Sadržaj

Rolanje, skateboarding

Rolanje nije samo zabavno, ono predstavlja odličan trening za tijelo i um. Kada smo bili klinci na rolanje smo gledali kao na zabavnu aktivnost. No, zapravo su naši roditelji bili mudri – znali su kako da nas izmore, a da mi toga nismo ni svjesni. Rolanje je ona fizička aktivnost na koju prije svega, i u odrasloj dobi, gledamo kao na zabavnu outdoor aktivnost. No, rolanje je ozbiljna fizička aktivnost i predstavlja fantastičan trening na otvorenom. I bez obzira na to što više niste klinci, nakon sat vremena na rolama, i danas ćete spavati poput male bebe. Osim što je rolanje zabavno te kao takvo podiže raspoloženje, briše sve negativne misli tog dana i djeluje na mnoge kao odlična antistres terapija, ova aktivnost na razne načine djeluje pozitivno na naše fizičko zdravlje.

Rolanje sagorijeva puno kalorija

.

Kada razmišljamo o outdoor aktivnostima koje brzo i efikasno sagorijevaju kalorije, prvo se sjetimo trčanja. No, trčanje nije za svakoga, pogotovo nije za osobe koje imaju problema sa zglobovima.

Tu uskače rolanje koje sagorijeva kalorija poput trčanja, skijanja ili nogometa. Smatra se kako osoba s oko 70-ak kilograma intenzivnim rolanjem može u pola sata potrošiti oko 260 kalorija, što u sat vremena iznosi preko 500 kalorija.

Aktivira razne skupine mišića, i izoštrava vašu ravnotežu i koordinaciju

Na prvu se čini kako rolanje jača samo mišiće nogu i stražnjice, no ova aktivnost aktivira razne skupine mišića. Naravno, najviše rade noge i stražnjica, no rolanjem jačate i trbušnjake, mišiće leđa, ali i ruku i ramena. To znači da osim što sagorijevate kalorije, radite na poboljšanju tonusa mišića.

Kako biste se uspješno bavili rolanjem, potrebna je dobra ravnoteža. To znači da ćete svakim rolanjem brusiti svoj osjećaj za ravnotežu, a kako biste u tome bili dobri, neminovno ćete aktivirati te tako i jačati vaš “core”, odnosno mišiće leđa i trbuha.

Rolanje ne opterećuje zglobove

.

Za razliku od trčanja, rolanje je blago prema našim zglobovima. Prije svega ne ostvarujete direktan i često grub dodir stopala s podlogom. Tijekom ove aktivnosti nisu prisutni ni nagli trzaji koji uzrokuju mikro traume na zglobovima. Ne samo da rolanje ne opterećuje zglobove, nego ono čak i pozitivno utječe na fleksibilnost istih.

Pozitivan učinak na kardiovaskularno zdravlje, i odlična antistres terapija

Rolanje predstavlja odličan kardiovaskularni trening koji pomaže u jačanju srca i pluća. Kada se provodi u umjerenom intenzitetu podiže prosječni puls na 140 do 160 otkucaja u minuti. Dugoročno gledano to smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Stres je postao tihi ubojica modernog doba, stoga trebamo u svoj svakodnevni životu uvrstiti što više onih aktivnosti koji ga smanjuju te brišu njegove negativne posljedice. Rolanje oslobađa endorfin koji smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

Savjeti za rolere početnike

.

Kao i kod svake druge aktivnosti, potrebno je krenuti polako i postepeno. Kod rolanja je u početku potrebno savladati osnovnu poziciju, poraditi na balansu te tako steći samopouzdanje u svoje tijelo i pokrete.

Tek tada rolanju možemo ozbiljnije pristupiti. Kako bi rolanje bilo sigurno, obavezno je nošenje potrebne zaštite, kao što su štitnici za dlanove i zglobove te kaciga. Prije samog rolanja potrebno je zagrijati tijelo te tako pripremiti zglobove i mišiće na predstojeću aktivnost.

Prvih desetak minuta rolajte polagano kako biste zagrijali tijelo te nakon toga pojačajte tempo. Zadnjih desetak minuta treninga ponovno smanjite tempo kako biste spustili puls. Naravno, na kraju treninga je obavezno istezanje mišića. Rolanje je također odlična prilika za otkrivanje novih mjesta. Za vas smo odabrali najbolje destinacije za rolanje na kojima možete doći u formu.

Odlične lokacije za rolanje diljem Hrvatske

.

Ako smo vas uvjerili (a uz dotične argumente to i nije toliko teško), sigurno se pitate gdje možete napraviti svoje prve, a kasnije i iskusne rolerske korake. Za rolanje vam je primarno potrebna asfaltirana podloga, no ako ipak želite imati osjećaj da ste na svježem zraku i daleko od vreve gradskog središta, donosimo najbolje lokacije diljem Hrvatske.

Zagreb nudi tri odlične lokacije za rolanje. Najpoznatija lokacija je rekreativno-sportski centar Jarun gdje ćete sresti brojne zaljubljenike u rolanje. Među popularne lokacije ubrajaju se i Bundek i Maksimir.

Brdovita Rijeka sa svojim uskim ulicama predstavlja pravi izazov, stoga je lokacije najbolje potražiti malo izvan grada. Odlična opcija je šetnica u Kostreni, trasa između Crikvenice i Selca, a možete se uputiti i na Grobnik.

Popularno splitsko izletište Marjan također je pogodno za rolanje, a ako na rolama želite uživati uz more, uputite se na Žnjan.

Odlična lokacija za rolanje u Osijeku je bez konkurencije Promenada.

Jesmo li vas uvjerili prikupljenim prijedlozima za jedinstvenu avanturu rolanja? Dakle, zgrabite svoje role i krenite u istraživanje novih mjesta dok radite nešto dobro za svoje tijelo! U INTERSPORT prodavaonicama i web prodavaonici možete pronaći sve što vam je potrebno za ovu aktivnost – od rola do kaciga i štitnika. Ponudu pogledajte ovdje.