Sadržaj

Trčanje

Lako je prepoznati privlačnost trail trčanja – bijeg od prometnih ulica! Mijenjanje prometne buke za zvukove prirode, udisanje svježeg zraka i trčanje u prekrasnom krajoliku. Međutim, kako bi vaše trčanje bilo uspješno, trebate razmisliti o nekim bitnim stvarima za ovu aktivnost, prije nego se uputite na najljepše lokacije za trail trčanje u Hrvatskoj. Stjecanje osnovnog znanja, planiranje unaprijed i uzimanje/nošenje odgovarajuće opreme najbolji je način da se zaštitite od rizika koje sa sobom nosi trčanje u prirodi. Ako se namjeravate zaputiti u brda, morate biti svjesni da se temperatura smanjuje. Isto tako se i brzina vjetra povećava, kako se penjete. I baš zato vam otkrivamo nekoliko osnovnih stvari vezanih uz trail trčanje. koje će vam pomoći da budete sigurni i guštate u ovoj aktivnosti.

Tenisice za trail trčanje

.

Prvo na vašem popisu osnovnih stvari jest par specijaliziranih tenisica za trail trčanje s dobrim prianjanjem. Tenisice za takav teren obično imaju agresivniji uzorak gaznog sloja, od tenisica namijenjenih za asfalt. Razlog tome je kako bih vam prilikom trčanja osigurale  da ostanete uspravni na neravnom terenu. Postoji širok izbor, od tenisica za vrlo blatne uvjete do onih s jastučićima za teške staze. I bez brige, sasvim je u redu posjedovati više od jednog para!

Jakna za trčanje

.

Jakna za trčanje otporna na vodu i vjetar neizostavan je dio opreme za trail trkače. Mokri i vjetroviti uvjeti u najboljem su slučaju neugodni, ali kvalitetna jakna će vas zaštititi od najgorih vremenskih uvjeta. Jakna bi trebala imati kapuljaču, idealno onu koja se može zategnuti da je vjetar ne spušta. Džepovi nisu toliko bitni, ali mogu biti korisni. Jakne dizajnirane posebno za trčanje vrlo su lagane i lako sklopive, pa se bez problema mogu nositi u malom ruksaku.

Ruksak & naočale

Prije nego nabavite sve što vam je potrebno za trail trčanje, trebat će vam nešto u čemu ćete sve to nositi. Poseban ruksak za trčanje dobra je investicija. Dizajniran je tako da ne poskakuje dok trčite, a prednji džepovi koji se nalaze na naramenicama omogućuju pristup predmetima bez potrebe za skidanjem ruksaka. Isto tako, sigurno ćete trčati i po sunčanom vremenu?! Sunce, osobito kada je nisko na nebu, može biti neugodno za vaše oči, a škiljenje može dovesti do gubitka ravnoteže. Pokušajte pronaći dobar par sunčanih naočala za trčanje koje ostaju na mjestu dok trčite.

Dodatni slojevi

Za hladnijeg vremena, ali i po ljeti ako idete na udaljene staze, dodatni osnovni sloj neophodan je za trail trčanje. Također razmislite o nošenju tajica za trčanje, koje će pružiti sloj toplinske izolacije u hladnijim uvjetima i zaštititi od nametnika poput krpelja kada je toplije. Ako trebate prestati trčati iz bilo kojeg razloga, proizvodit ćete manje topline i ubrzo će vam biti hladno. Ovdje vam sintetičke jakne za trčanje nude izvrstan omjer topline i težine.

Hidratacija & trail trčanje

Na duljim stazama, hidratacija je ključna za trail trčanje – osobito po toplijem vremenu. Iako bi vam se mogla svidjeti pomisao da utažite žeđ u bistrim planinskim potocima, to vjerojatno nije dobra ideja osim ako niste daleko od ljudi i životinja. Trail trkači obično nose vlastita pića za hidrataciju unutar ruksaka ili u mekim bocama koje su povezane sa slamkom da ne morate svako malo vaditi tekućinu iz ruksaka.

