana.

Obično su svi kvalitetni ruksaci opremljeni ergonomskim i prozračnim leđima. Za ugodnije nošenje imaju podesive i podstavljene naramenice. Većina ruksaka također ima prikladne nastavke za štapove i poseban pretinac za mjeh s vodom.

Prilikom planinarenja nemojte zaboraviti na važan pribor i dodatke

Među najvažnijim dodacima nalaze se planinarski štapovi, koji nam pružaju veću podršku. Oni su nam od velike pomoći i u usponu, i u silasku. Većina štapova izrađena je od aluminija, ali važno je da se mogu preklopiti ili teleskopski prilagoditi.

Kape, rukavice i trake definitivno su među važnim dodacima koji trebaju pronaći svoje mjesto u vašem ruksaku. Ne zaboravite na drugu dodatnu opremu, poput kaciga, boca, prve pomoći, naglavnih lampi, noževa, dereza te gamaša u slučaju snijega.

Oni vam omogućuju bezbrižniju šetnju našim prekrasnim planinama. Istodobno, značajno smanjuju rizik od potencijalnih nesreća.

Prilikom planinarenja Intersport preporuča;

Došlo je vrijeme koje mnogi vole iskoristiti za posjet planinama. No, kako biste sigurno stigli do vrha i bez brige uživali u prekrasnom pogledu, presudna je i kvalitetna opreme. Stoga ne propustite našu ponudu, gdje možete pronaći širok izbor kvalitetne opreme za planinarenje.

Svakako ne zaboravite sa sobom ponijeti dovoljnu količinu hrane i tekućine, a na putu uvijek dobro dođe energetska pločica koja ima visoku energetsku vrijednost i zauzima malo prostora.