Biciklizam

Kako odabrati odgovarajuću biciklističku kacigu?

Kako odabrati odgovarajuću biciklističku kacigu? Sve se mijenja, a mijenjaju se i bicikli. Cestovnim, brdskim i trekking biciklima su se više nego uspješno pridružili i električni bicikli koji su okretanje pedala približili brojnim rekreativcima koji prije možda nisu poznavali čari biciklizma. Sa svime time dodatno se prvenstveno povećala potreba za zaštitnom opremom.

Na cestama, sporednim putevima i u brdima sve je više biciklista. A ako u obzir uzmemo još i činjenicu da na električnim biciklima možemo postići veće brzine s manje napora, uz odabir pravog bicikla jednako je važno da se odgovarajuće zaštitimo. Kaciga je zasigurno najvažnije zaštitno sredstvo kada sjedamo na bicikl. Dakle vrlo je važno odabrati odgovarajuću kacigu.

Kacige za cestovne bicikliste

Cestovni biciklisti pouzdaju se u lagane i prozračne kacige. Od ostalih kaciga razlikuju se prvenstveno po aerodinamičnijem dizajnu, tj. obliku. Kako cestovni biciklisti pri okretanju pedala postižu velike brzine, bilo po ravnome ili pri spustovima po asfaltiranim cestama u planinskom svijetu, sigurnost kod cestovnih kaciga visoko je na ljestvici prioriteta proizvođača.

Neke čak imaju svojstvo da podnose više potencijalnih udaraca i kolizija. Osim toga, cestovne kacige imaju učinkovite sustave učvršćivanja uz pomoć kojih svatko može prilagoditi kacigu veličini i obliku svoje glave.

Alpina Fedaia

Smith Persist MIPS

Bolé Furo MIPS

n

Kacige za brdske bicikliste

k

Kacige za brdski biciklizam već se po obliku ponešto razlikuju od onih cestovnih. Aerodinamika ovdje nije od ključnog značaja. Kacige za brdski biciklizam na stražnjem se dijelu malo više spuštaju prema vratu. Neki su modeli na prednjem dijelu opremljeni i vizirom. No, takve kacige također su napravljene od suvremenih materijala koji omogućuju višekratne kolizije.

Njihov dizajn također je nešto robusniji, prije svega na vanjskoj strani. Naravno, i kaciga za brdski biciklizam mora biti prozračna, o čemu se brinu strateški smješteni otvori koji obavljaju funkciju oduška. Kacige za brdski biciklizam opremljene su učinkovitim sustavom učvršćivanja koji pruža mogućnost personalizirane prilagodbe

Alpina Carapax 2.0

Smith Engage MIPS

Smith Forefront 2 MIPS

Bolé Adapt

n

Kacige za trekking biciklizam / univerzalne kacige

č

Biciklisti koji ne preferiraju tek određenu vrstu biciklizma, već bicikliraju po pretežno nezahtjevnim, no raznovrsnim terenima, često odabiru univerzalne kacige, koje oblikom podsjećaju na one za brdski biciklizam.

Riječ je o nešto osnovnijim modelima kaciga koji omogućuju širu uporabu jer ih je u konačnici moguće jednako koristiti na brdskom i cestovnom, kao i na trekking i gradskom biciklu. Te su kacige po aerodinamici, maloj težini i robusnosti hibrid između brdskih i cestovnih.

Sigurnosni aspekt uzet je u obzir pri odabiru materijala i tehnologija koje omogućuju zaštitu glave te apsorpciju sila pritiska u slučaju pada. Ne samo za udobno nošenje, već je prvenstveno radi sigurnosti važno da kaciga dobro prianja uz glavu. Naime, ako se kaciga na glavi pomiče, ne pruža učinkovitu zaštitu. I ove kacige nude mogućnost personaliziranih podešavanja koja također povećavaju udobnost. Tome pridonose i strateški smješteni jastučići u unutrašnjosti kacige, mrežica koja štiti od prodora kukaca, te udobna i praktična traka za brzo zakopčavanje i otkopčavanje kacige.

Alpina Thunder 2.0

Alpina Parana

Top Stil HB 3-8

Nakamura MV 29

n

Kacige za gradske bicikliste

j

Kaciga je nužno zaštitno sredstvo i za gradske bicikliste koji su, za razliku od biciklista koji s biciklom odlaze u prirodu, više izloženi prometu. Kacige za gradske bicikliste nisu toliko robusne kao one za brdske. No, svejedno su napravljene od suvremenih materijala koji nude odličnu zaštitu. Često imaju elegantniji i zaobljeniji dizajn. Kod gradskih kaciga također je važno da dobro prianjaju uz glavu.

Neki modeli presvučeni su atraktivnim tkaninama koje se također stilski slažu s gradskom garderobom. Naposljetku, gradska kaciga je dio garderobe pojedinca te proizvođači upravo ovim kacigama izražavaju svoju kreativnu stranu. Osim toga, brojni modeli nude mogućnost postavljanja katadioptera ili čeonih svjetiljki.

Važno je odabrati odgovarajuću dječju kacigu?

Djecu je već pri njihovim prvim biciklističkim koracima pametno podučiti važnosti sigurnosti na kotačima, a korištenje kacige svakako je odlučujući korak u tom smjeru. Svi vodeći proizvođači također nude kvalitetne dječje kacige koje su napravljene od materijala otpornih na kolizije te nude odličnu zaštitu. Većina kaciga opremljena je posebnim sustavom koji omogućava prilagođavanje različitim veličinama glave, što u praksi znači da neće biti potrebno kupovati novu kacigu svakih pola godine. Osim toga, dječje kacige ukrašene su šarenim uzorcima i veselim printevima koji također doprinose uvjeravanju
djece da se na biciklu naprosto mora nositi kaciga.

Alpina Hackney

Nutcase Little Nutty

Bolé Stence Jr

Alpina Pico