Sadržaj

Rolanje, skateboarding

Ako se niste zanimali za skateboard ili longboard, možda će vam biti teško razlikovati ih. Vjerovali ili ne, iako izgledaju slično, imaju potpuno različite namjene. Kad birate koji bi vam bio najbolji za vožnju, razmislite o glavnom razlogu zbog kojeg ga želite: za izvođenje trikova ili kao sredstvo s kojim se možete voziti po gradu?

Porijeklo skateboarda i longboarda

Kako bismo doista razumjeli razliku između longboarda i skateboarda, zaronimo u njihovu povijest. Surferi ranih 1950-ih toliko su voljeli osjećaj hvatanja valova da su željeli prenijeti isto iskustvo na kopno tijekom onih dana kada nije bilo valova. Nakon što su uzeli drvenu plohu, iz nje izrezali dasku i montirali kotačiće ispod, rođen je skateboard. Kad su skateboarderi shvatili da su te daske prevelike i preravne da bi na njima izvodili trikove, smanjili su ih.

Do 1990-ih surferi su shvatili da je skate daska premala za “krstarenje” i zapravo se ne vozi kao daska za surfanje. Stoga su ponovno dotjerali dizajn i veličinu skateboarda kako bi postao ono što sada znamo kao longboard. Ali koje su ključne razlike između longboarda i skateboarda?

Oblik i veličina

Ako stavite longboard i skateboard jedan pored drugog, primijetit ćete koliko su ravni nos i rep longboarda. Na skateboardu ćete vidjeti više zakrivljenosti na nosu i repu kako biste lakše izvodili trikove i okretaje. Ne treba čuditi da su longboardi, naravno, duži. Mogu biti dugački čak 150 cm, dok je tipičan skateboard dug oko 92 cm. Ovdje postaje zbunjujuće: longboardi također dolaze u veličinama od tek 71 cm. Ako vas duljina zbuni, zapamtite da je ključna razlika između to dvoje da su longboardi ravni, a skateboardi zakrivljeni. Dakle, ako vidite ravnu, kraću dasku, to je vjerojatno samo kratak model longboarda.

Fleksibilnost daske

Ako vam je cilj naučiti nove trikove, tada želite da vaša daska bude tanja, što znači da će imati bolju fleksibilnost. Za bolje trikove želite da vaša fleksibilnost bude mekana ili srednja. Što vam daje određenu stabilnost i osjećaj poput opruge kako biste olakšali skokove. Mnogi longboardi napravljeni su za postizanje maksimalne brzine, dok se spuštate nizbrdo. Kako biste ostali stabilni, longboardi obično imaju deblje daske s niskim savijanjem koje vas podržavaju tijekom vožnje.

Osovina i kotači

Očito, i skateboard i longboard imaju pričvršćene kotače, a baza koja ih pričvršćuje zove se osovina. Na skateboardu, osovine su krute i uže, što olakšava izvođenje trikova po vašem izboru. Također su iste veličine kao najveća širina daske skateboarda. Longboardi imaju fleksibilniju osovinu koja vam omogućuje uglađeniju vožnju. Što je savršeno za longboardere koji žele krstariti na velikim udaljenostima ili se utrkivati nizbrdo. Longboardovi također imaju šire osovine, obično oko 150 milimetara do 180 milimetara. Za brže i glatkije vožnje, kotači longboarda su veliki i mekani. Skateboardi imaju manje i tvrđe kotače kako bi lakše izdržali izvođenje trikova te skokove. Ako se planirate samo voziti na svojoj dasci, mekši kotači omogućuju uglađeniju i koordiniraniju vožnju.

Benefiti vožnje skateboarda i longboarda

Jedna od najboljih aktivnosti koju možete prakticirati je upravo sama vožnja skateboarda ili longboarda. A možete ih voziti iz zadovoljstva u slobodno vrijeme ili iskoristiti kao svojevrstan alat za intenzivan trening.

Poboljšanje ravnoteže

Ravnoteža je važna za svaku aktivnost, pa i za hodanje. Poboljšanje ravnoteže može vam pomoći da poboljšate sve fizičke aspekte svog načina života. Longboarding i skateboarding zahtijevaju jači osjećaj ravnoteže. Jer bi upravljanje daskom tijekom kretanja moglo postati izazovno bez odgovarajuće ravnoteže i snage trupa. Postoje razne vježbe koje možete svakodnevno izvoditi kako biste postupno poboljšali ravnotežu.

Možete početi tako da stojite na jednoj nozi s drugom nogom savijenom i podižete ruke uz tijelo. Ovo će srediti ravnotežu i ojačati vaše noge. Nakon što steknete osnovne vještine ravnoteže, spremni ste skočiti na skate ili longboard kako biste ih dodatno poboljšali! Vožnja na dasci zahtijeva ravnotežu kako biste stekli vještine poput skakanja i preskakanja. A učenje ovih trikova pomoći će vam da je još više poboljšate.

