Sadržaj

Planinarenje i alpinizam

Jednostavno morate voljeti planine. Planinarite pažljivo! One prihvaćaju svakoga u svoj luksuz i rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Ako ništa drugo, planine nas uče iskrenosti, poštovanju i ustrajnosti. Sva tri faktora su korisna i u poslu i u svakodnevnom životu. Pomažu nam u rješavanju problema, te da ne bježimo od njih već da se borimo kako bi ih riješili.

.

Umišljenost ne pripada planinskom svijetu. Samo jedna mala greška, samo jedan kamen ili jedno proklizavanje.. i to je dovoljno da dođe do pada, zato uvijek moramo bistro misliti glavom. I kada konačno stignemo do odredišta i vrha, promatrajući obrise puteva i malih kuća, počinjemo shvaćati koliko smo mali u odnosu na planine. Zato i stoji da je posjeta planinama odmor za tijelo i dušu. A kada se vratimo svakodnevnom životu, bogatiji smo za jedno iskustvo.

Zimi su planine posebno lijepe. One sijaju na horizontu i zovu nas iz toplog doma na nezaboravnu avanturu. Ali upravo u ovo vrijeme kada je planinska bjelina naročito primamljiva, neophodno je pažljivo se pripremiti za njihovu posjetu.

Prividni komfor i ljepota su u brdima brzo promjenljivi tokom zime. Planine prekrivene snijegom, diktiraju odlično poznavanje vremenskih uvjeta. Veliko iskustvo i znanje o odgovarajućoj upotrebi zimske planinarske opreme. Ako nemate završen tečaj o zimskom planinarenju, bolje je da pričekate proljeće i ljepše vrijeme. Ali ako se ipak odlučite na ovu avanturu, pored znanja i iskustva ključ je u odgovarajućoj odjeći, obući, kacigi, kompletu za lavinu i kompletu prve pomoći

.

Čak i u nižim planinskim predjelima treba biti oprezan. Planinarske štapove moramo opremiti prstenovima za snijeg, inače će se zabiti u snijeg i neće nam mnogo pomoći. Na vodootpornu zimsku planinarsku obuću stavljamo dereze ili lance, sve oplemenjujemo čak i sa vodootpornim hlačama. Prvu pomoć držimo u ruksaku, kao i naglavnu lampu i rezervnu odjeću. Kapa i rukavice se podrazumijevaju.

.

Zimi u planinskom svijetu uvijek vrijedi pravilo od višeslojnog oblačenja, bez obzira da li obilazimo visoke planine ili niža brda gdje snijega možda i nema. Kvalitetan aktivni veš treba predstavljati osnovni sloj odjeće. U kombinaciji sa ostalim odabranim komadima možemo biti mirni, jer nam zima ne stiže lako do kostiju.

Čovjek je uvijek mali u planini. Zimi ovo postaje još izraženije. Posjeta planinama i tokom zime je odličan izbor, ali samo uz pravu opremu i prethodnu pripremu.