Sadržaj

Skijanje

Pogled na snježne vrhove planina je, uz pogled na more, jedan od najčarobnijih prizora u prirodi. Prizor kojeg se nikako ne možemo zasititi i koji olakšava ustajanje iz kreveta i u najhladnijim zimskim jutrima. Turno skijanje nudi one iskonske zimsko-brdske skijaške užitke i mogućnost da se vlastitim snagama izdignemo iznad jutarnje magle, bliže suncu, u zagrljaj zimske prirode.

Turno skijanje najbolje se može opisati kao kombinacija penjanja i spusta sa skijama, pješačenja i planinarenja. Preduvjet je odlično skijaško znanje na uređenim stazama. Kada krenemo na turno skijanje, preporučljivo je pohađati tečaj ili radionicu, gdje će nas instruktori upoznati sa svim potrebnim informacijama o pravilnom korištenju opreme, sigurnom kretanju u planinama i odabiru prvih tura. Čak i iskusni turni skijaši redovito treniraju, vježbaju spašavanje i izazovne situacije u kojima se mogu naći u snježnim planinama.

.

Oprema za turno skijanje

Za turno skijanje koristimo opremu koja se uvelike razlikuje od opreme za alpsko skijanje. Potrebno je malo prakse i tehničkog znanja da biste je pravilno koristili.

Za udobno hodanje i dovoljnu potporu pri spustovima potrebne su kvalitetne turno skijaške pancerice i posebni vezovi koji omogućuju kretanje i podešavanje razine stopala i pete za lakše hodanje uzbrdo.

Turne skije su lakše i šire od alpskih za bolju navigaciju po punom snijegu. Za hodanje potrebno je postavljanje tzv kože, kako skija pri penjanju ne bi skliznula unatrag. Postavljanje i uklanjanje kože je jednostavno, ali je potrebno malo vježbe na početku. Za strme i tvrde podloge pronaći ćete i bitve koje se postavljaju na vezove.

Važan dio opreme su i palice koje mogu biti podesive dužine ili jednodijelne. Moramo obratiti pozornost na odabir odgovarajuće krpljice. Nalazi se na kraju šipke i pruža nam potporu ili sprječava potonuće štapa u mekom snijegu.

Osnovna sigurnosna oprema za brdsko kretanje u snježnim uvjetima je lavinska trojka koja se sastoji od lopate za snijeg, lavinske žune ili odašiljača i sonde. Potrebno je naučiti koristiti opremu, inače nam neće biti od velike koristi kada nam zatreba.

 Za zahtjevnije ture koriste se i dereze, cepin i penjački pojas za koje je potrebno određeno penjačko i alpinističko znanje. Preporuča se i lavinski ruksak koji se, poput zračnog jastuka, može aktivirati ako se lavina aktivira.

.

Moderna odjeća za turno skijanje dobro odvodi vlagu i omogućuje nam slobodno i udobno kretanje. Oblačimo se slojevito kako bismo se prilagodili temperaturnim uvjetima. U obaveznu opremu spadaju i kvalitetna kaciga te ruksak u koji treba staviti suhu odjeću, dovoljno tekućine i međuobrok.

Kada je najbolje vrijeme za turno skijanje?

Najprikladnije vrijeme za turno skijanje su proljetni mjeseci. U proljeće je snježna podloga mekša i sigurnija, a time i pogodnija za prve korake. Na ture nemojte ići sami, svojim najbližima recite planiranu rutu kako bi po potrebi obavijestili gorske spašavatelje. Bit će još bolje ako na skijanje krenete s iskusnim planinskim vodičem koji je stručan i može vas brže i sigurnije uvesti u svijet skijanja. Većina turnih skijaša uvijek će biti spremna podijeliti korisne savjete i informacije o uvjetima u smjeru iz kojeg dolaze kada ih sretnete, stoga nemojte se sramiti i pitajte za savjet!

.

.

Turno skijanje je poseban oblik užitka, bez obzira na to jeste li tek krenuli ili ste jedan od iskusnih skijaša, koji su već shvatili da je to ljubav koja sa svakom novom turom samo raste.