Rolanje, skateboarding

firefly_skate-beach_ss17_02504

Ovaj sport su izmislili  surferi kao alternativu u slučaju kada nisu imali dovoljno valova ali su željeli izvoditi atrakcije . Iz ove zamjene nastao je sport, poslije kojeg se promijenio životni stil. Skejtanje se najprije proširilo po obali  zapadne Amerike, a uskoro je postao globalni fenomen i smatra se sportom mašte i kreativnosti.

firefly_skate-beach_ss17_02928_1

Daska, kotači i ležaji

Skateboard  je zapravo  vrlo jednostavan rekratativni doadatak. Samo daska na kojoj su instalirana četiri kotača. No, kada je ovaj sport postao globalna atrakcija, sve je postalo puno preciznije i modernije. Daska nije sasvim obična daska. Kotači nisu sasvim obični kotači. Zajedno s podvozjem garancija su dobrog skateboarda. Kotači moraju biti izrađeni od gume visoke kvalitete, što osigurava dobro prianjanje na glatkoj površini. Kotači imaju različite promjere, što omogućuje skejtanje pri različitim brzinama.

  • Kotači promjera 50-53 mm: manji su i nešto sporiji, a time i stabilniji, pogodni za skejtanje u skate parku, trikove i za male skejtere.
  • Kotači promjera 54-59 mm: pogodni za početnike i veće skejtere, kao i za pravo skejtanje i izvođenje trikova.
  • Kotači s promjerom većim od 60 mm: pogodni za brzo skejtanje i longboard.

Kotači su izrađeni od gume različite tvrdoće, koji se mogu prilagoditi različitim podlogama. Općenito govoreći, tvrđi kotači su brži, a mekši su kotači sporiji, ali nude bolji prianjanje. Tvrdoća  kotača označena je posebnom ljestvicom:

78a-87a mekani kotači pogodni za grube površine, za longboarde i druge daske, gdje je potrebno dobro prianjanje za vožnju kroz različite prepreke u urbanom okruženju
88a-95a  malo tvrđi kotači s manjim zahvatom, pogodni za ulice i malo grube površine.
96a-99a  tvrđi kotači za postizanje brzine, pogodni za glatke površine

Možda su još važnija komponenta kvalitetni ležajevi koji omogućuju vrtnju sa što manje trenja. Skejteri se oslanjaju na ležajeve poznatih proizvođača kao što su Abec, koji imaju različite standarde tvrdoće: na ljestvici od 1 do 9, Abec 1 je najsporiji i najpristupačniji, a Abec 9 je najbrži i najbolje kvalitete. Ako stajete na skejt prvi put, preporučljivo je odabrati skejt sa sporim ili srednje brzim lježajevima a kasnije, kada postanete vješti  razmotrit ćete ležajeve koji omogućavaju bržu vrtnju kotača.

Skateboardi postoje  različitim verzijama

firefly_skate-beach_ss17_04263 (1) (002)

Skejtanje je na prvi pogled samo zabava. A zapravo je to sport pomoću kojeg razvijamo odlične gibljive  sposobnosti, kao što su  ravnoteža, koordinacija, gibanje i izdržljivost.

Naravno, skejtovi se međusobno razlikuju. Postoje različiti modeli za različite stilove skejtanja. Na prvi pogled se razlikuju po duljini i širini. U principu, za odrasle su primjereni skejtovi, široki približno do 20 cm. Za djecu oko 140 cm visine, pogodni su skejtovi širine 17 cm. Za djecu oko 110 cm, širina mora biti oko 15 cm.

Duljina daske  određuje njihovu namjeravanu uporabu. U novije vrijeme, vrlo kratki skejtovi izrađeni su od trajne plastike. Inače, većina proširenih skejtova, čija je daska izrađena i od kvalitetne šperploče, je dodatno ojačana. Te skejtovi su dugački oko 70 centimetara.

Pored klasičnih skejtova, posljednjih godina popularnost je narasla osobito s longboardima. To su duži skejtovi duljine do 150 centimetara. Longboardi su  u biti dizajnirani za spuštanje po padinama, a sa svojom dužinom omogućuju bolju stabilnost čak i pri većim brzinama. U zadnje vrijeme su longboardi vrlo popularni u urbanom okruženju. Pogotovo u većim gradovima na njima se  brže kreće i možemo izbjeći gužve na jedinstven način.

Intersport trgovine nude skejtove različitih dizajna, skejt odjeću  i dodatke robne marke Firefly.