Trčanje

Snijeg, blato, trčanje? Odlično!

Snijeg, blato, trčanje? Odlično! Snijeg škripi pod tvojim nogama. Tišina svježe napadaloga snijega, spokoj trenutka u šumi koji traje i ne da se ometati. Ritam koraka i disanja isprepliće se, ponavlja, obnavlja i nestaje. Hladno ti je izvana, ali istovremeno ti je toplo iznutra. Uživaš u svojem tijelu. Osjećaš se lagano, smireno i odlučno. Možda ste to već doživjeli ili je upravo ove zime prilika da se prepustimo čaroliji trenutka u kojem se prepuštamo prirodnom okolišu i našem tijelu dajemo da se izrazi na vlastiti način, onako kako nam je zapisano u genima? Ako želimo doživjeti nove i svježe romantične susrete sa samima sobom, priuštit ćemo si upravo to. Riječ je o spoju sa samim sobom.

Trčanje nam zimi, baš kao i u ostalim godišnjim dobima, donosi važna i teško zamjenjiva opterećenja zbog kojih naše tijelo postaje bolja varijanta sebe. No to nije jedini razlog zbog kojeg trčimo i zimi. Odnosno, trkačka sezona ne završava s prvim snijegom, nego se nastavlja na jedinstven i vremenskim prilikama primjeren način. Istini za volju, kući ćemo se možda vratiti blatnjavi, promočeni i promrzli, no jednako tako i očišćeni iznutra, s većom jasnoćom misli i toplinom zahvalnosti. Trčanje u težim vremenskim uvjetima jest trčanje s dodanom vrijednošću.

Kako se obuti za zimsko trčanje?

Kako se obuti za zimsko trčanje vjerojatno je prvo pitanje koje nam se nameće. Nasreću, na raspolaganju nam je širok izbor kvalitetne trkaće obuće. Zimskoj trkaćoj obući u osnovi je zajedničko što je gornji dio opremljen hidrofobnom membranom, obično od materijala Gore-Tex. Guma potplata obično je primjereno meka i prianjajuća čak i pri nižim temperaturama. Za trčanje po blatnom ili snježnom terenu dobro je odabrati potplat koji ima što istaknutije i što rjeđe čepove kako bi tenisica bolje prianjala uz teže prianjajuću podlogu. To je upravo suprotno trčanju po asfaltu i drugim uređenim terenima, kad je bolje da je potplat gusto nazubljen. Unatoč kvalitetnoj i pametno odabranoj zimskoj trkaćoj obući i odjeći, naše zimsko trčanje bit će korisno prilagoditi trenutačnim uvjetima.

Udisanje ledenog zraka iz sve snage može nam oštetiti pluća. Stoga moramo trčati polakše i pritom barem djelomice udisati kroz nos. Klizanje stopala pri odgurivanju tijekom brzog trčanja može nam oštetiti Ahilovu tetivu. Stoga tada treba izbjegavati brzo kratko trčanje. Nestabilna blatna ili snježna podloga više će nas izmoriti, ali upravo će nas zato i više očvrsnuti. Stoga ne treba obraćati pozornost na tempo, nego na to da upravo zbog manje stabilnog terena održavamo stabilnije tijelo. Trčiš po šumskom putu, a u predjelu u kojem su donedavno sjekli drveće nakupilo se puno blata. Pokušavaš ga izbjeći, ali bezuspješno. Staješ u blato, a stopalo do gležnja uroni u nj. U prvi se mah razljutiš, no već idućeg trena osjetiš zahvalnost da imaš tu sreću, to zdravlje, tu snagu volje i još koješta, da možeš i usudiš se zaprljati trkaće tenisice.

Salomon, SUPERCROSS 3 GTX

Odlična obuća za blato i snijeg. Donji sloj potplata Contragrip ima istaknute čepove, odnosno klinove koji su umjereni tako da po slabije prianjajućem terenu nude što bolje prianjanje. U prednjem je dijelu oblikovana tako da je prikladna i za nešto šira stopala. Potplat nije pretjerano debeo i tako nudi više stabilnosti na neravnom terenu.