Otpuštanje stresa

Kao i druge tjelesne aktivnosti, vožnja skatea ili longboarda će pomoći vašem tijelu da se oslobodi stresa i riješi toksina putem znoja. Osjećat ćete se manje pod stresom jer vježbanje uzrokuje oslobađanje hormona sreće, poput endorfina. Ova aktivnost na otvorenom također će vas povezati s prirodom, prirodno vas opustiti i omogućiti vam da poboljšate kvalitetu života.

Kardiovaskularna aktivnost

Svaka tjelesna aktivnost će poboljšati vašu kardiovaskularni sustav povećanjem broja otkucaja srca. Dobra kardiovaskularna aktivnost pomoći će vam da povećate izdržljivost, održite snažan imunološki sustav, ojačate svoje srce i pročistite arterije. Longboarding i skateboarding se oslanjanju na sposobnost vašeg tijela da pravilno manipulira, ubrzava i upravlja daskom. Doći do te točke je putovanje, ali će pozitivno utjecati na vaš život i zdravlje zahvaljujući svojim kardiovaskularnim dobrobitima. Čak i ako vaš glavni cilj nije smršaviti, sudjelovanje u kardiovaskularnim aktivnostima prirodno će vam pomoći riješiti se viška kilograma.

Povećanje fleksibilnosti

Iako možda mislite da je joga jedini način da poboljšate svoju fleksibilnost, postoje i drugi načini da pomognete svom tijelu da se rastegne. Neke radnje na skateboard dasci, poput usporavanja ili dizanja nosa daske, zahtijevaju da zauzmete položaj sličan čučnju, a ako vam nedostaje fleksibilnosti, to bi moglo biti izazovno. Srećom, što više vježbate na longboardu ili skateu, to će vaša fleksibilnost biti bolja.

Potrebna zaštitna oprema

Bez obzira na to jeste li odabrali longboard, skateboard ili oboje kao svoju novu aktivnost, ne smijete zanemariti zaštitnu opremu koja vam je potrebna kako biste uvijek bili sigurni i prošli bez eventualnih ozljeda.

Kaciga

Nije pitanje trebate li kacigu, već koja vam vrsta kacige najbolje odgovara. Kad počnete, uglavnom ćete se držati nizbrdica i laganih zavoja. Stoga birajte kacige s hard shell konstrukcijom, modele koji su lagani i uvijek isprobajte kacigu prije kupovine i uvjerite se da vam je udobna. I bez obzira na samopouzdanje i iskustvo, uvijek nosite kacigu kada krenete u vožnju jer samo jedan nespretan pad mogao bi dovesti do teške ozljede jer ste bili bez kacige.

Štitnici za bokove i koljena

Osim ako niste neviđeni talent, nekoliko puta ćete se strmoglaviti dok učite nove trikove i vještine. S obzirom na to da je teško kontrolirati način na koji padate, vaši kukovi pri padovima mogu pretrpjeti veliku štetu. Kako biste ublažili bol pri tim padovima, možete upotrijebiti jastučiće za kukove. Ipak, od svih dijelova tijela koji su u opasnosti pri padu, vaša su koljena najvjerojatniji kandidat da prva udare u pod. Uparivanje štitnika za koljena s štitnicima za bokove nudi vrhunsku zaštitu od neizbježnog padanja.

Rukavice

Klizne rukavice su ključne ako vozite longboard kroz brda i druge oštre zavoje. Rukavice će zaštititi vaše ruke ako padnete i omogućiti vam da usporite bez korištenja kočione noge. U samim počecima za skateboard i longboard su se koristile ni više ni manje nego vrtlarske rukavice na koje je bio zalijepljen komad daske za rezanje. Srećom, klizne rukavice značajno su se poboljšale od toga vremena, tako da ne morate koristiti proizvod iz kućne radinosti, već postoji zaista široka ponuda ovog dodatka pa ćete sigurno pronaći prave rukavice za sebe.

Sunčane naočale

Lako je previdjeti važnost organa vida kada se fokusirate na druge dijelove tijela, ali oči su itekako ključan čimbenik vožnje, a sunčane naočale će učiniti čuda da ih zaštite. One sprječavaju da bube ulete u vaše oči, minimiziraju efekte vjetra i ograničavaju odsjaj. Pomažu da jasno vidite kada idete velikom brzinom nizbrdo, stoga ne zaboravite uzeti kvalitetan par.

Ostali dijelovi opreme poput štitnika za laktove, kožnog odijela i štitnika za kralježnicu mogu vas dodatno zaštititi na vašem putu da postanete iskusniji vozač. Bez obzira na to što vozite, ovi dijelovi zaštitne opreme osiguravaju da ste uvijek spremni za vožnju. Bilo da ste početnik ili iskusni profesionalac, aktivnosti poput longboardinga i skateboardinga pomoći će vam da razvijete bolje vještine, ravnotežu i nove pokrete te poboljšate svoj život.