Hrana za hitne slučajeve

Ako planirate trčati nekoliko sati, usput ćete se morati okrijepiti. Dok neki trkači možda žele uzeti energetske gelove radi lakšeg korištenja, drugi više vole pravu hranu kao što su sendviči! Sve funkcionira dokle god možete nositi i jesti tu hranu nakon nekoliko sati gnječenja u vrućoj vrećici. Također je pametno imati grickalice sa sobom, bilo da je u pitanju proteinska pločica ili sušeno voće što su najbolji izbor jer se neće zgnječiti ili rastopiti u vašem ruksaku.

Navedene trail staze niže, samo su dio prekrasnih prirodnih ljepota Hrvatske i pružaju širok raspon iskustava za trail trkače. Svaka lokacija nudi jedinstvene mogućnosti i izazove, ali svakako nemojte zaboraviti dobro se pripremiti i unaprijed proučiti sve točne informacije o duljini staza i uvjetima prije planiranja avanture trail trčanja.

Via Dinarica

Via Dinarica je dugometražna staza koja se proteže kroz nekoliko zemalja, uključujući i Hrvatsku. Slijedi Dinarsko gorje, nudeći prekrasne poglede i raznolike krajolike. Hrvatska dionica staze prolazi planinskim masivima Velebita i Biokova, nudeći izazovne i slikovite rute. Hrvatska dionica pokriva udaljenost od približno 400 kilometara, a točna duljina hrvatskog dijela može varirati ovisno o odabranom itinereru.

Gorski kotar

Gorski kotar je regija poznata po gustim šumama i netaknutoj prirodi. Nudi brojne staze različitih stupnjeva težine, od lakših staza do zahtjevnijih ruta. Područje je savršeno za one koji traže mirno iskustvo trčanja usred prekrasnog zelenila. Ukupna duljina mreže staza u ovom planinskom području je velika i obuhvaća stotine kilometara. Međutim, pojedini segmenti staza unutar Gorskog kotara mogu se kretati od nekoliko kilometara do preko 30 kilometara.

Medvednica

Zagrebačka Medvednica popularno je odredište za aktivnosti na otvorenom, uključujući trail trčanje. Planina ima mrežu dobro označenih staza koje zadovoljavaju različite razine kondicije. Glavna staza koja vodi do vrha Sljeme duga je oko 15 kilometara, ali dakako da postoje dodatne staze različitih duljina i razina težine diljem planine.

Park prirode Učka

Učka nudi brojne staze za trail trkače koje vijugaju kroz šume, livade i kamenite terene, nudeći zadivljujuće vidike na obalu i obližnje otoke. Park prirode Učka ima nekoliko staza koje prolaze planinskim lancem. Učka trail nudi staze od 42, 31 i 16 kilometara te su dostupne i kraće staze koje trkačima omogućuju odabir udaljenosti koja odgovara njihovim željama.

Velebit

Velebit kao najveći planinski masiv u Hrvatskoj nudi raznolike mogućnosti za trail trčanje. Sjeverni dio, gdje se nalazi Nacionalni park Sjeverni Velebit, donosi izazovne staze s neravnim terenom i prekrasnim pogledom, a dužine staza unutar njega mogu značajno varirati. Tamo se nalazi trail staza ukupne dužine oko 30 kilometara, uključujući Premužićevu stazu, koja je svakako najpopularniji odabir. U cijelom potezu dužina Premužićeve staze iznosi 57 km.

Biokovo

Biokovo nudi niz staza koje prolaze njegovim vrhovima, liticama i gustim šumama. Trail trkači mogu uživati u prekrasnim pogledima na more i okolne otoke dok istražuju ovaj veličanstveni krajolik, a staze se razlikuju po dužini i težini. Glavna staza koja vodi do najvišeg vrha, Svetog Jure, duga je oko 23 kilometra, ali postoje kraće staze i petlje dostupne diljem planine za trkače koji traže različite udaljenosti.