Iako je riječ o neutralnoj trkaćoj tenisici bez dodatnog učvršćenja potplata ispod stopalnog svoda, zbog čvršće gume duž cijelog potplata prikladna je ne samo za neutralna stopala nego i za one s nešto naglašenijom pronacijom stopala. Gornji je dio petnog dijela jezičast, što olakšava obuvanje. Uzdužno je manje fleksibilna, što je dobrodošlo ponajprije pri trčanju na uspone. Gore-Texova membrana sprječava prodor vode kroz gornji dio. S ovom ćemo tenisicom dobiti želju potrčati upravo po mokrom, bljuzgavom i blatnom terenu.

Adidas, SOLAR GLIDE 4 GTX

Napravljena je za trčanje po uređenim terenima dok su vani zimski uvjeti. Guma potplata Continental na kliznoj će se površini zasigurno dokazati dobrim prianjanjem. Prikladna je za trkače koji nemaju naglašeniju pronaciju. Pjena Boost u potplatu nudi veliko ublažavanje.

Uzdužno je manje fleksibilna, što koristi trkačima s osjetljivijim stopalnim ligamentom. U prednjem je dijelu prilično široka i također primjerena za trkače sa širim stopalom. Petni je dio jezičast, što omogućuje lakše obuvanje. Gore-Texova membrana zaštitit će nas od hladnih lokava različitih dubina. Ako vani pada kiša i hladno je, ove ćemo tenisice s veseljem obuti i pojuriti.

Brooks GHOST 14 GTX

Prikladna je za trčanje u zimskim uvjetima po uređenim podlogama. Potplat je vrlo mekan, unutarnja strana petnog dijela također je bogato pojastučena i zato lijepo obgrljuje i stabilizira. Visinska je razlika između pete i prstiju čak 12 mm, a za gladak prijelaz od zakoračivanja do odgurivanja brine se novi dizajn srednjeg potplata.

U prednjem je dijelu oblikovana tako da je prikladna i za šira stopala. Inače je primjerena za trkače koji nemaju naglašeniju pronaciju. Uzdužno je također dosta fleksibilna te nudi veliku lakoću koraka. Među zimskim modelima posebno se odlikuje mekoćom.

Mizuno WAVE RIDER GTX 2

Donji sloj s gumom X10 dizajniran je za trčanje u zimskim uvjetima po uređenim gradskim i šumskim stazama. Potplat je nazubljen rjeđim naglašenijim čepovima i stoga će dobro prianjati čak i uz snježnu ili blatnjavu podlogu. Petni je dio srednje širok i nizak. Dobro je ojastučen i stoga lijepo stabilizira petu.

Kako na unutarnjoj strani nema dodatno učvršćenje, tenisica je u osnovi namijenjena trkačima koji nemaju izrazitu pronaciju, ali je zbog čvrste osnovne jezgre prikladna i za trkače s blago naglašenom pronacijom. Tehnologija Mizuno Enerzy osigurava okretno i reaktivno trčanje. Ova je tenisica dizajnirana za dulje trčanje čak i u zimskom razdoblju.

Asics GT-1000 9 GTX

Stabilnija trkaća tenisica koja je stoga dizajnirana za trkače s izrazitijim nagibom stopala i gležnja prema unutra. Time je među tenisicama opremljenima hidrofobnom membranom Gore-Tex jedna od rijetkih koje su primjerene za osobe s pronacijom. U prednjem je dijelu srednje široka i u njoj će udobno trčati i trkači koji imaju nešto šire stopalo.

Petni je dio čvrst i dobro ojastučen. Donji profil dizajniran je za trčanje po uređenim zimskim podlogama, od asfalta do makadama. Uzdužno je srednje učvršćena, što pruža nešto dodatne pomoći stopalnim ligamentima. Preporučujemo je trkačima koji imaju naglašenu pronaciju i u potrazi su za hidrofobnom trkaćom obućom.